Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Edemul

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2022
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati

Sus
Edemul

Edemul este umflarea vizibila a pielii ca urmare a retinerii apei in anumite tesuturi ale organismului. Adesea, edemul este localizat la nivelul picioarelor, gleznelor, desi ar putea afecta si fata, mainile si alte organe si parti ale corpului. Femeile insarcinate si adultii in varsta sunt adesea afectati de aceasta conditie, dar poate fi intalnita la persoanele de orice varsta.

Umflarea teguentelor, termen care va fi asociat cu edemul, este determinata de acumularea excesiva de lichid sub piele, in spatiile interstitiale sau in compartimentele dintre tesuturile corpului, exterioare vaselor sangvine.

Excesul de lichid de la nivelul zonelor inferioare ale corpului (glezne, picioare) poarta denumirea de edem periferic.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de edem
  3. Simptome
  4. Cauze
  5. Edemul la copii si sugari
  6. Diagnosticare
  7. Tratament
  8. Sfaturi pentru prevenirea edemului
  9. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de edem

Sus

Din punct de vedere clinic exista doua tipuri de edem: circumscris ("pitting" sau "care lasa godeu") si difuz ("non-pitting"). Primul tip de edem se caracterizeaza prin faptul ca in urma apasarii in zona afectata se formeaza o adancitura care persista ceva timp dupa incetarea presiunii (apare nu doar cand pielea este apasata cu degetul, ci si sub actiunea elasticului sosetelor, de exemplu). Edemul non-pitting este localizat de obicei la nivelul bratelor si picioarelor.

Ocazional, aceste doua tipuri de edem se pot manifesta fara sa se afle in legatura directa cu vreo afectiune. In acest caz este vorba despre edem idiopatic. Frecvent, edemul apare in randul femeilor in perioada premenstruala sau la premenopauza (umflarea picioarelor), fiind cunoscut sub denumirea de edem ciclic.

Simptome

Sus

- persistenta adanciturilor in piele ca urmare a apasarii (circumscris);

- picioare, glezne umflate;

- senzatie de durere la nivelul pielii sub forma arsurilor, durerii, furnicaturilor;

- amorteala;

- crampe;

- retinerea apei sau lichid interstitial;

- balonare abdominala;

- transpiratii nocturne;

- piele calda sau fierbinte la atingere

- senzatia de "picioare grele"

Cauze

Sus

Exista multi factori care pot contribui la formarea edemului. Deoarece este tratat in functie de cauza principala este important sa se puna un diagnostic corect. Posibile cauze de edem sunt:

- expunerea prelungita la soare

- sarcina - poate duce la formarea edemului la picioare intrucat uterul preseaza vena cava (vas de sange major care transporta sangele din jumatatea inferioara a corpului catre inima), iar progesteronul relaxeaza peretii vaselor de sange. Retentia de lichide in timpul sarcinii poate fi cauzata si de o afectiune grava numita preeclampsie;

- hipertensiunea arteriala, afectiuni hepatice, boli renale, afectiunile tiroidei;

- traumatisme;

- obezitatea - excesul de greutate cauzeaza o presiune suplimentara asupra articulatiilor genunchiului si picioarelor; de asemenea, este ingreunata intoarcerea venoasa de la membrele inferioare, ca urmare a greutatii crescute si a presiunii crescute din cavitatea abdominala.

- statul indelungat in picioare sau pe scaun, in special la temperaturi inalte, provoaca acumularea de lichid in exces la nivelul picioarelor si gleznei;

- diabet zaharat;

- nivelul scazut de proteine din sange cauzat de malnutritie, boli de ficat si rinichi. Proteinele contribuie la pastrarea apei in interiorul vaselor sangvine. In cazul in care nivelul unor proteine din sange (numite albumina) este prea scazut, au loc scurgeri de lichid din vasele de sange in tesuturi si se instaleaza edemul;

- deshidratarea;

- zborul cu avionul;

- menopauza;

- hipotensiunea arteriala;

- menstruatia;

- tulburari de circulatie sangvina;

- consum de alimente cu un continut ridicat de sare;

- intepaturi de paianjen si alte insecte;

- insuficienta cardiaca congestiva - inima nu mai functioneaza corespunzator, motiv pentru care se acumuleaza lichid in plamani si in alte parti ale corpului;

- boli severe, cronice de plamani, inclusiv emfizem pulmonar, bronsita cronica, cresterea tensiunii in vasele care conduc sangele de la inima la plamani

- slabirea valvelor de la nivelul venelor de la picioare cauzeaza o problema des intalnita, numita insuficienta venoasa cronica. Din aceasta cauza, pomparea sangelui catre inima este mai dificil de realizat si are loc o stagnare si acumulare de lichid, conducand chiar la formarea varicelor.

- anumite medicamente (antiinflamatoare, unele antihipertensive, cortizon, hormoni steroizi anabolizanti, anticonceptionale orale etc).

Edemul la copii si sugari

Sus

- Majoritatea cazurilor de edem la copii si nou-nascuti sunt provocate de boli grave. Din aceasta cauza, manifestarea acestui simptom impune consultatie medicala de urgenta si monitorizare permanenta pentru a se evita complicatiile.

- Copiii cu ocluzie acuta sau cronica a cailor respiratorii superioare sunt expusi riscului de aparitie a edemului pulmonar. Aceasta afectiune se mai poate declansa dupa traumatisme craniene, convulsii, ingestii sau inhalatii accidentale a unor substante chimice.

- Cu o frecventa mai redusa, sindromul nefrotic (boala a rinichilor) poate cauza edem la copii. Fiind principalul simptom, edemul este localizat de obicei la nivelul  ambilor ochi (edem periorbital), dar si al picioarelor sau in alte parti ale corpului.

Copiii care sufera de sindrom nefrotic cresc de obicei in greutate, ca urmare a acumularii de lichid. Un test de urina poate confirma diagnosticul. Pacientii cu edem periorbital trebuie monitorizati cu atentie, deoarece acesta poate fi si rezultatul unor boli mai grave, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva sau afectiuni hepatice. Alte cauze de edem periorbital la copii si sugari: alergii si infectii, cum ar fi conjunctivita.

- Copiii si sugarii cu diabet zaharat pot manifesta edem ca efect secundar la tratamentul cu insulina. Acest lucru trebuie semnalat pediatrului, intrucat poate fi si un simptom de edem cerebral (o complicatie rara, dar grava a diabetului zaharat).

Diagnosticare

Sus

Diagnosticul edemului este determinat de manifestarile constatate in timpul examenului fizic. Medicul va examina pielea din zona umflata pentru a verifica daca aceasta este intinsa si stralucitoare, sau daca este rosie, infectata etc.

Va apasa usor pe zona umflata, timp de aproximativ 15 secunde. Adancitura provocata de presiunea degetului ar putea persista cateva secunde, confirmand diagnosticul de edem circumscris. Pentru a stabili cauza edemului, doctorul ar putea solicita investigatii suplimentare: teste de urina, de sange, radiografie la nivelul pieptului si electrocardiograma.

Edemul in sine este de obicei un simptom al unei boli. Edemul poate indica boli de inima, afectiuni hepatice, afectiuni ale tiroidei, boli renale, sistem limfatic. Medicul este cel care va decide care este cauza cea mai probabil a edemului, in urma unui examen clinic coroborat cu anameza riguroasa si analize paraclinice (de laborator, ecografie abdominala, radiografie, ecografie Doppler vascular etc)- dupa caz. Uneori exista mai multe cauze concomitente (de ex: edemul membrelor inferioare poate avea frecvent 2 cauze concomitente: insuficienta venoasa cronica si unele rc adverse la medicamente)

Daca prezentati dificultati de respiratie, dureri toracice, roseata sau fierbinteala in zona edematoasa sau umflatura este la nivelul unui singur membru, consultati urgent medicul. De asemenea, femeile insarcinate, care observa semne de edem, ar trebui sa aduca acest lucru la cunostinta obstetricianului. Edemul poate fi simptomul unor tulburari si poate avea consecinte grave.

Tratament

Sus

Tratamentul urmareste ameliorarea sau tratarea cauzelor care au condus la aparitia edemului. O doza scazuta de diuretic poate fi prescrisa de catre medic pentru reducerea umflaturilor si pentru a elimina excesul de lichid din organism. Totusi, acest aspect vizeaza doar tratarea simptomului si nu se abordeaza in mod special cauza.

Daca este suspectata existenta unui vas de sange blocat sau deteriorat, care a declansat edemul, tratamentul consta in rezolvarea situatiei. Poate fi necesara interventia chirurgicala pentru imbunatatirea fluxului de sange, tratamentul cu anticoagulante (pentru a evita formarea cheagurilor de sange), etc. Odata ce problema coagularii a fost abordata, circulatia sanguina se va imbunatati, iar umflarea se va reduce.

Tratarea edemului trebuie sa includa protectia si evitarea leziunilor in zona edematoasa si evitarea temperaturilor inalte. Pielea poate fi mai fragila in zonele umflate. Taieturile, zgarieturile si arsurile din aria respectiva se vindeca mult mai greu si sunt predispuse la infectii.

Sfaturi pentru prevenirea edemului

Sus

- Urmati o dieta saraca in sare;

- Evitati consumul excesiv de lichide;

- Pacientii cu obezitate sau supraponderabilitate trebuie sa urmeze un program de slabit pentru a reduce presiunea exercitata asupra membrelor inferioare si a articulatiilor;

- Ridicati picioarele deasupra nivelului inimii pentru a imbunatati fluxul de sange;

- In cazul in care gleznele si picioarele sunt umflate in timpul sarcinii, tineti picioarele ridicate si stati mai degraba intinsa pe o parte decat pe spate;

- Atunci cand stati in pozitie sezanda, asezati o perna sub picioare;

- Aveti grija ca elasticul de la sosete sa nu fie prea strans;

- Evitati umflarea picioarelor in timpul calatoriilor lungi asezandu-va la fiecare ora;

- Practicati exercitiile care antreneaza picioarele in timp ce stati pe scaun: acest lucru va imbunatati circulatia sangelui spre inima;

- Evitati fumatul si consumul de alcool;

- Masati-va picioarele pentru stimularea circulatiei sanguine.

- evitati expunerea prelungita la soare (ex: adormitul pe plaja, fara protectie de umbrela sau parasolar).


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate