Nicolaescu asigura ca nu vor fi probleme de finantare in urma eliminarii plafoanelor la medicamente
Stire medicala
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, da asigurari ca nu vor exista probleme de finantare in urma deciziei de miercuri a Guvernului, de a elimina de la 1 octombrie plafoanele pentru compensate, precizand ca farmaciile sunt obligate de lege sa elibereze medicamente in baza tuturor retetelor.
"Cand cetateanul primeste o reteta compensata, el se poate adresa farmaciei in orice zi, la orice ora, fara teama ca nu ii vor fi eliberate medicamentele", a explicat miercuri Nicolaescu efectele desfiintarii plafoanelor din farmacii. El a precizat ca toate farmaciile sunt obligate sa elibereze medicamente in baza retetelor legale. "Respectarea legii nu este facultativa si nici interpretabila!", a avertizat ministrul adaugand ca, prin declaratiile potrivit carora medicii ar putea prescrie retete excesiv, farmacistii instiga la "excese profesionala".
"De ce s-ar schimba atitudinea medicului? Daca pana acum prescrierile s-au inscris in plafoane, de ce nu si de acum incolo?". Ministrul a adaugat ca noua lista de medicamente compensate, aplicabila din 15 iulie, face posibila monitorizarea prescrierilor de medicamente.
Potrivit lui Nicolaescu, sistemul de acordare a medicamentelor fara plafoane a fost introdus din 2007 pentru programele de oncologie, diabet si post-transplant, nefiind inregistrate datorii pana in prezent, prin urmare nu exista niciun motiv ca acest sistem sa nu functioneze si pentru alte boli cronice.
Ministrul a declarat ca retetele pentru medicamentele compensate care vor fi eliberate incepand de miercuri, 1 octombrie, vor vor ajunge la casele de asigurari de sanatate dupa 15 noiembrie, iar decontarea banilor catre farmacii se va face dupa 15 ianuarie 2009. "Deci nu poate fi grevat bugetul pe 2008. Noi deja am luat masuri ca in proiectul de buget pe 2009 sa asiguram o crestere de fonduri financiare, astfel incat si acest posibil 3% sa fie acoperit".
Nicolaescu a precizat ca efectul deciziei de a elimina plafoanele asupra bugetului va fi de maximum 3%, proportional cu numarul retetelor prescrise si neonorate anul trecut pentru ca pacientii nu reuseau sa gaseasca o farmacie care nu epuizase plafoanele, dar a apreciat ca aceasta crestere ar fi "usor de acoperit".
"Masurile luate pana acum sunt pentru cetateni, nu pentru grupurile de interese, de unde se desprind carcotasii, precum unii reprezentanti din randurile farmacistilor. Daca acestia nu raspund unor comenzi politice, ce ii determina sa spuna ca vor elibera medicamente numai in limita plafoanelor cu care au fost obisnuiti?", a declarat ministrul.
In ceea ce priveste contractele in vigoare dintre casele de asigurari de sanatate si farmacii, ministrul a spus ca acestea vor fi modificate dupa intrarea in vigoare a Hotararii adoptate miercuri de Executiv, astfel incat sa nu mai fie prevazute sume fixe, ci doar obligatia farmaciilor de a elibera retetele.
Nicolaescu a spus ca fondurile pentru medicamente compensate sunt asigurate atat din fondurile Ministerului Sanatatii (pentru programele de sanatate) cat si din cele ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (pentru bolile cronice si acute).
Ministrul a respins, totodata, afirmatiile potrivit carora decizia Guvernului are caracter electoral, precizand ca, de fapt, acum este pregatit sistemul sa suporte aceasta masura, care a fost anuntata inca din luna mai. "intamplator, este an electoral!", a declarat Nicolaescu.
Potrivit datelor prezentate de ministru, in 2007 au fost eliberate 37,3 milioane de retete, iar numarul estimat pentru 2008 este de 37,6 milioane - in crestere cu 1% - in conditiile cresterii fondului de medicamente cu peste 25%.