Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Guvernul a aprobat strategiile de descentralizare in sanatate si sport si a infiintat Politia local

Publicat la data de: 11 Mai 2009

Guvernul a aprobat strategia de descentralizare in sanatate, regulamentul de descentralizare a activitatilor sportive si un proiect de lege de infiintare a Politiei locale, a anuntat premierul Emil Boc, iar in 10 zile vor fi discutate si strategiile in educatie, agricultura, cultura si munca.

"Descentralizarea inseamna ca vom conferi autoritatilor locale sau judetene atributii prerogative, insotite de resurse financiare pentru a rezolva mai bine problemele cu care se confrunta oamenii din comunitatile locale. Este de fapt o aplicare a principiului subsidiaritatii, care spune ca decizia trebuie sa fie luata de autoritatile care sunt cele mai apropiate de cetatean", a spus Emil Boc dupa sedinta extraordinara de Guvern de duminica.

Premierul a subliniat insa ca acest lucru nu inseamna ca statul isi pierde controlul asupra modului in care aceste activitati sunt derulate. "Ne pastram la nivel national competentele de verificare, control si de standarde nationale, care sunt urmarite sa se aplice peste tot in tara, intr-o maniera unitara si potrivit prevederilor legale", a precizat Boc.

Concret, Guvernul a aprobat, prin Hotarare, Strategia de descentralizare din sistemul de sanatate, care va intra in vigoare de la 1 septembrie, iar din punct de vedere financiar de la 1 ianuarie 2010. "Pana la sfarsitul anului, vor fi elaborate patru acte normative suplimentare, care vor da posibilitatea ca de la 1 ianuarie si din punct de vedere financiar, descentralizarea in sanatate sa fie definitiva", a spus Boc.

Premierul a anuntat ca a fost adoptat si un proiect de lege privind Politia Locala. "Este un proiect de lege care tine cont de nevoile comunitatilor locale, un proiect de lege care stabileste competente specifice autoritatilor locale in domeniul ordinii si linistii publice, a disciplinei in constructtii, a protectiei mediului, a disciplinei comerciale, a evidentei persoanelor, precum si a circulatiei pe drumurile publice. E o prerogativa pe care pana acum politiile comunitare existente nu au avut-o si care va da, dupa momentul adoptarii acestui proiect de lege, competente sporite primarilor si consiliilor locale, pentru a putea face fata provocarilor pe care le au din partea circulatiei pe drumurile publice din interiorul localitatilor", a explicat Emil Boc.

Al treilea act normativ adoptat de Executiv este un proiect de hotarare pentru aprobarea regulamentului privind descentralizarea activitatilor sportive si de tineret, propus de Ministerul de resort.

Premierul a anuntat ca, in termen de zece zile, Guvernul va analiza strategiile de descentralizare in educatie, agricultura, cultura si munca. "In urmatoarele zece zile, ministerele de resort vor prezenta lista actelor normative care vor fi aprobate, fie in forma proiectelor de hotarare de Guvern, fie in forma proiectelor de lege, pentru ca si aici decentralizarea sa fie dusa pana la capat. Actele normative sunt in lucru si aici, in circuitul de avizare pe la toate ministerele, iar in zece zile vor intra in analiza Guvernului", a spus Boc.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate