Sfaturi de sanatate pe timp de ger. Cum eviti degeraturile si alte probleme
Generalitati
SusIndiferent de cat de scazute sunt temperaturile afara, trebuie sa ne mentinem starea de sanatate. Racelile si gripele de sezon sau degeraturile pot fi evitate, cu conditia sa respectam o serie de reguli.
Numai in felul acesta vom putea ramane la fel de activi pe timp de iarna, ca si pe timp de vara.
E important sa ai grija de sanatatea ta pe tot parcursul anului, insa lunile reci de iarna necesita o atentie sporita. O dieta buna, un aport crescut de vitamine si cat mai mult exercitiu fizic. Acestea sunt cateva dintre secretele celor care trec cu bine peste sezonul rece.
Cuprins articol
Sfaturi de care trebuie sa tii cont pe timp de ger
SusStimuleaza-ti imunitatea
Alimentatia corecta, somnul suficient si activitatea constanta sunt foarte importante in timpul iernii pentru stimularea sistemului imunitar. Suplimentele care contin plante si substante nutritive, cum ar fi echinaceea, usturoiul, vitamina C si zincul contribuie si ele la sprijinirea functiei imunitare a organismului.
Continua sa te misti
Muta-ti antrenamentele in interior in timpul lunilor reci. Inainte sa te apuci de exercitii intense, nu omite incalzirea, intrucat poate dura ceva mai mult pana ce articulatiile isi intra in forma in perioada rece. Miscarea ajuta la o mai buna circulatie sangvina si, implicit, la evitarea degeraturilor, ca urmare a expunerii indelungate la frig.
Mananca bine
Iarna, tentatia de a consuma mai multe bauturi si alimente calde, menite sa iti ofere confortul necesar, este mai mare. Insa tocmai aceste produse sunt adesea bogate in grasimi, sare si zahar.
In schimb, poti opta pentru compoturi din fructe, pentru supe hranitoare si sote-uri din legume pline de savoare. Asigura-te ca dieta ta include fructe si legume bogate in vitamine si minerale, precum cartofii dulci, legumele cu frunze verzi, sfecla rosie, fructe precum kiwi, mandarine, banane.
Dormi suficient
Un somn adecvat, mai precis 8 ore in cazul unui adult, poate ajuta la mentinerea in conditii optime a sistemului imunitar al organismului si in lupta cu racelile. Evita alcoolul, cofeina si tigarile, deoarece aceste substante pot afecta calitatea somnului. Exercitiile fizice si tehnicile de relaxare sunt ideale pentru obtinerea unui somn odihnitor.
Imbraca-te bine
Sa fii bine imbracat nu inseamna sa ai cat mai multe haine pe tine, ci sa te imbraci cu mai multe straturi de haine, astfel incat corpul tau sa fie acoperit ermetic. Vestimentatia trebuie sa iti mentina temperatura corpului in jurul valorii de 37 de grade Celsius.
Sub aceasta temperatura, corpul va incepe sa tremure de frig si va aparea riscul degeraturilor in zonele expuse. Mainile sunt si ele foarte sensibile la temperaturi scazute, iar purtarea unei perechi de manusi groase este absolut necesara.
Poarta incaltaminte adecvata
Extremitatile membrelor sunt cele mai expuse riscului degeraturilor. De aceea, e necesara purtarea unei perechi de incaltaminte impermeabila si de o masura potrivita.
Se recomanda ca incaltamintea de iarna sa fie cu cel putin un numar mai mare decat cea de vara, pentru a permite utilizarea unor sosete groase, dar si o mobilitate a degetelor, astfel incat acestea sa nu inghete.
Hidratateaza-te
Inclusiv pe timp de iarna trebuie sa fii foarte bine hidratat. Pentru ca organismul sa functioneze, are nevoie de minimum doi litri de apa pe zi, indiferent de sezon. Poti consuma inclusiv ceaiuri din plante, daca apa ti se pare dificil de ingerat in aceasta perioada.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna
- Cum va puteti proteja de vremea rece
- Masuri pentru plimbarile pe jos pe timp de iarna
- Afectiuni si boli in timpul iernii
- Cauzele amortelilor de la nivelul bratelor
- Prevenirea si tratarea arsurilor
- Exercitiile fizice in timpul iernii
- Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice
- Solutii de ajutor pentru o piele hidratata in timpul iernii