Implicatiile socio-economice ale durerilor de cap asupra productivitatii la locul de munca
Stire medicala
Potrivit studiului, opt din zece pacienti care au luat parte la acest studiu au declarat ca se simt mult mai putin eficienti la locul de munca si 91% au declarat ca durerea de cap le limiteaza mult activitatile zilnice.
Migrenele si cefaleea sunt mult mai frecvent intalnite la persoanele active, mai ales atunci cand acestea au productivitatea maxima asa ca implicatiile socio-economice ale acestor afectiuni cornice sunt extreme de importante, a declarat Gabrielle Vinding de la Universitatea din Copenhaga.
Studiile effectuate in USA si in Europa sugereaza faptul ca pana la 18% dintre persoane sufera de migrena pe parcursul vietii. Prevalenta cefaleei in Danemarca este foarte mare ajungand pana la 78%.
Studiile anterioare au indicat ca pana la 37% dintre danezi au episoade dureroase de mai multe ori pe luna, 10% au episoade dureroase saptamanal si aproximativ 3% au durere de cap cronica pentru o perioada mai mare de 15 zile/luna.
Durerea de cap severa si frecventa este costisitoare pentru societate atat prin costurile directe cat si prin cele indirecte, a declarat Vinding. Efectele socio-economice sunt simtite in mod special la nivelul serviciilor medicale prin absenteismul pe caz de boala si scaderea eficientei la locul de munca.
Citeste pe aceeasi tema
- Legatura dintre spiritualitate si medicina
- 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru medicina
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor
- 11 mituri surprinzatoare din medicina
- Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania