Durerea cronica nu este bine controlata
Stire medicala
Conform unui studiu recent, o cincime dintre adultii europeni prezinta durere cronica severa sau moderata si, in multe cazuri, simptomele lor nu sunt controlate corespunzator. Doar un caz din 50 se afla in atentia unui specialist in durere, iar o treime dintre pacienti nu urmeaza un tratament curent, se afirma in studiu.
"Am aratat ca durerea cronica reprezinta o problema majora de sanatate in Europa", afirma autorii studiului, de la Universitatea si Spitalul din Oslo.
"Este o problema care trebuie tratata cu toata seriozitatea atat de catre personalul medical cat si de responsabilii pentru programele de sanatate si alocare a resurselor."
Studiul s-a bazat pe o supraveghere telefonica asistata de calculator, care a fost realizata pentru a explora prevalenta, severitatea, tratamentul si efectul durerii cronice, in 15 tari europene si in Israel.
Dintre cele 4839 de persoane cu durere cronica, invitate la interviu, 66% au prezentat durere moderata, 34% durere severa, 46% durere constanta si 54% durere intermitenta.
Artrita a fost cea mai des intalnita cauza a durerii, iar spatele cel mai frecvent sediu pentru localizarea ei.
In 40% din cazuri au afirmat ca simptomatologia in cauza nu era bine controlata. Desi 23% dintre ei au fost consultati, de un specialist in durere, doar 2% au fost supravegheati si tratati de un astfel de medic.
Conform acelorasi rezultate 28% dintre pacienti credeau ca medicul lor nu stia cum sa controleze durerea si peste 60% dintre persoanele ce folosesc in mod curent analgezice prescrise de medic au afirmat ca uneori acestea nu erau adecvate.
Articole recomandate
- Cum sa discutati despre durere cu medicul
- Cistita interstitiala: nu ignorati durerea pelvina
- Managementul durerii din cancer - Controlul durerii canceroase
- 6 pozitii de yoga utile in combaterea durerilor de spate
- 10 solutii istete pentru ameliorarea durerilor din timpul verii
- Ce este pancreatita si cum se manifesta?
- De ce sufera atat de multi oameni de durere de spate?
- Calmantele indicate in functie de tipul durerii
- 20 de cauze ale durerilor pelvine
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?