Medicii sunt nemultumiti de noul sistem de desfasurare a concursului de primariat
Stire medicala
Medicii specialisti care vor participa, in septembrie, la concursul de primariat sunt nemultumiti de faptul ca Ministerul Sanatatii nu a stabilit un numar exact de locuri disponibile, ci a mentionat, in schimb, ca vor promova 75% dintre candidatii inscrisi pe fiecare specialitate.
"Intr-o nota de originalitate, numarul de locuri disponibil pentru cei care vor sa obtina gradul de medic primar nu mai este, de fapt, un numar, ci un procent - 75% dintre medicii inscrisi la concurs. Deci, daca toti medicii vor lua note mari, de minimum 8,50, spre exemplu, 25% dintre ei vor trebui sa vina si la anul", explica medicul specialist in cardiologie, Dan Tesloianu.
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, sustine ca procentul de promovabilitate stabilit de Ministerul Sanatatii este unul destul de mare, avand in vedere faptul ca "medicul primar este ultimul grad din cariera unui medic si presupune responsabilitate".
"Unii medici sunt nemultumiti de faptul ca se va da concurs si nu examen, cum a fost pana acum. Adica, exista un numar limitat de posturi si nu promoveaza toti cei care iau o medie mai mare de opt", a adaugat prof. dr. Astarastoae.
Candidatii care, dupa concurs, vor intra in procentul primilor 75%, in functie de medie, vor avansa de la gradul de medic specialist la cel de medic primar, obtinand, implicit, o o remuneratie mai mare.
Inscrierile pentru concursul de primariat incep pe data de 25 august. Listele cu candidatii admisi la concurs se vor afisa pede 22 septembrie pe site-ul www.perfmed.ro . Concursul se va desfasura pe 29 septembrie, in centre universitare medicale. Candidatii care nu obtin minim nota 8.00 la fiecare proba in parte vor fi eliminati din concurs. Locul si ora de desfasurare a probelor vor fi anuntate pe 24 septembrie.
Pana in acest an, gradul de medic primar se obtinea in urma unui examen la care media minima de promovare era 8.00. Pana in prezent, Ministerul Sanatatii nu a facut publice argumentele inlocuirii examenului - care, teoretic, putea fi promovat de toti candidatii - cu concursul la care vor obtine gradul de medic primar doar 75% dintre candidati.
Articole recomandate
- Cat de des trebuie sa mergi la medic pentru evaluarea sanatatii?
- Explorarea bolilor rare pulmonare: prezentare, diagnostic si tratament
- Bolile pulmonare rare
- Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata
- 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome
- Leucocitoza sau numarul crescut de globule albe
- Limfomul non-Hodgkin
- Sindromul de colon sau intestin iritabil - cauze si simptome
- Vezica urinara - mit si adevar
Citeste pe aceeasi tema
- Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala
- Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea
- Riscul auto-medicatiei in cazul arsurilor stomacale
- Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile?
- Lucruri pe care sa nu le faceti inainte de analizele medicale