Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Paralizie in somn

Actualizat la data de: 08 August 2024
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este paralizia in somn

Sus
Paralizie in somn

Paralizia in timpul somnului este incapacitatea trecatoare de a realiza orice fel de miscare voita care are loc in faza de trecere de la starea de veghe la cea de somn sau invers.

Durata fenomenului de obicei este scazuta, intre 1 si 3 minute, dupa care paralizia cedeaza spontan.

Pe durata episodului paralitic persoana este in totalitate constienta dar este incapabila de a se misca sau de a vorbi ceea ce ii poate provoca o puternica stare de neplacere si anxietate.

Cuprins articol

  1. Ce este paralizia in somn
  2. Cum se manifesta
  3. Preventie si tratament
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta

Sus

Acest fenomen nu este periculos deoarece nu afecteaza si respiratia sau functiile cardiace. Paralizia somnului este catalogata drept o parasomnie si este inregistrata in Clasificarea Internationala a Tulburarilor Somnului.

In timpul somnului, apare o inhibare temporara a activitatii musculare menita sa previna miscarile involuntare si potentialele accidente. Aceasta suprimare implica neurotransmitatori care blocheaza semnalele nervoase de la nivelul creierului catre muschi.

In cazul paraliziei in somn, aceasta inhibare neuronala temporara continua si in timpul trezirii, determinand senzatia de blocare si incapacitatea de a efectua miscari voluntare.

Paralizia in somn poate fi neplacuta si infricosatoare pentru cei care o experimenteaza. Desi nu este periculoasa in sine, poate cauza anxietate si stres, care pot afecta calitatea somnului si a vietii de zi cu zi. Este important sa intelegi ca aceasta tulburare nu este o boala in sine, ci cel mult un simptom al altor afectiuni sau probleme de sanatate.

Daca paralizia se intampla in faza de adormire se numeste hipnagogica iar daca se intampla la trezire se numeste hipnopompica. Marea parte a persoanelor afectate prezinta tulburarea o singura data in viata dar exista si cazuri in care tulburarea apare mai frecvent, uneori insotita si de alte simptome precum tulburari de somn pe timpul zilei sau pierderea tonicitatii musculare.

In acest caz paralizia somnului este considerata ca un simptom in tabloul clinic al unei alte boli, respectiv narcolepsia. In timpul somnului, apare o inhibare temporara a activitatii musculare menita sa previna miscarile involuntare si potentialele accidente.

Aceasta suprimare implica neurotransmitatori care blocheaza semnalele nervoase de la nivelul creierului catre muschi. In cazul paraliziei in somn, aceasta inhibare neuronala temporara continua si in timpul trezirii, determinand senzatia de blocare si incapacitatea de a efectua miscari voluntare.

Preventie si tratament

Sus

Pentru a preveni sau trata paralizia in somn, este important sa iti mentii un stil de viata sanatos si sa eviti consumul de droguri si alcoolul. De asemenea, consultarea unui specialist in somnologie poate fi de ajutor in identificarea cauzelor subiacente ale acestei tulburari si in stabilirea unui tratament personalizat.

Un somn bun si odihnitor este esential pentru sanatatea noastra fizica si mentala, asa ca nu trebuie sa neglijezi simptomele de somn tulburat sau insuficient.

Pe langa consultul cu un specialist in somnologie, exista si alte metode care te pot ajuta sa reduci riscul de a experimenta paralizia in somn. Poti adopta si tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia sau yoga, care reduce nivelul de stres si anxietate, si implicit riscul de a experimenta paralizia in somn.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate