Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Medicamentele de slabit luate fara sfatul medicilor pot afecta sanatatea, spun nutritionistii

Publicat la data de: 27 Mai 2009

Produsele farmaceutice de slabit au devenit o alternativa simpla si comoda la diete si exercitii fizice pentru persoanele supraponderale si obeze din Romania, desi efectele secundare ale acestora pot provoca probleme cardiace, hepatice si ale tranzitului intestinal, avertizeaza nutritionistii.

Orbiti de promisiunile unui slogan publicitar, romanii, in special adolescentii, tind sa se compare cu persoanele supraponderale precum cele din Statele Unite, unde rata obezitatii este mult peste cea din Romania si cumpara produsele de acest fel fara a consulta in prealabil prospectul sau conditiile de administrare.

"Medicamentele de slabit sunt destinate in special persoanelor care sufera de obezitate si care ajung intr-un moment in care dieta pe care o urmeaza nu mai functioneaza. Atunci, in functie de afectiunile pacientului, se pot recomanda medicamente care ajuta la pierderea kilogramelor. insa administrarea lor trebuie facuta neaparat sub supraveghere medicala, pentru a evita grave probleme de sanatate", a precizat, pentru NewsIn, medicul nutritionist Marius Preda.

Majoritatea reactiilor adverse ale medicamentelor de slabit sunt ignorate, la inceput, de persoanele care apeleaza la aceste produse. Astfel, pulsul marit, tranzitul intestinal accelerat, greata si insomniile sunt cateva dintre efectele adverse care nu ii ingrijoreaza pe pacienti, dar care pot duce la afectiuni grave gastrointestinale, cardiace si la deficit de vitamine.

De asemenea, nici efectele psihologice nu sunt de neglijat, intrucat unele medicamente de slabit "lucreaza la nivelul creierului, iar persoanele predispuse la depresie se pot confrunta cu serioase probleme psihice", sustine dr. Preda.

Desi unele medicamente de slabit se pot elibera si fara prescriptia medicului, ele se pot dovedi daunatoare organismului. "Este o greseala faptul ca exista medicamente pentru slabit care se vand in farmacii fara reteta, orice medicament trebuie administrat in functie de sfatul medicului, chiar daca substantele pe care le contin, orlistat sau sibutramina, dupa caz, au fost aprobate de Organizatia Mondiala a Sanatatii", a mai spus medicul.

Totodata este important de retinut ca nici unul dintre medicamentele de slabit de pe piata nu poate inlocui o dieta echilibrata in grasimi si dulciuri, dar bogata in fructe, legume si produse din faina integrala, asa cum recomanda specialistii in nutritie.

Food and Drug Administration (FDA) din SUA a identificat, sfarsitul anului 2008, peste 12 produse de slabit ce contin substante care pot afecta grav sanatatea consumatorilor si a initiat o actiune de retragere de pe piata a acestora.

Un sfert dintre romani sunt obezi, potrivit presedintelui Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. Nicolae Hancu, iar jumatate sunt supraponderali.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la nivel mondial se inregistreaza un miliard de adulti supraponderali, cel putin 300 de milioane dintre acestia fiind obezi clinic. Numarul de copii inregistrati ca supraponderali sau obezi a depasit 22 de milioane pana la sfarsitul anului 2008, de la 14 milioane in 2005, potrivit statisticilor Comisiei Europene.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate