Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Guvernul a adoptat modificari ale legii privind reforma in sanatate

Publicat la data de: 26 Iunie 2008

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) va desfiinta institutele, autoritatile de sanatate publica si inspectia sanitara de stat, care vor fi organizate in trei agentii de specialitate, potrivit unor ordonante de urgenta privind modificarea legii referitoare la reforma in sanatate.

"Se va face, in maximum 90 de zile, trecerea spitalelor, a institutelor de sanatate publica si a autoritatilor de sanatate publica in cadrul Agentiei de sanatate publica si asistenta medicala. Inspectia sanitara de stat va deveni Controlul sanitar de stat si se va infiinta, totodata, Agentia de dispozitive medicale si infrastructura, care va monitoriza in permanenta necesarul de dispozitve medicale in unitatile sanitare. Aceste modificari au fost adoptate prin ordonanta de urgenta, la ultima sedinta de guvern", a precizat, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Ministrul a mai spus ca, printre principalele modificari, se numara extinderea pretului de decontare la medicamente, materiale sanitare si dispozitive medicale cuprinse in programele nationale de sanatate. "De exemplu, prin descentralizarea programului de diabet, dorim ca testele pentru masurarea glicemiei sa se asigure si in farmaciile cu circuit deschis, dar daca nu vom impune un anume pret de decontare, se vor utiliza preturi mai mari", a explicat Nicolaescu.

O alta modificare prevede preluarea la bugetul de stat a cheltuielilor pentru cazurile rezolvate in unitatile de primiri urgente, care nu necesita internarea pacientilor in unitatea sanitara respectiva. Astfel, urmeaza sa fie preluate de MSP si cheltuielile aferente altor servicii pentru intretinerea si functionarea unitatilor de primiri urgente. De asemenea, se vor finanta de la bugetul de stat si cheltuieli din cadrul Serviciului de ambulanta, cum ar fi medicamente, materiale sanitare si asigurarea masinilor.

Pentru asigurarea asistentei medicale in zonele cu deficit de medici, noile modificari ale legii privind reforma in sistemul sanitar prevad posibilitatea legala a autoritatilor locale sa stimuleze medicii care vor profesa in zonele rurale, prin acordarea de locuinte sau ajutoare financiare.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate