Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Informatii fascinante despre ochiul uman

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2014

Generalitati

Sus
Informatii fascinante despre ochiul uman

Oamenii de stiinta sustin ca organele de vaz contribuie la acumularea a 80% din cunostintele noastre si utilizeaza aproximativ 50% din energia creierului.

Ochiul uman este al doilea organ dupa creier, din prisma complexitatii sale.

Exista numeroase informatii fascinante despre ochiul uman, foarte putin cunoscute de publicul larg, dar importante pentru intelegerea modului in care corpul si mintea functioneaza ca un tot unitar gandit in cel mai marunt detaliu.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Rolul ochilor
  3. Statistici si curiozitati despre ochiul uman
  4. Citeste pe aceeasi tema

Rolul ochilor

Sus

Ochii sunt parte a sistemului vizual, care la randul sau este integrat in sistemul senzorial al corpului uman. Prin urmare, ochii au rolul principal de a ajuta omul sa perceapa mediul inconjurator si sa interactioneze cu acesta, prin primirea celor mai multe informatii despre lumea exterioara. Statisticile arata ca circa 80% din amintirile oamenilor sunt inregistrate prin vedere.


Ochii transmit informatii sunt forma imaginilor, care ne ajuta sa percepem culori, dimensiuni, distante si miscari ale obiectelor. In ciuda complexitatii ochiului uman, acesta nu este un organ esential supravietuirii, ci doar un canal de comunicare directa intre mediu si creier.

Statistici si curiozitati despre ochiul uman

Sus

Doar 8% din populatia globului se naste cu ochi albastri. Profesorii Universitatii din Copenhaga au descoperit ca oamenii cu aceasta culoare a ochilor au un stramos comun, ale carui gene au suferit mutatii genetice in urma cu 6000-10.000 de ani. Interesant este ca ochii albastri nu contin pigment in aceasta nuanta, ci prezinta un nivel prea scazut de melanina, substanta care coloreaza irisul. Cu cat detine ochiul uman mai multa melanina, cu atat irisul va fi colorat in verde, caprui sau negru.

Melanina este controlata de cromozomii 15 si 19. Daca acest pigment lipseste, irisul are un aspect rozaliu. Cand exista o cantitate mica de melanina la acest nivel, irisul este albastru. Cu cat creste cantitatea de pigment, cu atat mai inchisa va fi culoarea ochilor. Avantajul persoanelor cu ochi albastri este ca pot sa vada mai bine in intuneric.

Fiind unul dintre cele mai fascinante organe de simt ale corpului, ochii lucreaza constant in acumularea de informatie vizuala prin receptarea de imagini noi pe suprafata retinei. Creierul este cel care proceseaza si interpreteaza aceasta informatie, dupa ce retina trimite semnale electrice prin intermediul nervului optic. Alte lucruri interesante despre ochiul uman sunt urmatoarele

- Stranutul cu ochii deschisi este imposibil. Intrucat stranutul declanseaza numeroase reactii nervoase in corp, organele de vaz sunt supuse unei presiuni care produc reflexul inchiderii pleoapelor, pentru diminuarea disconfortului resimtit de ochi. Aceasta reactie naturala nu poate fi controlata prin vointa proprie.

- Nou-nascutii au o acuitate vizuala extrem de scazuta. Bebelusii abia veniti pe lume nu pot percepe o imagine clara la o distanta mai mare de 20-40 de centimetri. Acuitatea lor vizuala este de 5%-10%.

- Imaginile transmise de ochi catre creier pot fi inversate sau bidimensionale. Chiar si asa, creierul intoarce automat imaginile percepute pe retina si le combina, astfel incat sa le transforme in tridimensionale.

- Muschii din jurul pleoapelor au cele mai rapide reactii dintre toti muschii corpului omenesc, avand capacitatea sa se contracte in mai putin de o sutime de secunda. Acest lucru ne permite sa clipim de 10-20 de ori pe minut, in medie.

- Irisul, regiunea colorata din jurul pupilei, indeplineste functia controlului dimensiunii pupilei.

- Irisul contine 266 de puncte caracteristice distincte. Culoarea, textura si modelul irisului sunt unice, acesta fiind si motivul pentru care sunt utilizate scanarile oculare pentru identificarea unei persoane. La fel ca in cazul amprentelor digitale, irisul a doua persoane nu este niciodata la fel.

- Genele au o durata de viata de aproximativ trei luni. In medie, intre una si cinci gene cad in fiecare zi. Dureaza intre 4 si 8 saptamani ca geana cazuta sa fie inlocuita de alta care ajunge sa creasca la aceeasi dimensiune.

- Ochiul uman poate sa distinga 500 de nuante diferite de gri.

- Ochii bebelusilor nu pot secreta lacrimi pana cand implinesc aproximativ 6-8 saptamani.

- Globul ocular are un diametru de circa 16 milimetri la nastere si ajunge sa creasca pana la 23 de milimetri in 3 ani de viata. Diametrul maxim, de 24 de milimetri, este atins pana la instalarea pubertatii.

- Desi nou-nascutii detin structura oculara necesara pentru a vedea, ei invata treptat sa isi concentreze privirea. Un bebelus in varsta de 1 luna este mult mai putin sensibil la lumina decat un adult. Din acest motiv, nou-nascutii pot adormi fara probleme, chiar si in conditii de luminozitate crescuta.

- In conditii optime, ochii pot percepe flacara unei lumanari de la o distanta de circa 20 de kilometri.

- Ochii ajuta la observarea propriului nas prin miscarile ample ale globului ocular, insa creierul este cel care ignora aceasta parte a fizionomiei, care ar putea acapara imaginile percepute in mediul inconjurator.

- Muschii oculari sunt cei mai activi muschi ai corpului, fiind solicitati in permanenta, inclusiv in timp ce o persoana doarme (ochii se misca rapid in faza REM a somnului).

- Ochiul uman poate sa perceapa doar culorile rosu, albastru si verde. Celelalte nuante sunt combinatii ale acestor trei culori de baza. Organele de vaz pot detecta aproximativ 10 milioane de nuante diferite, insa exista si culori imposibil de vazut!

- Verdele este cea mai rara culoare a ochilor. Circa 2% din populatia pamantului se naste cu aceasta nuanta a irisului. La polul opus de afla ochii caprui, cu nuanta cea mai comuna a irisului.

- Ochiul uman are 2 milioane de elemente functionale, avand capacitatea sa proceseze 36.000 de biti de informatie pe ora. Tot ochii pot sa isi ajusteze pozitia in functie de miscarile capului in doar cateva milisecunde.

- Datorita asemanarii uimitoare dintre corneea ochiului uman si corneea rechinului, cea din urma a fost folosita pentru transplanturi de cornee la oameni.


- Globul ocular uman cantareste aproximativ 28 de grame, insa doar o sesime din suprafata sa totala este expusa.


Medici specialisti Oftalmologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate