Mit sau adevar: Lucruri si alimente care pot provoca cancer!
In fiecare an, in tara noastra peste 78.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer, boala care si la nivel mondial este din ce in ce mai prezenta.
Statisticile ingrijoreaza pe multi dintre noi, ne fac sa ne gandim daca un produs alimentar, cosmetic sau telefonul mobil ne pot imbolnavi. Iata cateva date despre produsele care ar putea cauza cancer:
Indulcitorii artificiali
In ciuda tuturor discutiilor nu exista dovezi care sa sustina ca indulcitorii artificiali cresc riscul de cancer. Zaharina este unul dintre cei mai controversati indulcitori si s-a dovedit ca aceasta a provocat cancer la sobolani, insa corpurile lor reactioneaza diferit la acesta, spre deosebire de corpul uman, spun cercetatorii, potrivit webmd.com.
Din anul 2000, nu exista nicio avertizare pe eticheta acestui produs, care sa spuna ca indulcitorul ar putea creste riscul aparitiei acestei boli. Totusi, pentru mai multa siguranta, este bine ca zaharina sa fie folosita in cantitati moderate. Nici in ceea ce priveste aspartamul, un alt indulcitor artificial, nu s-a gasit o legatura cu cresterea riscului de cancer.
Razele X
Medicul dentist te acopera cu un sort de plumb in momentul in care iti face o radiografie dentara, pentru a te proteja de radiatii. Acest lucru se intampla pentru a-ti oferi protectie contra cancerului, deoarece chiar si dozele mici de raze X pot fi un factor de risc in ceea ce priveste aparitia acestei afectiuni.
In general, cu cat doza de radiatii este mai crescuta, cu atat mai mare este si riscul. Este indicat ca investigatiile cu raze X sa fie cat mai rare si doar atunci cand sunt epuizate alte optiuni de investigatii.
Telefoanele mobile
Acest gadget, care este tot mai utilizat, emite acelasi tip de energie ca si cuptoarele cu microunde. Pana in prezent, utilizarea acestuia nu a fost legata de cancer, dar sunt necesare mai multe cercetari. Totodata, este indicata utilizarea unui dispozitiv hands-free.
Carnea
In acest caz, este adevarat ca acest aliment poate sa cauzeze cancer. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat, anul trecut, un raport potrivit caruia consumul de carne procesata si carnea rosie poate sa creasca riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer, in special a celui digestiv.
Specialistii OMS nu recomanda insa eliminarea totala a carnii rosii din alimentatie, deoarece reprezinta o sursa importanta de proteine, dar si vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Insa este important sa fie consumata cu moderatie.
Apa imbuteliata
Daca bei apa din sticle de plastic, probabil ca acest recipient contine o substanta chimica numita bisfenol A. Cauzeaza aceasta cancer?
Ei bine, reprezentantii Food and Drug Administration (Autoritatea pentru siguranta Alimentelor din Statele Unite ale Americii) spun ca acest ingredient este sigur si nu prezinta niciun pericol asupra sanatatii, pentru ca nivelul de bisfenol A este unul redus, care nu iti pune viata in pericol.
Plombele dentare
Probabil ca ai auzit despre plombele dentare din amalgam ca iti pot pune sanatatea in pericol, pentru ca in acestea se gasesc cantitati mici de mercur lichid si argint. Ei bine nu exista vreo dovada care sa arate ca acestea sunt periculoase, nu exista studii care sa arate o legatura intre aparitia cancerului si plombele de amalgam.
Asadar, daca ai asemenea plombe, nu este nevoie sa le inlocuiesti.
Cafeaua
Daca te numeri printre iubitorii de cafea, nu trebuie sa iti faci griji ca aceasta bautura ar favoriza aparitia cancerului. Din contra, exista cercetari care au aratat ca un consum moderat de cafea reduce riscul de cancer de ficat, de piele si de colon.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Remedii naturale pentru cancerul de san
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Screeningul cancerului esofagian
- Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna
- Screeningul cancerului gastric
- Alegeri alimentare sanatoase
- Cancerul - mit si adevar
- Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain
- Interactiunea alimentelor cu medicamentele