Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece
Boli in sezonul rece
SusDe regula, in anotimpul rece oamenii se confrunta cu gripa, raceala si alte boli respiratorii. Cu toate ca virusurile contagioase sunt active pe tot parcursul anului, toamna si iarna oamenii devin la vulnerabil la actiunea acestora, deoarece se petrece mai mult timp in camere inchise, alaturi de alte persoane.
Desi simptomele de raceala si gripa sunt asemanatoare, acestea sunt doua afectiuni total diferite.
Cuprins articol
Raceala
SusRaceala se distinge prin congestie nazala, rinoree, stranut, tuse, disconfort generalizat si ochi umezi. Nu exista vaccin impotriva racelilor, deoarece acestea pot fi cauzate de mai multe tipuri de virusuri. Acestea se declanseaza in urma contactului direct persoanelor bolnave si evolueaza treptat.
Gripa
SusGripa se instaleaza brusc, este mult mai grava decat racela si se manifesta pe o perioada mai lunga de timp. Vestea buna este ca vaccinarea anuala previne infectia cu virusurile gripale.
Perioada de vaccinare incepe din luna noiembrie si se poate extinde pana in luna martie. Simptomele de gripa sunt: febra, dureri de cap, frisoane, tuse uscata, dureri musculare, oboseala si stare generala de rau; ca si in cazul racelilor, apar rinoreea, stranutul, congestia nazala si ochii umezi. Copiii pot manifesta stari de greata si varsaturi.
Majoritatea bolilor respiratorii apar si se vindeca in cateva zile, fara sa cauzeze efecte pe termen lung.
Sfaturi de prevenire
Sus- gripa cauzeaza mii de decese, anual. Intre 1976 si 2006 s-a estimat ca numarul aual al acestora a variat intre 3.000 si 49.000.
- vaccinul antigripal este cea mai buna metoda de a preveni gripa. Se recomanda realizarea vaccinului in lunile octombrie - noiembrie, insa nici in lunile decembrie si ianuarie nu este prea tarziu. In fiecare an, este disponibil un alt tip de vaccin antigripal, deoarece virusurile care decelanseaza gripa isi modifica tulpinile sau apar altele noi.
Toate persoanele cu o varsta de peste 6 luni trebuie sa fie vaccinate.
Acest vaccin nu este recomandat:
- persoanelor cu alergie la oua;
- pacientilor cu pneumonie;
- pacientilor cu febra;
- femeilor insarcinate.
De asemenea, vaccinarea antigripala este necesara personalului medical, deoarece zilnic intra in contact cu foarte multi pacienti, motiv pentru care sunt considerate sursa principala de focar in institutiile medicale.
Persoanele expuse complicatiilor cauzate de gripa trebuie imunizate imediat ce vaccinul este disponibil.
Este vorba despre:
- persoanele care au peste 65 de ani;
- cadrele medicale din institutiile specializate in tratarea bolilor cronice (diabet zaharat, astm, boli de inima);
- adultii si copiii cu boli cardiovasculare, boli ale plamanilor, inclusiv astm;
- adultii si copiii care au necesitat in mod regulat spitalizare sau care au manifestat recurenta anumitor boli (boli metabolice cronice, boli renale, afectiuni ale sistemului imunitar, boli declansate de anomalii ale hemoglobinei;
- persoanele cu varsta cuprinsa intre 5 luni si 18 ani, care urmeaza tratament pe termen lung cu aspirina si care sunt predispusi la dezvoltarea sindromului Reye dupa infectarea cu virusul gripei.
De retinut!
Este nevoie doar de un singur vaccin pentru sezonul gripal 2010-2011.
In timpul sezonului gripal trecut, 2009, au fost necesare doua vaccinuri diferite: unul pentru prevenirea gripei sezoniere si altul impotriva virusului AH1N1 (gripa porcina).
Vaccinul din acest an contra gripei sezoniere protejeaza impotriva a trei tulpini de gripa, inclusiv virusul gripal AH1N1 din 2009. De asemenea, anul acesta in SUA este disponibil un vaccin special pentru persoanele care au peste 65 de ani; acesta induce un raspuns imunitar mai puternic si ofera o protectie mai mare impotriva gripei sezoniere.
2. Spalati-va mainile cat mai des
Atat gripa, cat si raceala se transmit prin tuse, stranut si prin contactul cu suprafetele contaminate (inclusiv maini). Specialistii recomanda spalarea regulata a mainilor cu apa calda si sapun timp de aproximativ 15 secunde. Daca nu aveti la dispozitie apa si sapun, frecati-va mainile cu solutii dezinfectante speciale sau pe baza de alcool.
Cu toate acestea, materialul organic (murdaria sau sangele) anuleaza actiunea alcoolul, iar acesta se afla in imposibilitatea de a distruge virusurile si bacteriile.
3. Evitati persoanele contaminate
Tineti sugarii departe de persoanele infectate; acest lucru este foarte important, mai ales in cazul nou-nascutilor prematuri care pot dobandi anomalii grave, boli cardiace sau pulmonare.
4. Alte sfaturi:
- adoptati o dieta echilibrata;
- acordati suficient timp pentru odihna;
- practicati exercitii fizice deoarece ajuta sistemul imunitar sa lupte cu germenii care provoaca boala;
- tineti stresul sub control.
