Lucruri pe care nu le stiai despre vise
Generalitati
SusStiai ca orbii viseasa, ca strainii din visele tale sunt oameni pe care i-ai intalnit de-a lungul vietii tale sau ca nu toata lumea viseaza in culori? Imaginile de care te bucuri sau care te sperie pe parcursul noptii ascund multe secrete uimitoare. Iata cateva dintre acestea:
Cuprins articol
Uitam 90% din lucrurile pe care le visam
SusDaca te fortezi sa iti aduci aminte ceea ce ai visat la 10 minute dupa ce te-ai trezit, iti va fi dificil. Studiile au demonstrat ca oamenii uita jumatate din imaginile visate in primele 5 minute dupa ce au deschis ochii, iar la 10 minute de la trezire se pierd aproximativ 90% din acestea.
Orbii viseaza
SusPersoanele care au orbit dupa nastere sunt capabile sa vada imagini in visele lor. Pe de alta parte, cei care se nasc orbi nu vad nicio imagine. Visele acestora inseamna doar mirosuri, sunete si atingeri.
Visam doar ceea ce stim. Daca ai impresia ca oamenii din visele tale sunt doar niste straini, te inseli. Creierul furnizeaza pe timpul noptii doar imagini ale unor lucruri sau persoane pe care le-ai vazut candva, pe parcursul vietii tale. De exemplu, daca visezi ca esti intr-un restaurant cu multi oameni, persoanele din jurul tau pot fi oameni pe care ii intalnesti zilnic in transportul in comun, la supermarket sau pe strada.
Unele persoane viseaza alb-negru
SusDoar 88% dintre persoane viseaza in culori in timp de restul de 12% viseaza alb-negru. Totusi, nu foarte multe persoane isi pot da seama daca imaginile pe care le vad atunci cand dorm sunt sau nu colorate.
Corpul este paralizat in timpul viselor. Glandele din corp secreta un hormon care ajuta neuronii sa transmita semnale catre maduva spinarii. In acest fel, corpul este ajutat sa se relaxeze in totalitate. Explicatia este una foarte simpla: prin paralizie, corpul este impiedicat sa actioneze la diferiti stimuli oferiti de vise (imagini, zgomote etc).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Adevarul despre grasimea abdominala
- Cosmarurile si teroarea nocturna
- Reconstructia relatiei de cuplu
- Nasterea naturala
- 8 minute de miscare Yoga pentru un somn mai bun
- Neplacerile sanatatii declansate de caldura
- Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita
- 5 semne ca este vorba de colici
- De ce avem cosmaruri recurente?