Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Numarul medicilor romani care lucreaza in Franta a crescut cu 320% in 10 luni

Publicat la data de: 14 Iulie 2008

Numarul medicilor romani care lucreaza in Franta a crescut cu 320% in ultimele zece luni, fapt care ilustreaza exodul specialistilor romani catre tarile Uniunii Europene, transmite AFP.

Impinsi de salariile prea mici si conditiile de lucru invechite, medicii romani migreaza in numar din ce in ce mai mare spre Europa de Vest, un fenomen care risca sa afecteze sistemul de sanatate, aflat deja in suferinta, comenteaza agentia franceza.

Exemplul lui Lucian Popoviciu, medic roman care a fost in atentia presei la inceputul anului preluand un cabinet dintr-o comuna mica din nordul Frantei, ilustreaza atat lipsa de medici francezi de la tara, cat si exodul celor romani catre Occident.

Potrivit unui sondaj de la sfarsitul anului 2007 al fundatiei Solidaritatea Medicala Europeana, 45% dintre medicii si asistentele medicale romane voiau sa plece sa lucreze in strainatate. Motivul invocat cel mai adesea este cel al salariilor. Un medic in curs de specializare, adica dupa sase ani de studii generale, are un salariu de baza de 220 de euro pe luna si aceasta pentru cel putin sapte ani. Prin comparatie, salariul mediu in Romania este de circa 350 de euro, reaminteste AFP.

Dimitrie Pelinescu Onciul a lucrat timp de 35 de ani in sistemul public inainte de a deveni, in urma cu doi ani, directorul celui mai mare spital privat din Romania. El spune ca fenomenul exodului de medici romani a aparut odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in ianuarie 2007. "A devenit foarte usor sa pleci in UE si tentatia este cu atat mai mare cu cat diferenta la salariu este importanta", explica el.

Afirmatie usor de verificat: potrivit cifrelor Ordinului Medicilor Francezi din mai 2008, numarul medicilor romani care isi practica meseria in Franta a crescut cu 320% in ultimele zece luni. Pe de alta parte, de la inceputul anului, peste 7.000 de medici au solicitat Ministerului roman al Sanatatii un certificat de recunoastere a diplomei lor in strainatate.

In fata acestui fenomen din ce in ce mai vizibil, autoritatile si institutiile dau asigurari ca situatia nu este grava. Potrivit Colegiului medicilor din Romania, doar 4% dintre medicii romani activi au parasit teritoriul in 2007, majoritatea plecand intr-o tara UE. La Ministerul Sanatatii nu se vorbeste inca de un "deficit" de medici la nivel national, ci doar de un "grad insuficient de ocupare a posturilor la anumite specializari". Astfel, cardiologii, urologii, neurochirurgii sau anestezistii sunt putini in numeroase spitale si multi bolnavi sunt nevoiti sa mearga intr-un judet vecin pentru a fi consultati de un specialist.

Statististicile oficiale "nu redau realitatea", spune Clara Matei, studenta la medicina care a infiintat o asociatie vizand facilitarea demersurilor candidatilor la plecarea in strainatate. "Cei care decis sa isi termine studiile in strainatate, si acestia sunt din ce in ce mai numerosi, nu au nevoie de recunoasterea diplomei. Asa ca nu trec pe la minister", explica ea.

Desi face eforturi sa minimalizeze amploarea exodului medicilor, Guvernul incearca totusi sa gaseasca mijloace pentru a-i determina sa ramana. Lansarea unui vast proiect de constructie de spitale regionale (32 pana in 2012) a fost insotita de cresteri salariale importante, potrivit AFP: salariul de baza al unui generalist a urcat de la 250 la 415 euro in aprilie, iar cel al unui specialist este in prezent de 400 de euro, fata de 220 in 2007.

Aceasta inseamna insa prea putin pentru majoritatea celor interesati care, potrivit sondajului Solidaritatii Medicale Europene, ar fi gata sa ramana in tara daca ar avea venituri cuprinse intre 500 si 1.000 de euro.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate