Preotii vor predica, din 15 octombrie, despre importanta vizitei la medic
Stire medicala
In perioada 15 octombrie-19 decembrie, preotii vor predica, la fiecare slujba, despre beneficiile prezentarii la medic, potrivit planului anuntat de Ministerul Sanatatii pentru imbunatatirea modului de derulare a Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei.
Initiativa vine dupa ce, la sfarsitul lunii iulie, Ministerul Sanatatii si Patriarhia Romana au incheiat un protocol de colaborare pentru cresterea calitatii vietii, in special in mediul rural, prin masuri precum educarea enoriasilor in privinta importantei vizitelor la doctor si a vaccinarilor. "Patriarhia ii va ajuta pe enoriasi, prin programe si practici proprii, sa constientizeze ca trebuie sa mearga la doctor de la primele semne ale unei posibile boli, sa vaccineze copiii si, nu in ultimul rand, sa-si faca analizele potrivit programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei", preciza, atunci, ministrul Sanatatii.
Planul Ministerului Sanatatii, privind imbunatatirea modului de derulare a Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, contine doua etape. Prima consta in desfasurarea unei campanii de mobilizare pentru prezentarea la medic, iar cea de-a doua vizeaza organizarea plicurilor cu taloane returnate, care se afla la casele de asigurari de sanatate, in vederea redistribuirii catre populatie.
In afara predicilor in biserici, campania de mobilizare include reactualizarea spoturilor publicitare la radio si televiziune, pentru a caror difuzare va fi cerut sprijinul institutiilor media si al Consiliului National al Audiovizualului. Aceeasi campanie mai presupune publicarea in presa locala a unor articole specializate cu rezultatele Programului national de evaluare a sanatatii, dupa un an de desfasurare. Articolele vor fi specializate - diabet, cancer, cardiovascular, stil de viata - si vor cita cate un specialist.
In cea de-a doua etapa a planului, plicurile cu taloane returnate vor fi sortate pe localitati si impartite primarilor, urmand ca acestia sa le distribuie in teritoriu, in perioada 27 septembrie-5 octombrie, prin asistentii sociali ai primariei si asistentii comunitari ai autoritatilor de sanatate publica. Dupa redistribuirea taloanelor, primariile vor raporta situatia plicurilor catre prefecturi, casele de asigurari de sanatate si autoritati de sanatate publica.
Pana la 31 august, in cadrul Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, si-au facut analizele, gratuit, 11.521.404 de persoane, adica 58% dintre cei care au primit acasa, prin posta, taloanele tiparite in acest scop.
Articole recomandate
- Nu te lasa doborat de depresie! 5 sfaturi care te vor ajuta sa tii lucrurile ...
- 8 substante nutritive care va vor optimiza vederea
- Impulsivitatea in cazul copiilor
- 7 motive pentru care ne trezim obositi
- Pubertatea intarziata
- Frumusete din interior catre exterior
- Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie
- Care sunt consecintele bullying-ului din copilarie asupra sanatatii adultului
- Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece