Raport al organizatiei Salvati Copiii cu privire la respectarea drepturilor omului, trimis la Geneva
Stire medicala
Scaderea de la an la an a calitatii invatamantului, problemele legate de accesul la educatie al copiilor din familii modeste si discriminarea copiilor romi se numara printre subiectele de ingrijorare semnalate de "Salvati Copiii Romania" intr-un raport trimis Comitetului Natiunilor Unite.
Salvati Copiii Romania a prezenat Comitetului Natiunilor Unite situatia respectarii drepturilor copilului in tara noastra, asa cum a fost ea evidentiata de peste 40 de organizatii neguvernamentale partenere, 50.000 de copii si peste 220 de profesionisti din domeniu.
In ciuda tuturor progreselor inregistrate in domeniul legislativ si al infiintarii de institutii si agentii guvernamentale specializate, cu atributii in domeniu, din punctul de vedere al organizatiei Salvati Copiii, exista o serie de subiecte de ingrijorare. Printre cele mai importante probleme semnalate in raport se numara lipsa institutiilor de monitorizare independente la nivel local si central, lipsa unui sistem eficient si coerent de colectare a datelor, la nivel national si existenta unui monopol al statului asupra serviciilor sociale.
Potrivit raportului, in tara noastra nu exista un sistem de pregatire permanenta a cadrelor didactice, a asistentilor sociali, juristilor, politistilor si medicilor in domeniul drepturilor copilului. De asemenea, o alta problema este lipsa posibilitatii reale a copiilor de a participa la deciziile luate in privinta lor, consiliile copiilor trebuind sa joace rolul unui for de reprezentare a tuturor elevilor dintr-o scoala.
Raportul mai semnaleaza ca in Romania exista in continuare probleme in ceea ce priveste accesul la educatie al copiilor din familii modeste sau al copiilor cu nevoi speciale, iar numarul institutiilor de invatamant este insuficient. "Salvati Copiii" semnaleaza de asemenea existenta, in continuare, a discriminarii fata de copiii romi, 80% dintre copiii care nu beneficiaza de nicio forma de educatie fiind de etnie roma.
Nivelul calitatii sistemului educational din Romania scade de la an la an, copiii romani pozitionandu-se pe locuri inferioare la toate evaluarile internationale. In plus, exista o lipsa de corelare intre profilul sistemului de educatie si nevoia de forta de munca, fapt ce duce la cresterea ratei somajului in randul tinerilor cu studii superioare.
O alta neregula semnalata in raportul inaintat Comitetului Natiunilor Unite este lipsa de masuri eficiente de protectie a copiilor in fata exploatarii economice - peste 70.000 de copii fiind obligati sa munceasca in mediul rural, pe strada sau la domiciliul altor persoane sau sa cerseasca, in timp ce ar trebui sa mearga la scoala.
Legislatia care reglementeaza centrele de reeducare din Romania dateaza din anii ‘70, sistemul de justitie si legislatia pentru minori nefiind armonizata cu prevederile legale internationale. Numarul copiilor detinuti in inchisori pentru adulti continua sa fie ridicat - 61% - si acestia nu beneficiaza de programe adaptate nevoilor si varstei lor. De asemenea, cazurile in care exista judecatori specializati in cauze cu minori sunt foarte rare.
Delegatia Guvernului Romaniei se va intalni pe 5 iunie cu reprezentanti ai Comitetului Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului. Pana atunci, guvernul va trebui sa raspunda la intrebarile suplimentare pe care comitetul le va transmite in cursul acestor zile, potrivit reprezentantilor Salvati Copiii Romania.
Articole recomandate
- Sexul dureros dupa nastere
- Neoplazia vulvara intraepiteliala (NVI)
- Cum sa va alegeti medicul cardiolog
- Viata sexuala a cuplului - intre placere si frustrare
- Cum functioneaza apendicele?
- Informatii esentiale despre biopsia hepatica
- Banii: purtatori de bacterii si boli
- Coroanele de portelan
- Mycozis fungoides si sindromul Sezary - informatii generale