Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Greseli pe care le poti face daca iei medicamente fara recomandarea medicului

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2024

Generalitati

Sus
Greseli pe care le poti face daca iei medicamente fara recomandarea medicului

Exista foarte multe oportunitati in ziua de azi de a afla mai multe sfaturi despre sanatatea dumneavoastra si despre cum sa aveti grija de aceasta.

De asemenea, este mai important ca niciodata sa cunoasteti mai multe aspecte despre medicamentele pe care vi le administrati.

Daca luati mai multe medicamente diferite, trebuie sa vedeti un medic pentru a va da mai multe sfaturi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Interactiuni medicamentoase
  3. Confundarea a doua medicamente cu nume similare
  4. Medicamente care interfereaza
  5. Supradoza
  6. Dozajul gresit
  7. Medicamente prescrise sau alternative
  8. Efectele alimentelor asupra medicamentelor
  9. Medicamentele si varsta
  10. Citeste pe aceeasi tema

Interactiuni medicamentoase

Sus

Interactiunile medicamentoase se impart in trei mari categorii:

- Interactiunile medicamentoase au loc atunci cand doua sau mai multe medicamente reactioneaza intre ele. Aceasta interactiune medicament-medicament poate determina experimentarea unui efect secundar neasteptat.

De exemplu, daca amestecati un medicament pe care il luati pentru a va ajuta sa dormiti (un sedativ) cu un alt medicament impotriva alergiilor (antihistaminice), puteti incetini reactiile si, astfel, acest lucru face conducerea unui vehicul sa devina periculoasa.

- Interactiunea medicamente-aliment/bautura rezulta din medicamentele ce reactioneaza cu alimentele si bauturile.

De exemplu, amestecarea alcoolului cu unele medicamente poate provoca stari de oboseala sau incetineste unele reactii ale corpului.

- Interactiunea medicamente-boala poate aparea atunci cand o conditie medicala existenta face ca anumite medicamente sa devina potential daunatoare.

De exemplu, daca aveti tensiune arteriala mare, puteti experimenta o reactie nedorita in cazul in care va administrati un decongestionant nazal.

Etichetele medicamentelor pot schimba perceptiile dumneavoastra despre acestea.

De aceea, este foarte deosebit de important sa cititi eticheta fiecarui medicament atunci cand incepeti sa il utilizati.

Iata cateva exemple de administrare gresita a medicamentelor:

Confundarea a doua medicamente cu nume similare

Sus

I  se poate intampla oricarei persoane acest lucru.

Poate ca scrisul doctorului este ilizibil sau numele medicamentului este scris incorect in calculatorul farmaciei.

Cele mai multe farmacii au medicamentele sortate in ordine alfabetica, deci este posibil ca unele medicamente sa aiba nume similare, astfel ca exista o mica probabilitate ca farmacistul sa va dea un alt medicament fata de cel care v-a fost recomandat.

Unele studii au aratat ca aceasta confuzie cauzata de numele medicamentelor similare reprezinta pana la 25% din toate erorile raportate.

Exemple de medicamente frecvent incurcate includ Aderall (un stimulent utilizat pentru ADHD), comparativ cu Inderal (un beta-blocant utilizat pentru tensiunea arteriala) sau Paxil (un antidepresiv), comparativ cu Taxol (un medicament impotriva cancerului).

Medicamente care interfereaza 

Sus

Administrea a doua sau mai multe medicamente care amplifica efectele adverse – orice medicament luati, puteti experimenta efecte secundare.

Dar problemele se pot adauga ori de cate ori luati doua sau mai multe medicamente in acelasi timp, pentru ca exista atat de multe moduri in care medicamentele pot interactiona unele cu altele.

Medicamentele pot interfera intre ele si aceste efecte se pot amplifica ori un medicament poate amplifica un efect secundar cauzat de un alt medicament.

Doua dintre cele mai comune si periculoase interactiuni implica tensiunea arteriala si ameteala.

Daca luati un medicament care are un efect secundar potential de crestere a tensiunii arteriale si apoi incepeti sa luati un al doilea medicamente cu acelasi efect posibil, combinarea dintre cele doua ar putea deveni foarte periculoasa.

