Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Remediile naturale care combat nodurile musculare

Actualizat la data de: 31 Mai 2019

Ce sunt nodurile musculare

Sus
Remediile naturale care combat nodurile musculare

Nodurile musculare, cunoscute in literatura medicala ca puncte declansatoare miofasciale, apar ca mici zone de muchi intarite, asemanatoare unor noduli, care pot fi durerosi la atingere.

Afectiunea apare atunci cand fibrele musculare sau benzile de tesut de sub ele (numite fascia) sunt tensionate si stranse. Medicii impart aceste puncte in active si latente, cele active sunt dureroase indiferent daca sunt atinse sau nu, cele latente dor doar in cazul in care sunt apasate.

Punctele declansatoare miofasciale afecteaza capacitatea de miscare, astfel incat trebuie tratate de la primele simptome.

Cuprins articol

  1. Ce sunt nodurile musculare
  2. Simptomele nodurilor musculare
  3. Cauzele aparitiei nodurilor musculare
  4. Factori de risc
  5. Remedii naturale
  6. Automasajul
  7. Tratament
  8. Preventie
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele nodurilor musculare

Sus

Nodurile musculare se pot dezvolta aproape oriunde pe corp, unde sunt prezenti muschi sau fascia. Ele se simt ca niste formatiuni mici si dure, ca niste noduli, iar persoana poate fi nevoita sa apese adanc in tesutul conjunctiv pentru a le simti.

Punctele declansatoare adesea cauzeaza ceea ce doctorii numesc durerea de referinta. Cand se apasa pe punctul de declansare, durerea se extinde de la acel punct la muschii din apropiere. Uneori muschiul poate zvacni sau se poate misca atunci cand punctul este apasat. Acest simptom ajuta la diferentierea unui punct de declansare de un punct sensibil.

Un punct sensibil este zona care doare doar in locul presat, iar durerea nu radiaza in zona altor muschi.

Locurile in care nodurile musculare apar frecvent sunt gambele, spatele inferior, gatul si umerii.

Cel mai expus la noduri musculare este muschiul trapez, acel muschi de forma triunghiulara care se intinde de la gat pana la jumatatea spatelui si la umar. Adesea, tensiunile si nodurile muschiului trapez iau nastere din cauza stresului si posturii defectuoase. Nodurile musculare pot crea si simptome aditionale cum sunt durerile maxilare, dureri la baza spatelui, tinitus (tiuitul urechilor) sau dureri de cap.

Cauzele aparitiei nodurilor musculare

Sus

Cele mai frecvente cauze ale nodurilor musculare sunt stresul, ridicarea unor greutati sau miscarile repetitive, postura deficitara, statul in pat pentru perioade mai lungi de timp sau statul la birou in aceeasi pozitie pentru ore in sir fara pauze pentru intinderea muschilor si miscare.

Factori de risc

Sus

Medicii au identificat cativa factori care favorizeaza aparitia nodurilor musculare. Acestia sunt:

- o dieta saraca in vitamine si minerale.
- dificultati in a adormi, insomnie.
- postura incorecta.
- un stil de viata sedentar.

Persoanele care practica anumite sporturi, precum si cele care lucreaza preponderent cu bratele sunt, de asemenea, supuse riscului, din cauza miscarilor repetitive.

Remedii naturale

Sus

In primul rand este necesara o evaluare personala a cauzelor care au dus la aparitia acestor noduri musculare. Daca cineva constata ca aceste noduri apar ca urmare a statului indelungat intr-o anumita pozitie sau a unei afectiuni anterioare ale musculaturii, pauzele regulate dedicate intinderii si miscarii pot reduce tensiunea musculara.

Mai pot fi incercate:

- aplicarea unei perne calde sau a unei comprese cu gheata la locul dureros.
- exercitii aerobice, inot, ridicari pe varfuri sau mers pe bicicleta pentru a relaxa muschii contractati.
- administrarea unor antiinflamatoare, pentru reducerea durerii.

Daca stresul pare a fi cauza nodurilor musculare se pot incerca:

- scurte pauze de-a lungul zilei pentru intinderi (stretching) si respiratii profunde
- miscare cel putin 30 de minute pe zi
- cititul unei carti sau ascultatul de muzica
- prelungirea somnului de noapte
- 15-30 de minute zilnic dedicate tehnicilor de relaxare ca yoga sau diversele tipuri de meditatie.

Automasajul

Sus

Nodul se poate masa aplicand o presiune constanta asupra lui. Cu o presiune suficient acesta va incepe sa se simta mai moale la atingere si poate incepe sa se detensioneze.

Se poate plasa o minge de tenis intre spate si perete sau podea si se pot executa miscari de rotatie usoare pe minge pentru a masa muschii. In acelasi fel se poate utiliza un cilindru de spuma, tot pentru a masa muschii.

Tratament

Sus

In cazul in care remediile naturale nu dau rezultate se poate apela la tratamente medicale destinate detensionarii nodurilor si reducerii durerii cum ar fi:

- terapie cu laser de joasa frecventa
- vibratii mecanice
- tratament cu ultrasunete
- masaj terapeutic
- injectii cu anestezic local, steroizi sau solutie salina.

Mai rar medicul poate recomanda metoda ”intinde si pulverizeaza”. Aceasta implica pulverizarea unei solutii reci pe muschiul afectat. Temperatura scazuta poate reduce temporar durerea si inflamatia, permitand pacientului sa apese si sa intinda nodul muscular.

Preventie

Sus

Adoptarea unei posturi corecte a corpului si practicarea regulata de exercitii fizice sunt metode excelente de prevenire a aparitiei nodurilor musculare. Multe noduri apar ca urmare a unor traume musculare repetate, caz in care persoana trebuie sa alterneze tipurile de miscari pentru a preveni suprasolicitarea acelorasi muschi. De exemplu, se poate inota intr-o zi, iar a doua zi se poate merge pe jos.

Un medic sau un kinetoterapeut pot ghida persoana in adoptarea pozitiei corecte in cadrul exercitiilor fizice sau al pozitiei la locul de munca.

Evaluarea modalitatilor de a practica o postura si o forma mai buna poate ajuta o persoana sa previna leziunile musculare si nodurile musculare.

Concluzie

Sus

Nodurile musculare sau punctele declansatoare miofasciale pot fi tratate cu remedii naturale si stretching. Cu toate acestea, anumite noduri pot fi atat de dureroase incat pot afecta activitatea de zi cu zi. In aceste cazuri trebuie consultat un medic.

Atunci cand persoana corecteaza cauza principala care a generat aceasta suferinta, ea va fi capabila sa isi imbunatateasca postura, sa reduca tensiunile musculare si sa previna aparitia ulterioara a nodurilor musculare.


Medici specialisti Recuperare medicala

  • Dr. Eugenia Anca - Institutul national de geriatrie si gerontologie ANA ASLAN - BUCURESTI
  • Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
  • Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
  • Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
  • Dr. Ileana Ganea - Centrul de Boli Reumatismale DR ION STOIA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate