Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu Mures mai are fonduri pentru circa 100 de operatii

Publicat la data de: 26 Mai 2009

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transpant Targu Mures, Monica Suciu, a declarat, luni, corespondentului NewsIn, ca institutia are un buget restrans, putand asigura asistenta medicala pentru un numar limitat de cazuri, transmite corespondentul NewsIn.

"Bugetul este mai mic cu 30% pe servicii medicale spitalicesti si in medie cu 34% pe programul de boli cardiovasculare. La pacientii care beneficiaza de angioplastie bugetul s-a redus cu 63,27% Aceasta reducere de buget ne afecteaza din punct de vedere al cazurilor tratate. in aceste conditii noi vom acorda prioritate urgentelor, iar cazurile care pot fi programate vor fi inscrise pe lista de asteptare. in acest moment putem asigura un numar de 100 de pacienti care sa beneficieze de angioplastie si infarct miocardic acut. Putem asigura 100 de interventii chirurgicale, sapte pentru defibrilator cardiac si 60 care necesita stimulatoare cardiace”, a declarat Monica Suciu.

Managerul IBCvT a precizat ca de la inceput contractarea bugetului s-a facut pentru un numar mai mic de cazuri decat anul trecut. „Anul trecut am avut 6.400 de pacienti, anul acesta am contractat 4300 de pacienti, din care am externat deja 3.000. Nu putem sa facem altceva decat sa gestionam mai bine resursele si sa vedem daca rectificarea ne poate asigura functionarea in continuare. Monica Suciu a mai spus ca 90% din buget reprezinta cheltuiala de personal, care este neacoperita pe trimestrele trei si patru.

La IBCvT Targu Mures se interneaza pacienti din toata tara, iar sectia de chirurgie cardiovasculara pediatrica este unica in tara.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Irinel Popescu, a declarat, sambata, la Targu Mures, ca mai multe spitale mari risca sa ramana fara finantare si a nominalizat printre acestea si Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant.

"Exista spitale la care, din diverse motive, finantarea asigura aproape exclusiv salariile personalului medical. si ca atare nu pot functiona in aceste conditii. Segmentul pentru medicamente si materiale sanitare de care au nevoie bolnavii a devenit atat de modest incat spitalele risca sa nu mai poata functiona. Unele dintre spitalele mari sunt in aceasta situatie. Iata chiar exemplul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant. Care, cu un buget de criza, neputand sa renunte la regimul de salarizare si numarul de salariati, risca sa nu mai aiba bani pentru a acoperi necesitatile pacientilor”, a declarat Irinel Popescu. Presedintele CNAS considera ca solutia poate veni doar de la Guvern, deoarece Casa Nationala de Asigurari de Sanatatea duna doar contributiile asiguratilor, care reprezinta un procent foarte mic din necesar.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate