Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Miturile legate de alimentatie si de numarul sinuciderilor de sarbatori, desfiintate de cercetatori

Publicat la data de: 22 Decembrie 2008

Cercetatorii americani au desfiintat mai multe mituri legate de sarbatori, printre care cele legate de cresterea numarului sinuciderilor de Craciun si Revelion, de hiperactivitatea copiilor care mananca dulciuri si de faptul ca mesele bogate, seara, ingrasa excesiv.

Mitul legat de cresterea numarului de sinucideri se baza, in principal, pe deprimarea celor care petrec singuri sarbatorile de iarna. "Teroretic, predispozitia exista. Vremea este mohorata, frigul nu prea indeamna la iesit din casa, iar celor singuri le dau tarcoale melancolia si tristetea. Si totusi, datele statistice arata ca numarul cel mai mare de sinucideri se inregistreaza in timpul verii", spune dr. Rachel Vreeman, cercetator la Scoala de Medicina Indiana. in sprijinul acestei afirmatii, Vreeman aduce un studiu desfasurat, timp de 35 de ani, in SUA, potrivit caruia probabilitatea unei sinucideri in timpul Craciunului, de pilda, este mult mai mica decat pe durata anotimpurilor calde. Rata sinuciderilor este, de asemenea, foarte mica "cu ocazia" zilelor de nastere.

Legat de prejudecata ca zaharul ii face pe copii hiperactivi, dr. Aaron Caroll, tot de la Scoala de Medicina Indiana, spune ca acest subiect a fost obiectul mai multor studii decat in cazul problemelor legate de consumul de droguri. Toate cercetarile, spune Caroll, nu au demonstrat insa vreo legatura intre nivelul de zahar din sange si hiperactivitate. "De obicei, parintii au impresia ca, dupa ce au mancat dulciuri, pustii tind sa aiba un comportament agitat si sa fie de necontrolat. Aceasta relatie de tip cauza-efect este insa doar in mintea parintilor, care isi spun ca, daca exista o explicatie, aceasta nu poate fi legata decat de consumul de ciocolata, bomboane sau prajituri", sustine Caroll. in sustinerea acestei teorii, cercetatorii americani mentioneaza experimentul in care un copil a baut un pahar cu apa, parintii sai stiind ca ar fi fost vorba, de fapt, despre o bautura care continea mult zahar. Ulterior, parintii au semnalat imediat starea de agitatie crescuta a copilului, in timp ce alti observatori implicati in experiment au notat un comportament constant, fara nicio modificare semnificativa dupa ce a baut paharul cu apa.

In privinta unui alt mit la moda in perioada sarbatorilor, cel privind riscul kilogramelor in plus din cauza meselor bogate la ceas de seara, cercetatorii sunt, din nou, transanti: ingrasarea este cauzata de regimul alimentar general, si nicidecum de cele cateva mese imbelusugate de Craciun si de Revelion. Potrivit aceluiasi Aaron Caroll, la un numar comparabil de calorii, mesele de seara nu sunt cu nimic mai nocive decat cele din timpul zilei, din punctul de vedere al siluetei. Iar studiile recente de nutritie confirma acest lucru, mai spun cei de la Scoala de Medicina Indiana, citati de presa britanica de specialitate.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate