Romanii vor beneficia, pe banii statului, de servicii medicale in tarile UE, din 2010
Stire medicala
Romanii vor putea beneficia de orice serviciu medical in tarile Uniunii Europene, din 2010, in limita in care costurile tratamentelor din strainatate sunt egale cu cele decontate in Romania, potrivit unei directive europene ce va fi dezbatuta de Parlamentul European, pana la sfarsitul anului 2008.
"Orice asigurat va avea dreptul sa se trateze in orice spital si la orice doctor din Uniunea Europeana, fara a obtine o autorizatie sau aprobare de la Ministerul Sanatatii sau de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Asa cum este conceputa directiva acum, pacientul isi alege tara unde vrea sa se trateze, se duce acolo si, dupa ce se intoarce in tara, se va prezenta la casa de asigurari cu toate actele si facturile si i se va deconta tratamentul", a declarat, vineri, parlamentarul european Cristian Busoi, in cadrul conferintei European Health Academy.
Potrivit directivei privind ingrijirea medicala in afara granitelor, casele de asigurari din Romania vor deconta doar acele tratamente care se efectueaza si in unitatile medicale romanesti si care au aceleasi costuri ca tratamentele efectuate in strainatate. in cazul in care un pacient va beneficia de un tratament mai scump, atunci el va trebui sa suporte diferenta de pret.
Cristian Busoi a adaugat ca, in cazul in care una dintre tarile europene constata ca procentul celor care se trateaza in afara granitelor este foarte mare, se vor stabili anumite reguli pentru a limita migrarea excesiva a pacientilor dintr-o tara in alta. "Daca vom constata, de exemplu, ca foarte multi romani se vor duce sa se trateze in alte tari, vom introduce, probabil, obtinerea autorizatiei de tratament, de la autoritatile competente", a mai spus parlamentarul european.
Directiva europeana va intra in discutie in Parlamentul European la sfarsitul acestui an si va intra in vigoare cel mai tarziu in 2010.
Articole recomandate
- 10 moduri de imbunatatire a sanatatii in doar un minut
- Dependenta de cumparaturi - cum sa facem shopping sanatos de sarbatori?
- Mama aproape perfecta
- Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor
- Autopsia
- 10 pericole alimentare
- 8 cele mai periculoase boli din istoria omenirii
- Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului
- Motivele anxietatii la trezirea din somn
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?