Intoleranta la frig
Generalitati
SusDe obicei, accentuarea treptata a intolerantei la frig reflecta deteriorarea mecanismului de reglare a temperaturii corpului, care se bazeaza pe interactiunea dintre hipotalamus si glanda tiroida.
Simptomul poate fi inclusiv rezultatul unei tumori sau a unui deficit hormonal. La pacientii varstnici, intoleranta la frig este una dintre modificarile fiziologice legate de varsta.
Intoleranta la frig poate fi o manifestare a unei probleme metabolice. Unele persoane (de multe ori, femeile foarte slabe) nu tolereaza temperaturile scazute, deoarece acestea au destul de putin tesut adipos care nu pastreaza caldura.
Ingrijirea la domiciliu
SusFiecare persoana trebuie sa urmeze tratamentul recomandat de medic pentru disparitia acestui inconvenient. Se va consulta urgent medicul daca o persoana sufera de intoleranta la frig care persista sau care este extrema.
Medicul va dori sa stie cat mai multe detalii legate de istoricul medical al bolanvului si ii va face un examen fizic. Intrebarile adresate de specialist pacientului ar putea fi:
- cum se manifesta intoleranta la frig
- intoleranta la frig s-a manifestat dintotdeauna
- intoleranta la frig s-a dezvoltat recent
- intoleranta la frig s-a agravat in ultimul timp
- va este deseori frig atunci cand altor persoane nu le este frig
- ce dieta urmati
- care este starea generala de sanatate
- ce intaltime si greutate aveti
- ce alte simptome care insotesc intoleranta la frig, mai aveti
Investigatii
SusPrintre testele si analizele care pot fi efectuate persoanei care sufera de intoleranta la frig se numara hemograma completa, serologie TSH, evaluarea nivelurilor de hormoni tiroidieni.
Cauze
Sus- Hipopituitarism - semnele si simptomele de hipopituitarism se dezvolta de obicei lent si variaza in functie de severitatea dezechilibrului hormonal. Intoleranta la frig si tremuraturile specifice pot fi insotite de piele rece, uscata, subtire, cu o paloare de ceara si riduri fine in jurul gurii.
Alte manifestari includ oboseala, letargie, tulburari menstruale, impotenta, scaderea libidoului, nervozitate, iritabilitate, dureri de cap si senzatie de foame. Daca simptomele provin de la o tumoare pituitara, pot fi prezente inclusiv manifestari neurologice, cum ar fi dureri de cap, hemiopsie bilaterala temporala, scaderea sau pierderea acuitatii vizuale si eventual, orbire.
- Leziuni hipotalamice - la bolnavul la care sunt prezente leziuni hipotalamice intoleranta la frig va alterna cu cea la caldura. Intoleranta la frig se va dezvolta brusc si pacientul va acuza senzatia de frig si va avea frisoane chiar si atunci cand va avea haine groase.
Intoleranta la frig va fi insotita si de alte simptome amenoree, tulburari de somn, senzatie accentuata de sete, urinare importanta cantitativ, apetit crescut urmat de crestere in greutate, tulburari de vedere, dureri de cap, schimbari de personalitate (crize de furie, ras, plans).
- Hipotiroidismul - intoleranta la frig debuteaza devreme si se agraveaza progresiv la pacientii cu acest tip de tulburare. Alte manifestari precoce includ oboseala, cresterea in greutate, constipatia, menoragia.
Pe masura ce hipotirioidsmul progreseaza, libidoul va fi mai scazut, se vor incetini activitatile intelectuale si cele motorii, parul va deveni uscat, unghiile groase si fragile, iar pielea va fi rece, palida si uscata. Bolnavul va afisa o masca faciala inerta cu edem preorbital, mani, si picioare umflate. Pot sa apara distensia abdominala si ataxia.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii