Noi proceduri de practica standardizate pentru asistentii medicali si moase
Stire medicala
Incepand din acest an, asistentii medicali si moasele vor lucra dupa proceduri de practica standardizate.
Proiectul de Ordin pentru aprobarea procedurilor de practica pentru asistenti medicali generalisti si moase, elaborat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali a fost transmis Ministerului Sanatatii si se afla incepand de astazi, in dezbatere publica, pe pagina web, www.ms.ro, la sectiunea Transparenta Decizionala.
Procedurile medicale standardizate sunt elaborate cu scopul de a orienta asistentii medicali si moasele in gestionarea cazurilor medicale si in luarea deciziilor rapide si corecte pentru ingrijirea pacientilor.
Proiectul de act normativ cuprinde zece capitole care descriu in amanunt procedurile medicale pe care asistentii medicali si moasele au indicatie sa le urmeze in controlul infectiilor, pregatirea pacientului pentru recoltarea probelor de laborator, administrarea medicamentelor, terapii vasculare, ingrijirea respiratorie- monitorizare, ingrijirea cardiovasculara, ingrijirea pediatrica, cea geriatrica etc.
Cu toate acestea, desi procedurile reprezinta o fundamentare a bunei practici bazate pe cele mai recente dovezi disponibile, nu se intentioneaza inlocuirea rationamentului medical al practicianului adaptat contextului clinic al pacientului pe care il ingrijeste, in functie de particularitatile acestuia, optiunile diagnostice si curative disponibile.
Toate procedurile existente se vor afla intr-un proces continuu de revizuire si actualizare.
Dupa aprobarea proiectului de act normativ, asistentii medicali si moasele din unitatile spitalicesti vor primi brosuri cuprinzand Procedurile de practica si bibliografia utilizata.
Articole recomandate
- Asistenta de urgenta in caz de calamitate
- Cand ar trebui sa consultam medicul pentru o raceala?
- Pierderea unei sarcini si moartea neonatala
- Hemoragia postpartum
- Nasterea in apa
- Declansarea nasterii naturale: eficienta sau nu?
- Contractiile uterine pot fi declansate de un uter iritabil
- Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii
- Sarcina - Luna a II-a
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?