Supradoza

Sus

Prin combinarea mai multor medicamente cu proprietati similare este foarte usor sa va adminstrati mai multe medicamente cu proprietati similare, desi ele au fost prescrise pentru a trata diferite boli.

S-ar putea sa aveti un medicament prescris pentru a trata durerea, un altul prescris pentru anxietate, chiar daca ele sunt sedative, efectul lor combinat este toxic.

Riscul pentru acest tip de supradozaj este cel mai mare in cazul medicamentelor care functioneaza prin actiunea asupra sistemului nervos central.

Acestea includ analgezicele narcotice, cum ar fi codeina, benzodiazepinele sau tranchilizantele barbiturice.

Dozajul gresit

Sus

Medicamentele prescrise intr-o anumita unitate de masura folosesc abrevieri sau sunt notate cu diferite simboluri, existand multe posibilitati pentru a ajunge la un dezastru.

Tot ce poate gresi medicul este, spre exemplu, deplasarea unui punct zecimal de la 1,0 mg care poate deveni 10 mg, o eroare de dozare de zece ori, ce poate provoca o supradoza fatala.

Unele dintre greselile de dozare extrema apar atunci cand cineva greseste o doza in miligrame cu una in micrograme, rezultand o doza de 1000 de ori mai mare. Insulina, tratamentul primar pentru diabetul zaharat, cauzeaza unele dintre cele mai grave erori de dozare, deoarece este masurata in unitati prescurtate cu U, care pot fi confundate cu cifra 0.

Combinarea alcoolului cu medicamente 

Exista o multime de medicamente ale caror etichete ne avertizeaza sa nu consumam alcool daca ne administram medicamentul respectiv.

Dar alcoolul combinat cu o lista lunga de analgezice, sedative si alte medicamente devine o otrava mortala in aceste situatii.

De fapt, multi experti spun ca nu ar trebui sa consumati alcool atunci cand va administrati medicamente, insa inainte ar trebui sa discutati cu medicul.

Medicamente prescrise sau alternative

Sus

Adminstrarea unor medicamente prescrise sau alternative, fara a cunoaste modul de interactiune – este foarte usor sa credeti ca orice medicament luat din farmacie este foarte sigur si benefic pentru bolile de care suferiti, insa unele pot provoca reactii grave.

De exemplu, aspirina subtiaza sangele. Daca uitati sa intrerupeti tratamentul cu aspirina inaintea unei interventii chirurgicale, rezultatul este ca va poate pune viata in pericol.

Efectele alimentelor asupra medicamentelor

Sus

Unele alimente pot provoca interactiuni periculoase cu medicamentele – vinovatul cel mai mare in acest caz este sucul de grepfrut, care are proprietati unice atunci cand vine vorba de unele medicamente.

Acest suc inhiba o enzima esentiala care in mod normal are functii de metabolizare a medicamentelor, rezultatul fiind supraincarcarea ficatului.

Acest lucru inseamna ca medicamentele nu se mai pot metaboliza, producandu-se un supradozaj cu consecinte potential letale.

Alte interactiuni mai putin grave includ cafeaua si fierul.

Cafeaua inhiba absorbtia.

Exista foarte multe persoane care consuma dimineata cafea si la micul dejun consuma alimente bogate in fier.

Medicamentele si varsta

Sus

Administrarea unor medicamente ce nu sunt bune pentru varsta dumneavoastra – pe masura ce imbatranim, corpul proceseaza in mod diferit administrarea medicamentelor.

De asemenea, imbatranirea aduce un risc crescut de aparitie a mai multor probleme medicale, cum ar fi dementa, ameteli sau tensiune arteriala ridicata, astfel incat medicamentele pot provoca acest reactii adverse ce sunt foarte riscante pentru persoanele ce au peste 65 de ani.

Cifrele sunt pur si simplu uluitoare: in fiecare an, 1.5 milioane de persoane sunt grav bolnave din cauza greselilor de medicamentatie si 100.000 de persoane mor.

Si totusi, toate aceste decese pot fi prevenite.

Intrebarea este cum?

Raspunsul este prin a ne proteja impotriva greselilor de administrare a medicamentelor.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate