Primaria Capitalei nu stie ce spitale va prelua de la Ministerul Sanatatii
Stire medicala
Ministerul Sanatatii nu a alcatuit lista spitalelor din Bucuresti care vor trece in administrarea municipalitatii, iar strategia privind acest transfer este inca neclara, desi trebuia sa fie definitivata pana la sfarsitul lunii august.
"Primarul general Sorin Oprescu si-a exprimat clar dorinta de a prelua toate spitalele din Bucuresti, in timp ce Ministerul Sanatatii a sustinut ca doreste doar trecerea spitalelor mici in administrarea primariei. La sfarsitul lunii august, municipalitatea a cerut, printr-o scrisoare, numele acelor spitale mici, insa ministerul a dat un raspuns oficial foarte general si evaziv, cum ca se va intocmi un cadru legal prin care se va face acest transfer", au precizat, pentru NewsIn, surse din cadrul municipalitatii.
Dupa trecerea spitalelor in administrarea municipalitatii, posturile de manageri ai unitatilor sanitare ar urma sa fie ocupate prin concursuri organizate de Primaria Capitalei, iar o parte importanta a finantarilor va fi gestionata, de asemenea, de catre edili.
Daca doar spitalele mici vor trece la primarie, cele clinice si cele de urgenta, cum ar fi Floreasca, Colentina sau Spitalul Universitar, vor ramane, in continuare, la Ministerul Sanatatii.
La inceputul lunii iulie, Ministerul Sanatatii si Primaria Capitalei au anuntat ca intentioneaza sa treaca unele spitale in administrarea autoritatilor locale si sa gaseasca terenuri pentru construirea de spitale noi, in special in sectoarele 3, 4 si 6.
Strategia de trecere a spitalelor la primarie a ramas in grija unei comisii mixte, formata din reprezentanti ai municipalitatii si ai ministerului.
"Motivele pentru care primaria vrea sa preia toate spitalele sunt, in primul rand, acelea ca responsabilitatea se va imparti la mai multi factori de decizie si ca vor creste fondurile alocate spitalelor, datorita finantarilor asigurate de primarie", a afirmat consilierul general municipal Lucian Duta. Acesta este membru al comisiei mixta si lucreaza ca medic la Spitalul Universitar Bucuresti, acolo unde actualul primar general, Sorin Oprescu, a fost director pana in 2005.
Potrivit comisiei, strategia de trecere a spitalelor la primarie urma sa fie definitivata pana pe data de 31 august.