Mersul tarziu la culcare asociat cu comportamente anti-sociale
Stire medicala
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la universitatea de stat din Pennsylvania, preferinta pentru desfasurarea activitatilor in timpul noptii fata de desfasurarea lor in timpul zilei, poate fi asociata cu existenta unui comportament anti-social in adolescenta sau preadolescenta.
Cercetatorii americani sustin ca cei care prefera ore tarzii de culcare se pare ca au un comportament anti-social mai accentuat decat cei care se trezesc dimineata si participa la activitati de recreere pe timpul zilei. Activitatea pana la ore tarzii ale noptii contribuie la lipsa somnului, aceasta determinand probleme ca lipsa controlului si a atentiei, caracteristici specifice comportamentelor antisociale dar si ale persoanelor care sunt predispuse la consumul substantelor interzise.
Echipa de cercetatori a investigat relatia dintre preferinta pentru desfasurarea activitatilor in timpul zilei versus desfasurarea activitatilor in timpul noptii si a comportramentelor anti-sociale pe un lot de 111 subiecti, cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani. De asemenea, au corelat nivelurile hormolului corticosteriod inregistrate dimineata si seara, cu comportamentul acestora si au notat varsta la care subiectii cu ajuns la pubertate.
In urma studiului, cercetatorii au descoperit un numar de factori legati de comportamentele anti-sociale ale grupului de studiu, in mod special la baietii care prezentau tendinta de a incalca reguli mai mult decat cei de aceeasi varsta cu ei.
Pentru fete, preferinta de desfasurare a activitatilor seara, a fost asociata cu o incidenta mai mare a agresiunii relationale sau a comportamentului agresiv fata de alte fete din aceeasi grupa de varsta.
Baietii care au inregistrat niveluri inalte ale hormonului corticosteroid pe perioade prelungite prezentau tendinta de a avea mai multe probleme de comportament, fata de baietii din aceeasi grupa de vasta. La fete, aceasta tendinta nu s-a semnalat.
Articole recomandate
- Sindromul X fragil
- Tulburarile de somn si inaintarea in varsta
- Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
- Sindromul Down - mongolismul
- Nutritia si alimentatia rationala la copil
- 10 lucruri pe care nu le stiati despre colesterol
- Depresia si sinuciderea la adolescenti
- 9 factori care scad libidoul
- Sindromul Prader-Willi, senzatia constanta de foame