Sanatatea romanilor este in pericol si reprezinta o urgenta nationala!
Stire medicala
Alianta pentru Sanatate din Romania, in calitate de reprezentant al principalelor categorii de participanti in cadrul sistemului de sanatate doreste sa supuna atentiei publice masurile necesare pentru atenuarea degradarii progresive a sistemului de sanatate din Romania.
Pentru prima data pacientii, medicii, farmacistii si toti ceilalti profesionisti implicati in sistemul de sanatate si social lucreaza impreuna pentru promovarea si respectarea drepturilor pacientilor, argumentarea in fata autoritatilor publice responsabile si factorilor politici pentru schimbarea cadrului legislativ in conformitate cu realitatile si nevoile pacientilor.
Alianta pentru Sanatate din Romania reuneste pe cei care lucreaza in sistem dar si pe cei pentru care trebuie sa lucreze sistemul - pacientii. Statul, prin institutiile sale, dovedeste incapacitatea de gestionare eficienta de fonduri, de control si coerenta si priveaza pacientul roman de asistenta medicala de calitate.
Alianta pentru Sanatate din Romania doreste sa comunice masurile absolut necesare pentru stoparea degradarii progresive a sistemului medical general.
Obiectivele principale ale acestor masuri sunt urmatoarele:
- Cresterea calitatii sistemului sanitar din Romania prin garantarea unor servicii sanitare de buna calitate si implicit imbunatatirea starii de sanatate a populatiei;
- Implementarea si dezvoltarea unui sistem sanitar bazat pe preventie;
- Un sistem sanitar orientat spre pacient;
- Transparenta totala privind alocarea si cheltuirea banilor publici pentru sistemul de sanatate;
- Dezvoltarea asistentei medico-sociale din mediul rural;
- Implementarea si dezvoltarea parteneriatului public privat;
- Accesarea de fonduri prin fonduri suplimentare (structurale, granturi, sponsorizari, excedente bugetare, etc);
- Alocarea a minim 6% din PIB pentru sanatate, asa cum se intampla si in celelalte tari europene;
- Reducerea ponderii cheltuielilor cu personalul nemedical (maxim 40% din bugetul unitatilor sanitare publice);
- Stabilirea unei strategii in domeniul sanatatii pe termen mediu si lung, de minim 10 ani, asumata de toate fortele politice;
- Cresterea si evaluarea nivelului de pregatire a personalului medical.
Aceste obiective au fost sustinute in nenumarate randuri de catre fiecare dintre membrii Aliantei dar speram ca impreuna sa avem o voce mai puternica, Alianta venind in plus cu elementul de armonizare si reprezentativitate a intereselor pacientilor.
Pacientul nu are acces la serviciile de sanatate din cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate in general.
1. In ceea ce priveste medicina primara, pacientul are acces limitat din cauza plafonarii numarului de consultatii zilnice la cabinetul medicului de familie si a numarului limitat de consultatii pe pacient in cadrul unui an calendaristic. Totodata birocratizarea praxisului medicului de familie face ca timpul care ar fi trebuit alocat consulatiilor medicale sa fie consumat pe acte de gestiune.
2. In ceea ce priveste ambulatoriile de specialitate si investigatiile paraclinice, pacientii nu pot beneficia de consultatii din cauza lipsei de acces la investigatii paraclinice compensate de CNAS. In acest fel, precizarea diagnosticului este imposibil de facut avand drept consecinta intarzierea tratamentului si agravarea bolii. Astfel de pacienti ajung la unitatile de primiri urgente sau in spitale, aglomerandu-le si fiind necesare costuri mult mai mari si cel mai grav pacientul are de suferit, fiindu-i pusa in pericol sanatatea si chiar viata.
3. De asemenea, nu este de neglijat faptul ca o data precizat diagnosticul si prescris tratamentul, pacientul intampina mari dificultati in a-si procura medicamentele si materialele sanitare pe de-o parte din cauza costurilor innaccesibile si pe de alta parte din cauza lipsei de pe piata a acestora.
4. Toate sesizarile pacientilor si dezbaterile mass-media legate de aceste aspecte mai sus enumerate au fost intampinate de catre autoritati cu motivari de genul: nu sunt bani, medicii sunt de vina, furnizorii de servicii medicale sunt de vina etc. Tocmai de aceea dorim sa va semnalam lipsa de adevar in aceste motivari ale autoritatilor, la aceasta masa fiind prezente si reprezentate toate palierele sistemului de sanatate de la furnizorii de servicii si produse medicale pana la beneficiarii sistemului de sanatate adica pacientii.
Masurile pe care le propunem si le sustinem vizeaza organizarea si functionarea intregului sistem de sanatate din Romania, avand in centrul sau pacientul; ele sunt grupate pe tipuri de masuri ce vizeaza toate aspectele de care depinde sanatatea natiunii.
Pentru implementarea lor, este necesara sensibilizarea si obtinerea unei colaborarii reale si sustinute intre factorii de decizie politica, legislativa si administrativa cu prerogative in domeniul sanatatii si asumarea unei strategii pe termen mediu si lung, pentru ca ne preocupa starea de sanatate a romanilor pe termen lung, fara crize si sincope.