De asemenea, persoanele care fumeaza sau sunt expuse la fumul de tigara, sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor de plamani.
Cateva masuri pe care ar trebui sa le luati la primele semne ale bolii:
- gargara cu apa sarata poate ameliora o durere de gat;
- contactati medicul de familie; in functie de simptomele manifestate acesta va poate recomanda cea mai buna schema de tratament;
- evitati contactul cu ceilati, acoperiti-va gura cu o batista cand tusiti sau stranutati, mai ales daca aveti febra, iar apoi aruncati-o la cosul de gunoi.
- odihna si hidratare corespunzatoare, lichidele ajuta la fluidizarea mucusului, contribuind la ameliorarea simptomelor, mai ales febra.
- evitati alcoolul si produsele care contin cafeina, deoarece contribuie la deshidratarea organismului.
- informati-va cu privire la medicamentele fara prescriptie medicala. Exista foarte multe optiuni care va pot ajuta sa ameliorati simptomele de raceala si gripa.
⇒ Decongestionantele ajuta la ameliorarea congestiei nazale.
⇒ Antitusivele calmeaza tusea.
⇒ Expectorantele contribuie la fluidizarea si expectoratia mucusului.
⇒ Antihistaminicele opresc stranutul si rinoreea.
⇒ Antialgicele amelioreaza durerile de cap, febra si durerile minore.
⇒ Antivirale indicate pentru tratarea gripei. Consultati medicului specialist pentru a afla care este cea mai buna solutie in cazul dvs.!
Medicamente fara prescriptie medicala
Sus• Cumparati medicamentele doar din farmacii, medicamente aprobate! Majoritatea oamenilor cred ca medicamentele care contin echinaceea sau vitamina C trateaza cu usurinta bolile de sezon. Cu exceptia produselor aprobate pentru tratarea simptomelor de raceala si gripa, nu este recomandat sa achizitionati astfel de produse. Discutati cu medicul curant despre achitizionarea si administrarea suplimentelor nutritionale si a remediilor naturiste.
• Cititi cu atentie prospectele medicamentelor si urmati intocmai instructiuile. Pacientii care sufera de anumite boli (cum ar fi, hipertensiune arteriala), nu trebuie sa utilizeze niciun medicament pentru tuse fara avizul specialistului.
• Se recomanda administrarea stricta a medicamentelor care trateaza simptomele manifestate; astfel, daca pacientul prezinta rinoree se trateaza numai pentru rinoree, nu si pentru dureri de gat, tuse, febra, dureri de cap etc. Nu luati medicamente cu multiple efecte - dezavantajele pot fi mai multe decat beneficiile!
• Verificati efectele secundare ale medicamentului! Anumite substante medicamentoase cum ar fi antihistaminicele pot provoca somnolenta. De asemenea, medicamentele pot interactiona cu diverse alimente, cu alcoolul sau suplimentele nutritionale. Cel mai simplu este sa achizitionati medicamentele in urma recomandarii medicului sau sa cunoasteti exact produsul pe care il veti cumpara, inclusiv suplimentele alimentare (vitamine, minerale, produse naturiste).
• Consultati medicul inainte de a administra orice fel de medicament copilului dvs. La copii, simptomele de raceala si gripa sunt tratate sub stricta supraveghere a medicului. Nu se va administra copilului aspirina sau medicamente care contin aspirina. Copiii si adolescentii care prezinta manifestari asemanatoare gripei si au varicela sau alte infectii virale nu trebui sa foloseasca aspirina.
Sindromul Reye este o boala rara cu potential letala, inalnita in special la copii. Aparitia acestei afectiuni a fost asociata cu utilizarea aspirinei pentru tratamentul gripei sau varicelei la copii. Acest sindrom afecteaza sangele, creierul si ficatul.
Consultatia medicala
SusDaca simptomele se agraveaza consultati medicul de familie!
Mucozitatile acumulate se pot suprainfecta, si astfel pot aparea infectia virala si infectiile bacteriene.
In cazul copiilor trebuie sa observati modificari precum: somnolenta neobisnuita, refuzul de a manca, plans accentuat, manuta dusa la urechi sau burtica, respiratie suieratoare.
Semne ale agravarii bolii sunt:
- tuse care perturba somnul;
- febra permanenta;
- ritm crescut de respiratie;
- dureri ale fetei cauzate de infectia sinusurilor;
- dureri in piept.
Complicatiile racelii si gripei includ aparitia infectiilor bacteriene (sinuzita, bronsita, infectiile urechii, pneumonie) care ar putea necesita tratament cu antibiotic.
Important: antibioticele sunt eficiente impotriva infectiilor bacteriene, dar nu trateaza impotriva infectiilor virale, cum ar fi raceala sau gripa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- 8 preparate culinare de toamna periculoase pentru silueta
- Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros
- Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!
- Anginele (amigdalitele) acute in sezonul cald - recomandari si prevenire
- Cele mai bune alimente pentru iarna
- Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos
- Ghid de sanatate A-Z pentru sezonul rece
- Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii
- 10 bauturi benefice pentru inima si potrivite pentru sezonul rece