Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Doua medicamente folosite si in Romania au cauzat numeroase decese in SUA

Publicat la data de: 27 Octombrie 2008

Mai multe medicamente, dintre care doua sunt folosite si in Romania, au provocat, in primele trei luni din 2008, aproape 5.000 de decese in SUA, potrivit unui raport facut de Institute for Safe Medication Practices si prezentat de cotidianul american Los Angeles Times.

Potrivit raportului, cele mai periculoase medicamente sunt heparina (medicament anticoagulant) si vareniclina (medicament anti-fumat). Vareniclina a provocat, potrivit datelor din raportul Institute for Safe Medication Practices, peste 1.000 de leziuni si 50 de decese, iar heparina a fost responsabila de 779 rani si 102 decese, in primul trimestru al anului 2008.

Datele prezentate provin din reclamatiile facute la Administratia pentru Alimente si Medicamente (Food and Drug Administration). Reclamatiile privind heparina au fost legate de loturile contaminate importate din China. Pe de alta parte, vareniclina a reprezentat o problema inca de la aprobarea sa, in 2006, fiind legata de peste 3.300 de cazuri de leziuni serioase si 112 decese.

Multe dintre cazurile raportate sunt legate de persoane care au incercat sa se sinucida sau sa se raneasca dupa ce au luat medicamentul. Alte probleme provocate de vareniclina sunt pierderi de cunostinta sau atacuri de apoplexie.

Alte medicamente care au provocat probleme sunt tranchilizante puternice sau narcotice precum oxycodon, fenantyl, morfina, metadona sau hydrocodone. Acetaminofenul (contiut de paracetamol) si ibuprofenul sunt intre primele 10 medicamente care au cauzat leziuni si decese. Medicamentele au fost deseori folosite in tentative de sinucidere.

Institute for Safe Medication Practices este o organizatie non profit, care incearca sa educe in legatura cu posibilele reactii adverse pe care le pot provoca medicamentele.

Vareniclina si heparina sunt disponibile si in farmaciile din Romania. Vareniclina este comercializata din luna mai a anului 2007.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate