Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Medicii de familie vor o lege care sa oblige guvernul sa aloce 6% din PIB pentru Sanatate

Publicat la data de: 08 Mai 2009

Medicii de familie aduna semnaturi din partea pacientilor pentru o initiativa legislativa ce ar obliga executivul sa aloce, anual, 6% din PIB pentru Sanatate, indiferent de partidele politice aflate la guvernare.

"Acel 6% din PIB pentru Sanatate, promis de toti si inca neatins, ar trebui sa devina lege. Initiativa legislativa a fost acceptata si publicata deja in Monitorul Oficial", a precizat presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, cu ocazia Forumului Medical organizat de Pharma Business.

Potrivit acesteia, campania de strangere de semnaturi a inceput luni si s-au strans, pana joi, peste 200.000 de semnaturi. "Legal, e nevoie de 100.000 de semnaturi pentru ca initiativa legislativa sa fie discutata in parlament. Noi avem deja de doua ori mai mult. Campania va dura pana la sfarsitul lunii august, si ne astepam sa avem foarte multe semnaturi, care sa demonstreze autoritatilor ca populatia doreste si are nevoie de un sistem de sanatate mai bun", a precizat presedintele comitetului de initiativa cetateneasca a SNMF, dr. Marius Gabor.

Reprezentantii medicilor de familie s-au declarat nemultumiti si de initiativa Minsterului Sanatatii de a organiza centre de permanenta pentru asigurarea asistentei medicale non-stop. "Nu ne opunem ideii de permanenta, dar dorim sa fim consultati de catre Ministerul Sanatatii, asa cum ni s-a promis. Nu am primit nicio invitatie de la minister pentru a discuta despre inffintarea acestor centre de performanta", a mai spus dr. Tanasescu.

Medicii de familie au acceptat, la sfarsitul lunii martie, sa semneze Contractul-cadru pe 2009, dupa o intalnirea cu ministrul Sanatatii, Ion Bazac.
v In contract nu mai este prevazuta asistenta medicala in centrele de permanenta, dar in privinta acestui subiect va fi semnat un act distinct, dupa ce vor fi reglementate exact conditiile si locurile unde vor fi aceste centre, potrivit Ministerului Sanatatii.

Contractul va fi elaborat dupa consultari cu Ministerul Administratiei si Internelor, in urma carora se va stabili unde e nevoie de aceste centre si care va fi nivelul de implicare al autoritatilor locale. Pentru plata medicilor de familie care vor asigura asistenta in aceste centre, bugetul ministerului Sanatatii va fi, anul acesta, de cinci milioane de euro.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate