Evaluarea disfunctiei sfincterului biliar
Stire medicala
Universitatea de Medicina din Carolina de Sud, SUA, desfasoara in prezent un studiu pentru a determina cea mai buna tehnica pentru diagnosticul si tratamentul disfunctiei sfincterului Oddi, o afectiune care determina ingrosarea si spasmul musculaturii cailor biliare si pancreatice pentru a facilita patrunderea lichidului biliar si pancreatic in intestinul subtire.
Mai mult de jumatate de milion de pacienti efectueaza anual operatii de indepartare a vezicii biliare (colecistectomii) in SUA, in special pentru afectiuni ale vezicii biliare. Cu toate ca cea mai mare parte a operatiilor sunt reusite, 10 pana la 20% dintre pacienti acuza episoade dureroase persistente dupa interventia chirurgicala. O parte dintre acesti pacienti sunt depistati din nou cu litiaza biliara sau cu alta afectiune precum pancreatita. Cand aceste cauze se exclud, se suspecteaza disfunctia sfincterului Oddi. Disfunctia sfincterului (ingustarea sau spasmul) poate determina dureri la nivelul ficatului sau pancreasului, declansand crize dureroase severe care interfera cu activitatea zilnica a persoanei respective.
Acest studiu incearca sa depisteze cea mai buna metoda pentru depistarea si excluderea disfunctiei sfincterului Oddi si care este cea mai buna metoda de tratament. In prezent, pacientii suspectati ca ar avea disfunctia sfincterului Oddi sunt indrumati catre centre speciale care sunt implicate in acest studiu, unde sunt efectuate o multitudine de teste.
Tratamentul standard este colangiopancreatografia endoscopica retrograda (CPER) care permite documentarea completa a anatomiei sfincterului, evaluarea spasmului sfincterian prin masurarea presiunii cu un manometru si tratamentul imediat prin incizia sfincterului (sfincterotomie). Aceasta metoda nu a fost pana in prezent supusa unui studiu stiintific din doua motive: doar aproximativ 60% dintre pacienti prezinta amelioararea simptomatologiei si atat CPER cat si sfincterotomia prezinta riscuri semnificative pentru pacient.
Studiul are ca scop determinarea celei mai bune metode terapeutice pentru fiecare pacient prin studierea caracteristicilor fiecarui pacient (caracteristicile durerii, prezenta altor afectiuni digestive concomitente si prezenta factorilor psihologici), prin masurarea presiunii sfincteriene in timpul CREP si prin indicatia sfincterotomiei sau controlului medical periodic. Participantii la studiu vor fi urmariti pe o perioada de cel putin un an de zile pentru evaluarea evolutiei si necesitatii instituirii tratamentelor suplimentare.
Articole recomandate
- Dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog ne raspunde la cateva intreba ...
- Probiotice pentru sanatatea digestiei
- Fisura anala - cauze, simptome, tratament
- Stresul si efectele lui nocive asupra digestiei
- Durerile abdominale: 12 mituri
- Durata regimurilor alimentare recomandate in diverse afectiuni
- Sindromul de colon iritabil vs boala inflamatorie intestinala
- Gestionarea constipatiei la copii si bebelusi
- Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori