Medicii de familie reclama nefunctionalitatea sistemului cumparat de CNAS cu 100 de milioane de euro
Stire medicala
Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), care a costat peste 100 de milioane de euro, le creeaza probleme medicilor de familie, astfel ca acestia sunt obligati sa cumpere softuri particulare de cabinet, din veniturile proprii.
"SIUI, acest sistem de raportare a datelor pacientilor, are un soft greoi, cu multe hibe. Cea mai grava problema cu care ma confrunt este faptul ca, dupa ce termin de consultat un pacient si doresc sa-i introduc datele in sistem, pur si simplu nu se salveaza", a precizat, pentru NewsIn, Carmen Sandu, medic de familie din judetul Ialomita.
Dr. Sandu a adaugat ca softul primit gratuit de CNAS pentru a face raportarea lunara in SIUI este imposibil de utilizat si ca, din acest motiv, a fost nevoita sa achizitioneze, pe banii sai, un soft de cabinet de la o firma particulara din Sibiu.
O alta problema privind raportarea in SIUI este, potrivit medicilor de familie, faptul ca din baza de date dispar date ale unor pacienti, retete si evidenta vaccinarilor.
"Din cauza unor erori ale sistemului, SIUI nu recunoaste o parte din asigurati si ne trezim, dupa raportarea lunara la CNAS, ca unii pacienti nu sunt validati, desi platesc contributia obligatorie lunara", spun surse din cadrul Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti.
Pe de alta parte, reprezentantii CNAS sustin ca piata IT este una deschisa si ca fiecare medic de familie are dreptul sa achizitioneze orice soft doreste, atata timp cat el este compatibil cu sistemul de raportare SIUI. "Consideram ca raportarea in SIUI functioneaza in parametri normali. Medicii sunt nemultumiti de faptul ca SIUI permite doar raportarea catre casele de asigurari de sanatate si nu catre autoritatile de sanatate publica sau alte entitati", sustine seful Directiei Tehnologiei Informatiei din cadrul CNAS, Mihai Bejat. Altfel spus, dupa ce CNAS a cumparat SIUI cu 100 de milioane de euro, medicii de familie sunt sfatuiti, daca au probleme cu sistemul, sa bage si ei mana in buzunar, pentru a cumpara un alt soft, care sa nu le dea batai de cap.
Sistem informatic unic integrat al CNAS presupune o evidenta medicala a fiecarui asigurat, cu toate datele personale si istoricul medical al acestuia, in sistem online. "in acest sistem unic, medicii si prestatorii de servicii introduc toate consultatiile, bolile si tratamentele pacientilor asigurati", spune presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Accesul la sistemul informatic unic integrat (SIUI) se face cu ajutorul unui cod unic, pe care il primeste fiecare prestator de servicii (farmacii, spitale, cabinete medicale), impreuna cu un kit cu aplicatiile de raportare pentru colectarea datelor, in vederea decontarii serviciilor de catre CNAS.
Din cele peste 100 de milioane de euro - valoarea de achizitionare si intretinere a SIUI, au fost platite, pana in luna februarie a acestui an, 40 de milioane, iar restul va fi achitat in urmatorii 13 ani. Castigatorii licitatiei pentru proiectul SIUI sunt Hewlett Packard si Siveco.
Articole recomandate
- Vertijul - tulburari de echilibru
- 10 simptome de cancer la femei
- Alimente si medicamente care nu trebuie amestecate
- Gestionarea constipatiei la copii si bebelusi
- Solutii eficiente pentru tratamentul ciupercii unghiei
- Legatura dintre spiritualitate si medicina
- 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru ...
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor
- 11 mituri surprinzatoare din medicina
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?