Incineratorul de deseuri medicale din judetul Constanta ar putea deveni functional in scurt timp
Stire medicala
Al doilea incinerator de deseuri medicale periculoase realizat cu co-finantare de la Administratia Fondului de Mediu (AFM) va fi dat in functiune in judetul Constanta in scurta vreme, a declarat, joi, presedintele Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Mihai Toti.
Administratia Fondului de Mediu finanteaza 50% din cheltuielile eligibile pentru realizarea investitiilor de acest fel - dar nu mai mult de 20 milioane lei -, urmand ca firmele interesate sa contribuie cu restul sumei.
Romania produce anual 63.500 tone de deseuri medicale periculoase, pe care este obligata, conform angajamentelor asumate prin aderarea la Uniunea Europeana (UE), sa le arda ca sa nu afecteze sanatatea populatiei.
Pentru a-si respecta aceste obligatii, in 2008 era in plan alocarea de finantari pentru sase incineratoare cu o capacitate de 10.300 tone fiecare si pentru doua sterilizatoare.
"Investitiile in incineratoare permit inclusiv recuperarea dioxinei si a altor noxe. Prin realizarea celor sase, s-ar fi putut incinera chiar si deseuri din import", a precizat seful AFM.
Pana in prezent a fost aprobata realizarea a patru incineratoare, in Suceava, Constanta, Craiova si Brasov, dintre care doar cel din Bucovina a fost finalizat. seful AFM a precizat ca Bucurestiul nu era pe lista localitatilor unde ar fi trebuit facuta o asemenea instalatie.
In luna septembrie, Agentia Regionala de Protectia Mediului din Sibiu a castigat un proces - cu sentinta definitiva si irevocabila - impotriva unei firme italiene care intentiona sa construiasca un incinerator de deseuri periculoase cu capacitate de 10.000 tone pe an in apropierea comunei Altana, din judetul Sibiu. Pe langa protestele cetatenilor un alt argument important a fost cantitatea mica de deseuri medicale periculoase rezultata anual din activitatea de profil pe ansamblul judetului, care, potrivit autoritatilor, nu depaseste cateva sute de tone.
Articole recomandate
- 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru ...
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor
- Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective
- 11 mituri surprinzatoare din medicina
- Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pe ...
- Ciuperca piciorului - generalitati
- Medicina Anti-Imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul HGH
Citeste pe aceeasi tema
- EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri
- Top 10 urgente medicale si tratamentul lor
- Secrete ale pierderii in greutate din intreaga lume
- Cum sa va feriti de germenii din salile de antrenament
- Legatura dintre spiritualitate si medicina