Doamna Doctor Rodica Tanasescu, Vicepresedinte APSR si Presedinte SNMF a expus problemele cu care se confrunta pacientii la cabinetul medicului de familie.
Domnul Doctor Cosmin Alexandrescu, Vicepresedinte APSR si Presedinte APMA a detaliat problemele cu care se confrunta pacientii la cabinetul medicului din ambulatoriul de specialitate.
Doamna Farmacist Ioana Cacovean, Vicepresedinte APSR si Presedinte PFDR, a expus problemele cu care se confrunta pacientii in farmacii.
Doamna Mariuca Ivan, Vicepresedinte APSR si Director General CAG, a vorbit despre dificultatile cu care se confrunta pacientii in ceea ce priveste ingrijirea spitaliceasca si ingrijirea la domiciliu.
Domnul Doctor Viorel Vasile, Vicepresedinte APSR si Presedinte ADMR a detaliat problemele din cadrul sistemului in ceea ce priveste lipsa medicamentelor si materialelor sanitare din farmacii si spitale si pretul acestora.
„Inteleg ca banii sunt putini. Inteleg ca trebuie ordine in sistem. Si totusi, legislatia aparuta in ultima vreme nu-mi da decat imaginea haosului absolut. Impresia este ca pacientii si medicii sunt vinovati ca exista si ca atare trebuie sanctionati. Am o senzatie stranie ca exista un blocaj absolut in orice tentativa a noastra de comunicare reala si ca sunt oameni care lucreaza parca cu un singur scop: cum sa mai deterioram un pic un sistem medical si asa subred. Pana la urma, pentru cine lucreaza MS si CNAS? Caci este evident ca nu pentru populatie, nu pentru medici, nu pentru sistemul medical.” mentioneaza Doamna Doctor Rodica Tanasescu – Vicepresedinte A.P.S.R. si Presedinte SNMF.
“Ne era suficienta insuficienta banilor, NU ne mai trebuia si neputinta gestionarii lor. Lipsa de profesionalism, transparenta, furtul si inechitatea administrarii lor, au dus la distrugerea sistemului de sanatate. Daca nu se intervine acum, mai tarziu e prea tarziu!", precizeaza Doamna Mariuca Ivan, Vicepresedinte A.P.S.R. si Director General CAG
„Accesul pacientilor la analizele medicale de laborator si investigatiile radiologice este din ce in ce mai limitat avand in vedere ca fondul alocat acestor investigatii pe anul 2011 este cu 4,6% mai mic fata de anul 2010, aceste fonduri ajungandu-ne practic pentru primele trei zile ale fiecarei luni.” mentioneaza Domnul Cristian Hotoboc, Presedinte A.P.S.R. si Presedinte PALMED.
„Sanatatea romanilor este in pericol si reprezinta o urgenta nationala! Statul a scapat de sub control sistemul de sanatate din Romania in conditiile in care Constitutia prevede clar ca ocrotirea sanatatii cetatenilor este garantata.” precizeaza Domnul Vasile Barbu, Secretar General A.P.S.R. si Presedinte ANPP.
„Necoordonarea politicilor sanitare intre MS, CNAS si autoritatile locale, autoritarismul si voluntarismul acestor masuri luate fara consultarea specialistilor din domeniu au inceput sa isi arate rezultatele prin scaderea numarului de servicii medicale de care beneficiaza pacientii din cauza falimentarii a tot mai multor cabinete medicale de specialitate.” mentioneaza Domnul Doctor Cosmin Alexandrescu, Vicepresedinte A.P.S.R. si Presedinte APMA.
"Lipsa de responsabilitate si lipsa profesionalismului factorilor decidenti au condus la disparitia rolului principal al farmacistului in sistemul de sanatate si anume rolul de protectie impotriva intoxicarii populatiei. In acest moment, pacientii sunt expusi folosirii abuzive a medicamentelor si toxicelor." precizeaza Doamna Farmacist Ioana Cacovean, Vicepresedinte A.P.S.R. si Presedinte PFDR.
„Pacientii nu pot beneficia de tratamentele medicale de care au nevoie si unele medicamente necesare anumitor afectiuni au inceput sa dispara din farmacii si spitale din cauza blocajului financiar al decontarii medicamentelor care se agraveaza de la o zi la alta. Nesiguranta zilei de maine impreuna cu reducerea livrarilor distribuitorilor catre farmacii si spitale vor inrautati in mod cert situatia actuala.” mentioneaza Domnul Viorel Vasile, Vicepresedinte A.P.S.R. si Presedinte ADMR.
Articole recomandate
- Asistenta de urgenta in caz de calamitate
- Cand ar trebui sa consultam medicul pentru o raceala?
- Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Mar ...
- Osteoporoza de la definitie la tratament
- Ciclul vietii de familie
- Cum se realizeaza terapia de familie?
- Ce trebuie sa stiti despre tulburarea bipolara
- Solutii pentru perioada cu temperaturi scazute
- La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin