Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Masajul

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2019
Consultant medical:

Dr. Mihaela Stamate
Medic specialist recuperare, medicina fizica si balneologie

Clinica: Fortius Medical

Masajul

Masajul reprezinta prelucrarea mecanica, metodica a partilor moi ale corpului printr-un ansamblu de proceduri manuale sau instrumentale in scop profilactic, terapeutic, de intretinere. El actioneaza la mai multe nivele. Asupra aparatului circulator, el influenteaza circulatia venoasa, favorizand circulatia de intoarcere deci usurand activitatea inimii.

La nivelul circulatiei limfatice, masajul favorizeaza micsorarea edemelor, iar la nivelul capilar, mareste permeabilitatea peretelui vascular. Masajul actioneaza si la nivelul arterioral sau arterial, marind fluxul sanguin.

La nivel neuropsihic, efectele sedative si analgezice sunt cunoscute cand manevrele se executa lent. In schimb, cand masajul se executa prin manevre energice, efectul este opus, si anume un efect de trezire, de limpezire.

In ambele cazuri, starea de bine este descrisa de catre pacient. Actiunea masajului asupra sistemului muscular are efecte stimulante, relaxante, decontracturante, decongestive. Tegumentele actioneaza si ele prin vasodilatatie, cresterea elasticitatii cutanate, prin cresterea calitatii stratului de colagen, a stratului elastic, activeaza secretia de sebum, favorizeaza exfolierea celulelor cornoase. Astfel, se scurteaza timpul refacerii tisulare.

Un rol important al masajului il reprezinta scaderea grosimii stratului adipos prin accentuarea lipolizei. Viscerele reactioneaza si ele. Tubul digestiv prin efecte antispastice, relaxante sau stimulante ale peristaltismului in functie de intensitate, ritm, lungime si sensul manevrelor folosite in timpul masajului. Asupra aparatului excretor, efectele circulatorii duc la cresterea diurezei.

Procedeele clasice care trebuie sa fie nelipsite in timpul unui masaj si succesiunea lor poate porni de la netezire, frictiune, framantare, batere, vibratii. Indicatiile masajului sunt: edeme, infiltrate subcutanate si nodului musculari indurati, dureri ligamentare, crampe musculare, contracturi musculare, hipertonii de origine centrala, tulburari trofice.

Contraindicatiile masajului sunt procesele inflamatorii active, boli de piele, afectiuni psihice, osteoporoza, tumori osoase benigne sau maligne, fragilitate vasculara. Recomandarea de aplicare a masajelor profilactice sau terapeutice se va face dupa un examen amanuntit efectuat de kinetoteraeut.

El va cunoaste particularitatile pacientului si va acctiona in consecinta, adica va hotari tehnicile de masaj pe care le va folosi precum si metoda de aplicare. Ca si o concluzie a acestui capitol, se poate spune ca masajul are efecte benefice asupra sanatatii fizice dar si psihice.


Medici specialisti Recuperare medicala

  • Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
  • Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
  • Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
  • Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
  • Dr. Ileana Ganea - Centrul de Boli Reumatismale DR ION STOIA
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate