Informatizarea sistemului medical, model austriac sau inovatie romaneasca?
Stire medicala
"Sistemul informatic integrat Hipocrate de management al informatiei in domeniul sanatatii poate sta cu succes la baza cresterii calitatii serviciilor medicale prin realizarea dosarului medical electronic al pacientului. Austria poate fi un model in domeniu, dar Romania are particularitatile sale", a aratat Elisei Craciun, director general Romanian Soft Company (RSC), la incheierea conferintei cu tema "Zilele sanatatii Romania - Austria", desfasurata miercuri, 25 aprilie, la Bucuresti.
Lucrarile conferintei au fost deschise de reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) care au subliniat ca informatizarea sistemului medical reprezinta o prioritatea nationala in domeniu, pe agenda de lucru a celor doua institutii aflandu-se proiecte importante in acest sens.
In Austria a fost realizat un studiu de fezabilitate privind inregistrarile electronice de sanatate ale carui rezultate au fost prezentate in cadrul conferintei. Potrivit acestui studiu, asiguratii la sistemul public de sanatate detin un eCard cu care se pot conecta la o baza de date unica, nationala. Cardul de sanatate este securizat, informatiile putand fi accesate doar pe baza de parola, fiind actualizate in timp real, dupa fiecare vizita medicala. Toate aceste date pot fi accesate si online pe un portal dedicat pacientilor unde acestia se pot inregistra pe baza eCardului. De asemenea, si medicii au acces la portal, inregistrand evolutiile starii de sanatate a fiecarei persoane din sistem, diagnosticele, medicatia etc.
Dezvoltarea acestui proiect in Romania presupune realizarea dosarului medical electronic care sa cuprinda istoricul medical al pacientului. Acest proiect are ca scop eficientizarea sistemului sanitar prin integrarea sistemelor informatice si facilitarea transmiterii informatiilor intre unitatile medicale. Obiectivul principal al acestui proiect este ca toate cadrele medicale sa aiba acces la dosarul medical electronic pentru a monitoriza in mod eficient evolutia starii de sanatate a unui pacient pe termen lung.
Piata romaneasca de software medical este in plina ascensiune si prin implementarea acestui proiect va avea o dezvoltare exponentiala.
“Am dezvoltat si implementat o serie de sisteme expert care asigura infrastructura necesara realizarii planului national de informatizare a sistemului medical. Sunt sisteme informatice inalt specializate dezvoltate de RSC si implementate intr-o serie de unitati medicale din tara care acumuleaza datele necesare realizarii unui istoric medical al pacientului si sunt pregatite pentru interconectarea cu sistemul informatic national ce urmeaza a fi dezvoltat”, afirma Elisei Craciun. “Prin implementarea acestui proiect costurile din sistemul medical vor fi substantial reduse, iar intentia noastra este de a pune in miscare informatiile, si nu pacientii” declara Elisei.
Articole recomandate
- Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pe ...
- Alergia la penicilina
- Ce trebuie sa stie un parinte despre dependenta de calculator a copilului sau?
- Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice ...
- Radioterapia salveaza vieti, iar cancerul este invins
- Cresterea copiilor. Sfaturi utile pentru familiile monoparentale
- Cum se reflecta abuzurile din copilarie in relatiile varstei adulte
- Efectele neglijarii emotionale din copilarie asupra vietii de adult
- Psihanaliza - Metoda de tratament sau cale spirituala?