Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Explorarea corpului uman

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2014

Generalitati

Sus
Explorarea corpului uman

Organismul uman este un mecanism complex, ce are la baza o serie de functii principale care se influenteaza reciproc.

Pentru a intelege cu adevarat ce inseamna o stare de sanatate buna si, la polul opus, impactul bolilor asupra organismului, este util sa cunoasteti rolul si modul de functionare al sistemelor circulator, respirator, endocrin, digestiv sau limfatic.

Principiile elementare ale acestor sisteme nu sunt dificil de inteles si va ajuta sa va cunoasteti cu adevarat organismul si necesitatile sale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Organismul uman si sistemele sale elementare
  3. Sistemul respirator
  4. Sistemul circulator
  5. Sistemul urinar
  6. Sistemul digestiv
  7. Sistemul nervos
  8. Sistemul endocrin
  9. Sistemul limfatic
  10. Citeste pe aceeasi tema

Organismul uman si sistemele sale elementare

Sus

Organismul uman este fascinant si misterios, totodata foarte putin inteles de un procent majoritar al populatiei Pamantului. La fel de adevarat este ca intelegerea modului in care functioneaza sistemul circulator, sistemul respirator, sistemul endocrin, sistemul urinar sau sistemul nervos garanteaza sanse mai mari de ingrijire corecta a starii de sanatate, de prevenire a bolilor grave si, implicit, de a avea o viata lunga si fericita.

Vestea buna este ca descifrarea functiilor de baza ale organismului, in termeni usor de inteles, este accesibila aproape oricui. Ghidul simplu de mai jos va ajuta sa va cunoasteti cu adevarat corpul, cu ajutorul unei imagini de ansamblu asupra sistemelor sale elementare.

Sistemul respirator

Sus

Format din plamani, trahee, bronhii si diafragma, sistemul respirator functioneaza in stransa legatura cu aparatul cardiac si sistemul circulator.

In momentul in care o persoana inspira, aerul trece prin cavitatile nazale si cavitatea bucala, ajungand in plamani prin trahee. In interiorul plamanilor, aerul circula prin 600 de saci mici, numiti alveole. In aceste pungi, oxigenul este transferat spre sistemul circulator, dioxidul de carbon este eliminat din fluxul sanguin, iar sangele oxigenat se intoarce la inima.

Principalele boli care afecteaza sistemul respirator sunt racelile comune (produse de peste 200 de tipuri diferite de virusuri), pneumonia (infectie a tractului respirator virala sau bacteriana), astmul (ingustarea pasajelor pulmonare), bronsita (exces de mucus la nivelul plamanilor) si cancerul pulmonar.

Sistemul circulator

Sus

Functia principala a sistemului circulator este sa furnizeze oxigenul si nutrientii necesari organismului si sa elimine dioxidul de carbon si alti produsi reziduali, prin vene, artere si alte vase mici de sange.

Sangele oxigenat este purtat prin corp prin vasele sanguine, de la artere, prin arteriole si pana la capilare. Odata ce oxigenul este utilizat, sangele se intoarce la inima prin venule si vene. Puse cap la cap, vasele de sange ocupa o lungime de peste 96.000 de km in interiorul corpului uman.

Cele mai frecvente afectiuni ale sistemului circulator sunt bolile de inima (care includ bolile coronariene si infarctul miocardic), insuficienta cardiaca (inima este prea slabita pentru a pompa sangele corespunzator), hipertensiunea arteriala (presiunea sangelui este prea mare in artere) si atacul vascular cerebral (creierul este afectat de blocajul unei artere de la nivel cerebral).

Sistemul urinar

Sus

Sistemul urinar este alcatuit din doi rinichi care dreneaza urina prin doua tuburi numite uretere, ce ajunge sa fie depozitata in vezica urinara. Urina este eliminata din corp printr-un alt pasaj, numit uretra.

Sistemul urinar functioneaza interconectat cu sistemul circulator si digestiv. Dupa ce corpul produce energie prin utilizarea nutrientilor din hrana si lichidele ingerate, unul dintre produsii reziduali rezultati este ureea. Aceasta din urma ajunge din fluxul sanguin in rinichi, unde este filtrata si excretata prin urina.

Sistemul urinar poate fi afectat de infectii, blocaje si disfunctionalitati aparute la nivelul rinichilor, vezicii urinare sau uretrei. Insuficienta renala se poate instala cand rinichii nu mai pot filtra produsii reziduali din sange. Sistemul renal mai poate fi afectat de cancerul de rinichi sau de cancerul tractului urinar.

Sistemul digestiv

Sus

Alcatuit din mai multe organe inguste care, conectate, formeaza tractul digestiv, sistemul digestiv se extinde de la cavitatea bucala pana la cea anala. Procesul de digestie incepe in cavitatea orala si continua in esofag, stomac, intestinul subtire, intestinul gros, colon si rect. Ficatul si pancreasul au un rol esential in digestie, secretand sucurile gastrice.

Sistemul digestiv lucreaza pentru a metaboliza nutrientii din hrana si a-i transforma in molecule ce pot fi absorbite de fluxul sanguin. Materiile rezultate din elementele nedigerabile ale hranei ajung in intestinul gros, ca apoi sa fie eliminate prin rect.

Afectiunile comune ale sistemului digestiv sunt indigestia, constipatia, gazele intestinale, balonarea sau diareea. Alte boli frecvente sunt ulcerul peptic, colita ulcerativa, boala Crohn etc. Cele mai grave afectiuni ale sistemului digestiv sunt cancerul esofagian, cancerul de colon, cancerul de stomac, cancerul rectal si anal.

Sistemul nervos

Sus

Sistemul nervos este construit din miliarde de celule nervoase, numite neuroni care comunica prin intermediul unor substante numite neurotransmitatori. Cele doua parti principale ale sistemului nervos sunt sistemul nervos somatic (conecteaza creierul si coloana vertebrala cu muschii si pielea) si sistemul nervos autonom (controleaza procesele interne ale corpului, precum digestia sau respiratia).

Tulburari frecvente ale sistemului nervos sunt leziunile, infectiile, tulburarile mentale sau tumorile cerebrale.

Sistemul endocrin

Sus

Sistemul endocrin este format din toate glandele organismului care secreta hormoni, mesagerii chimici ce influenteaza toate sistemele corpului. Printre acestea se numara hipotalamusul, glanda pituitara, tiroida, paratiroida, glandele suprarenale, corpul pineal si glandele reproductive.

Afectiunile sistemului endocrin apar atunci cand glandele secreta prea multi sau prea putini hormoni.

Sistemul limfatic

Sus

Sistemul limfatic este o retea de vase mici prin care circula un lichid important pentru organism, numit limfa (contine proteine si alte substante esentiale corpului). Elementele sale principale sunt amigdalele, ganglionii, timusul si splina.

Splina colaboreaza cu sistemul circulator, pentru a elimina globulele rosii afectate. Sistemul limfatic colecteaza si returneaza lichidul scurs din fluxul sanguin si ajuta sistemul imunitar sa lupte cu infectiile.

Cand sistemul limfatic nu mai functioneaza corespunzator, fluidul se poate aduna in afara vaselor din tesuturi, cauzand umflaturi.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate