Programe nationale de sanatate, multianuale
Stire medicala
Ministerului Sanatatii a promovat in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru perioada 2011-2012
"In premiera am propus ca programele nationale de sanatate gestionate de Ministerul Sanatatii sa se desfasoare multianual, pe o durata de 2 ani, pentru a exista o predictibilitate atat din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cat si din cel al pacientilor", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
Ministrul Sanatatii mai spune ca anual, se pierde un timp important la dezbaterea programelor nationale de sanatate si in procesul de contractare cu furnizorii, ceea ce duce la disfunctionalitati in desfasurare.
Conform proiectului de act normativ, in urmatorii doi ani, programele nationale de sanatate se vor baza pe obiectivele si prioritatile politicilor de sanatate publica, care reflecta atat obligatiile asumate in domeniul sanatatii in cadrul acordurilor incheiate cu FMI si BM, cat si prioritatile nationale identificate in domeniul promovarii sanatatii, prevenirii imbolnavirilor si asigurarii accesului pacientilor cu boli cronice la tratament specific adecvat.
Pentru perioada 2011-2012 au fost pastrate majoritatea programelor nationale de sanatate care existau, atat cele de preventie derulate de catre Ministerul Sanatatii, cat si cele de tratament gestionate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Noutatea o reprezinta introducerea unor noi programe in scopul reducerii incidentei cancerului in Romania. Astfel, in 2011 Ministerul Sanatatii va demara programulde screening de cancer de col uterin, de san si colorectal, dupa modelul proiectului pilot realizat in cadrul Institutului Oncologic "I. C. Chiricuta" din Cluj-Napoca.
Articole recomandate
- Cancerul penian
- Cancere fara simptome
- Cresterea si dezvoltarea copilului. Cand este cazul sa ne ingrijoram?
- Legatura dintre spiritualitate si medicina
- 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru ...
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor
- 11 mituri surprinzatoare din medicina
- Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pe ...
- Ciuperca piciorului - generalitati
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?