Relaxarea si importanta invatarii ei
Psihoterapeut psiholog Gabriela Ianculescu
Psihoterapie
Generalitati
SusOamenii dispun de o capacitate innascuta de a se relaxa fizic si mental. Totusi cea mai mare parte dintre ei o folosesc putin sau incorect.
Capacitatea de a te relaxa eficient este o componenta esentiala in invatarea controlului emotiilor si impulsurilor. Prin invatarea relaxarii se pot rezolva unele dificultati psihologice si somatice. Se poate face referire la tulburarile functionale, cum ar fi hipertensiunea arteriala, cefaleele hipertensive, durerile lombare, unele forme de insomnie, dar ea este necesara si in tratamentul tuturor reactiilor impulsive, a tulburarilor anxioase (fobii, tulburari obsesive, crize de panica, etc.), alaturi de psihoterapie.
De asemenea, este utila si persoanelor doresc sa isi diminueze tracul si alte reactii emotionale care perturba desfasurarea optima a activitatilor lor.
Cuprins articol
Procesul de relaxare
SusInvatarea unei relaxari eficiente presupune urmarea unor traininguri, sub indrumarea unei persoane specializate in acest domeniu. Ea necesita un timp mai indelungat, incepandu-se prin sedinte de relaxare profunda, care pot dura 25 minute. Apoi se efectueaza exercitii de relaxare rapida si mai putin profunda, astfel incat, la final, persoana sa reuseasca sa gestioneze cu usurinta majoritatea situatiilor stresante. Drept urmare, apar imbunatatiri considerabile la nivelul calitatii vietii, si anume, diminuarea stresului si a oboselii, un control mai eficient al reactiilor emotionale prin diminuarea tensiunii psihice si mentale intr-o situatie stresanta si interventia mai eficienta in rezolvarea problemelor .
Invatarea metodica a relaxarii permite diminuarea excesului de incordare musculara si de tensiune psihica in cazul stresului obisnuit sau cronic permitand adoptarea un stil de viata mai lejer si mai putin obositor. Astfel se pot preveni unele serii de tulburari somatice si psihice.
Prin relaxare se permite recuperarea rapida a energiei consumate in timpul activitatilor zilnice (de exemplu, un program de lucru supraincarcat). De asemenea , se poate imbunatati caliatea somnului pentru ca, atunci cand am invatat sa ne destindem repede si bine, reusim sa adormim repede, sa dormim mai bine si mai profund sau sa ne reluam somnul mai usor atunci cand este intrerupt.
Se mai pot organiza sedinte de relaxare profunda si pentru cei care doresc sa invete sa isi mentina starea de calm si de liniste interioara. In timpul acestora se asculta muzica sau se vizualizeaza mental scene agreabile care au reprezentat momente deosebite din viata.
Ce se intampla in situatii critice
SusIn continuare, voi explica ce anume se intampla intr-o situatie critica, prin acesta intelegand o amenintare, o frustrare, etc. Tonusul muscular creste imediat ce se percepe situatia si persona simte frica sau iritare. Acesta este o reactie de alerta si este esentiala pentru supravietuirea in caz de pericol. Ea pregateste organismul pentru actiuni de lupta sau fuga. Cu cat angoasa, frica, iritarea sau mania se intensifica, cu atat tonusul muscular creste, in asa fel incat sa dispunem de resursele musculare necesare unei actiuni rapide si energice.
In cazul in care pericolul perceput nu este real, tonusul muscular devine excesiv, disfunctional. Daca aceasta stare este frecventa sau cronica, hipertonia musculara poate determina intensificarea unor tulburari somatice, cum ar fi oboseala cronica, durerile musculare (mai ales la ceafa si la coloana), crampa scriitorului, torticolis spasmodic, cefaleea provocata de cresterea tensiunii, tulburarile de vedere, dispneea (ce provoaca oboseala si iritabilitate), hipertensiunea arteriala, tulburarile cardiovasculare si gastro-intestinale. Aceasta recrestere excesiva a tonusului muscular antreneaza o intensificare a tensiunii psihice si a emotiilor si astfel se intretine cercul vicios: situatie stresanta => anxietate si/sau iritare => cresterea tonusului muscular si respirator => senzatie de rau fizic sau senzatii corporale neplacute => intensificarea angoasei si/sau a maniei, etc.
Persoana care a invatat corect o metoda de relaxare devine mai sensibila la cresterea incordarii corporale si este pregatita sa evite implicarea intr-o reactie emotionala. Ea devine capabila sa-si diminueze in cateva secunde nivelul incordarii si sa se apropie astfel de activitatea fiziologica optima pentru comportamentul dorit.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exer ...
- Cum sa va relaxati fizic si emotional
- Relaxarea musculara progresiva
- Stresul nu iti da pace? Iata 17 moduri prin care sa te relaxezi in doar 5 mi ...
- Tehnici de relaxare prin automasaj
- Alimentatia sanatoasa, sportul si relaxarea imbunatatesc viata sexuala!
- Mersul pe role: metoda relaxanta pentru arderea caloriilor
- Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita?
- Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii