Romania restrictioneaza achizitionarea de animale din 15 state, din cauza bolii limbii albastre
Stire medicala
Romania aplica, din 2 iunie, masuri tranzitorii de limitare a circulatiei bovinelor, ovinelor si caprinelor provenite din anumite zone din 15 tari unde s-a confirmat boala limbii albastre, a informat, miercuri, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
"Incepand cu data de 2 iunie, Romania aplica masuri tranzitorii de limitare a circulatiei bovinelor, ovinelor si caprinelor, provenite din tari in care s-a confirmat boala limbii albastre (blue tongue), respectiv Italia, Franta, Cipru, Belgia, Cehia, Germania, Spania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Anglia, Malta, Portugalia, Elvetia si Danemarca. in acest sens, s-a dispus aplicarea masurilor referitoare la deplasarea animalelor din zonele de restrictie a acestor tari", se precizeaza in comunicatul remis de ANSVSA, miercuri, pentru NewsIn.
Astfel, este permisa numai miscarea animalelor cu varsta mai mica de 90 de zile, iar testele de laborator care atesta starea de sanatate a animalelor trebuie sa fi fost efectuate cu cel mult sapte zile inainte de data miscarii.
Potrivit ANSVSA, pe langa pagubele directe generate de numarul mare de imbolnaviri (pana la 100%) si mortalitate, aparitia si difuzarea bolii in Romania poate avea consecinte economice importante privind comertul intracomunitar si exportul romanesc de rumegatoare, in special ovine cat si interzicerea activitatii celor 164 centre de colectare autorizate sanitar veterinar.
Articole recomandate
- Antraxul
- Proceduri cosmetice - indepartarea tatuajelor permanente cu ajutorul laserului
- 7 retete de smoothie pentru suplimentarea aportului de proteine
- Te chinuie insomnia? Trucuri sa adormi mai repede si sa te odihnesti mai bine
- Schimbarile de culoare ale buzelor - cauze si tratament
- Afectiuni ale cavitatii bucale
- Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi!
- Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient
- Pneumonia de aspiratie