Rezidentiatul va fi organizat descentralizat incepand cu anul viitor
Stire medicala
Cseke Attila, ministrul Sanatatii a semnat cu rectorii Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania un protocol privind adoptarea unor masuri pentru imbunatatirea invatamantului medical. Conform protocolului, incepand cu 2011 concursul de Rezidentiat va fi organizat descentralizat, centrele universitare fiind responsabile in formarea medicala de specialitate.
"Semnarea protocolului reprezinta un angajament important al Ministerului Sanatatii si al universitatilor pentru descentralizare, care va aduce o accesibilitate mai facila la concursul de Rezidentiat a viitorilor candidati si o reforma profunda in organizarea acestui concurs, incepand de anul viitor", a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.
Descentralizarea Rezidentiatului va insemna eficientizarea pregatirii in concurs. In premiera, subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate, dar bazate pe o tematica comuna si respectand o metodologie unica, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Pentru anul viitor, metodologia, bibliografia si noua curicula pentru specialitatile la care perioada de Rezidentat a fost scurtata vor fi realizate de catre reprezentantii universitatilor de medicina si farmacie pana cel tarziu la data de 1 decembrie 2010, astfel incat absolventii de medicina si rezidentii sa poata cunoaste din timp noile reglementari.
Anul acesta, Ministerul Sanatatii pune accent pe pregatirea medicilor specialisti in domeniile deficitare. Este nevoie de mai multi specialisti in spitalele din tara si din aceasta cauza au fost luate doua masuri importante: reducerea cu un an a duratei de Rezidentiat pentru 36 de specialitati si eliminarea Rezidentiatului cu durata de 7 ani.
In sesiunea din 2010, absolventii universitatilor de medicina si farmacie vor putea concura pe un numar de 3505 locuri si posturi, dintre care 2984 locuri si 521 posturi.
Ministerul Sanatatii va scoate la concurs 2740 locuri pentru medicina, 175 locuri pentru medicina dentara si 69 pentru farmacie. La acestea se vor adauga cele 469 posturi scoase la concurs pentru medicina si 52 posturi pentru farmacie.
Articole recomandate
- Cauze anatomice de infertilitate - pelvis
- Autopsia
- Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industr ...
- EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii ...
- Interviu despre alimentatia sanatoasa cu Prof. Dr. Nicolae Hancu
- Ipohondria (anxietatea de sanatate) si pandemia – am sau nu COVID-19?
- Legatura dintre spiritualitate si medicina
- 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru ...
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?