Precizari privind compensarea medicamentelor din sublista C
Stire medicala
Potrivit unui comunicat remis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, metoda de calcul a pretului de referinta pentru medicamentele din sublista C ramane neschimbata pana la 30 septembrie 2010. Astfel, in intervalul 01-30 Septembrie 2010 urmeaza sa se definitiveze noua modalitate de compensare a medicamentelor din sublista C, in vigoare, si vor fi identificate medicamentele real disponibile pe piata.
Modalitatea de compensare a medicamentelor din sublista C se defineste la nivel de substanta chimica activa (DCI) si forme farmaceutice asimilabile plecand de la "pretul minim per unitate terapeutica". Aceasta inseamna ca vor fi compensate medicamentele generice aferente substantei active, acolo unde exista, iar unde inca nu exista inregistrate generice, CNAS va plati medicamentele originale.
Deci, toti pacientii isi vor primi medicamentele gratuite cu aceleasi substante active, ca pana acum.
Totodata, vor fi puse bazele implementarii mecanismul cost-volum-rezultat, cu scopul eficientizarii consumului de medicamente si cresterii accesului asiguratilor la tratament, conform indicatiei terapeutice. Prin acest mecanism, CNAS urmareste sa acopere, din fondurile pe care le are la dispozitie, o parte cat mai mare din nevoia de servicii "de sanatate" a asiguratilor si sa nu plateasca preponderent terapii scumpe dar nu obligatoriu singurele eficiente, pentru un numar limitat de pacienti.
Prin crearea unui parteneriat "pentru sanatate" cu producatorii de medicamente, CNAS urmareste finantarea acelor terapii care isi dovedesc eficienta in tratarea afectiunilor bolnavilor. In acest fel resursele financiare pot si vor fi utilizate rational, corect si transparent, in spiritul cresterii accesibilitatii pacientilor la terapii.
Articole recomandate
- Care sunt serviciile medicale de care beneficiez?
- Combinatii periculoase de medicamente
- Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor
- Ticurile (boala ticurilor)
- Bulimia nervoasa - hiperfagie
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.)
- Peelingul chimic (Chemexfolierea sau dermapeelingul)
- Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice