In Romania nu exista un program de pregatire a medicilor in cardiologia pediatrica
Stire medicala
Urs Bauersfeld, seful grupului de lucru electrofiziologie din cadrul Societatii Europene de Cardiologie, a declarat joi seara, la Tg Mures, ca in Romania nu exista un program de pregatire pentru medici in cardiologia pediatrica si ca a facut, in acest sens, demersuri la ministerul sanatatii.
Medicul a facut aceasta declaratie ca reactie la faptul ca medicii roman reclama lipsa de interes pentru pregatirea in acest domeniu. „Nu este niciun program de pregatire a medicilor in cardiologia pediatrica. Am facut demersuri la MSP un curriculum pentru instituirea acestui program de invatamant cu cuprinderea centrelor importante din tara, unde exista interes pentru aceasta patologie, ma gandesc la Bucuresti, Iasi, Timisoara. inca nu am primit un raspuns”, declara in urma cu 10 zile prof. univ. dr. Rodica Toganel, de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures.
Dr. Urs Bauersfeld a spus ca la nivel european exista Societatea de Cardiologie Pediatrica si timp de 4 ani pediatria este studiata ca baza. „Apoi urmeaza o perioada de studiu de 3 ani in cardiologia pediatrica. Acesta este modul de studiu in Europa. Devii specialist in cardiologie pediatrica, iar daca mai doresti sa studiezi si alte ramuri conexe mai faci un an, doi de studii suplimentare”, a declarat Urs Bauersfeld. Acesta a adaugat ca la nivelul UE sunt in pregatire recomandari despre pregatirea chirurgului pediatric in sensul ca peste tot vor fi aceleasi modalitati de studiu. „Va fi o instruire uniforma a cardiologilor-pediatri. Ceea ce va facilita schimbul de specialisti si de cei care studiaza intre diferitele tari. Societatea europeana se implica profund in instruirea acestor tineri care doresc sa invete acest domeniu”, a mai spus medicul.
La Targu Mures se desfasoara, in organizarea Societatii Romane de Chirurgie Cardiovasculara, a Societatii Romane de Chirurgie Toracica, a Societatii Romane de Angiologie si Chirurgie Vasculara si a Societatii Romane de Anestezie Terapie Cardiaca si Tehnologie Extracorporeala, primul congres integrat de chirugie cadiovasculara si chirurgie toracica din tara. La congres participa peste 300 de specialisti din Romania, Franta, Elvetia, Italia, Ungaria, Monaco si Republica Moldova.
Prof. univ. dr. Radu Deac, seful Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, a spus ca ar fi necesara infiintarea unei federatii de cardiologie-chirurgie. Acesta a aratat ca la baza acestei structuri federale se doreste sa fie bolnavul cardiovascular, care sa nu fie trimis la diverse servicii, ci sa beneficieze de toate aceste servicii la un loc: examinare, diagnostic si tratament.
Prof. univ. dr. Teodor Horvat, presedintele Societatii Romane de Chirurgie Toracica, a apreciat ideea si a spus ca doar in prima parte a sec. XX era un doctor care le stia pe toate: neurologie, pneumologie, cardiologie si garstoenterologie.
Articole recomandate
- Cat de des trebuie sa mergi la medic pentru evaluarea sanatatii?
- Sincopa - etiologie, investigatii necesare, tratament
- Disfunctiile sexuale si tratamentul lor prin acupunctura
- Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre canc ...
- Cauze care determina tahicardia
- Miocardita pediatrica
- Ce este si cum tratam scleroza multipla pediatrica
- Deformarile piciorului in populatia pediatrica
- Automedicatia in cazul copiilor – ce riscuri exista atunci cand parintii l ...
Citeste pe aceeasi tema
- Programul national de vaccinari obligatorii
- Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii
- Cand se fac analizele de sange la copii si de ce? Interviu cu Dna. Dr. Serafinceanu Nakisa, medic pediatru
- 5 semne care anunta instalarea prediabetului
- EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri