Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Donarea de organe si tesuturi de la persoane decedate

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Generalitati

Sus
Donarea de organe si tesuturi de la persoane decedate

Tehnicile moderne de chirurgie si depozitare si aparitia medicamentelor antirespingere au facut posibla realizarea cu succes a transpantului de tesuturi si organe.

In plus, donarea de organe dupa moarte poate fi un punct de vedere generos si practic al celor care nu se tem sa discute acest subiect cu familiile lor. Prin aceasta alegere se pot salva multe vieti, dupa decesul unor persoane.

Exista multi oameni care asteapta chiar ani de zile ca transplanul de anumite organe sa devina disponibil. Fara organele donate multe dintre aceste persoane (inclusiv copii) vor muri.

De aceea, este necesara informarea privind acest subiect, iar oamenii ar trebui sa se simta confortabil daca iau in calcul aceasta optiune - mai ales ca in cazul unui accident tragic, familia ar trebui sa cunoasca decizia persoanei decedate privind donarea de organe si tesuturi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Informatii utile
  3. Banca de tesuturi transplantate
  4. Tesutul osos si cutanat
  5. Valvele cardiace
  6. Corneea
  7. Citeste pe aceeasi tema

Informatii utile

Sus

Ce fel de organe sau tesuturi pot fi folosite pentru transplant dupa moarte?

Organe: rinichi, plamani, inima, ficat, pancreas.

Tesuturi: osos, cutanat, valve cardiace.

Exista restrictii in cazul donarii?

Da, se iau in calcul anumite tipuri de restrictii.

Cel mai important factor care se ia in considerare este timpul dintre perioada decesului si prelevarea de organe. Unele organe, cum ar fi inima, plamanii, rinichii si pancreasul se pot deterioara rapid, daca nu sunt irigate cu sange.

Din acest motiv, aceste organe sunt acceptate pentru donare doar atunci cand, desi persoana a decedat, totusi se foloseste echipamentul de ventilatie pentru sustinerea vietii.

Alti factori iau in considerare starea fizica a organului sau antecendentele medicale care pot exclude utilizarea organului pentru transplant. Exista si restrictii care implica varsta donatorului de tesuturi.

Cand sunt prelevate organele si tesuturile pentru transplant?

Organele nu sunt eliminate pana cand persoana nu a decedat.

Daca cel in cauza supravietuieste si este tinut in viata chiar si de catre o masina, pana cand nu se considera ca este in moarte cerebrala (nu exista sanse pentru recuperare, iar creierul nu mai indeplineste fara ajutor nici o functie).

Moartea cerebrala este definita ca incetarea ireversibila a functiei cerebrale. Medicii vor efectua diverse tipuri de investigatii pentru a identifica cu exactitate aceasta situatie.

Moartea cerebrala este diferita de coma.

Organismul va fi desfigurat prin inlaturarea organelor donate?

Toti donatorii vor fi tratati cu respect absolut.

Procedurile de recoltare a organelor implica tehnici chirurgicale adecvate iar ranile sunt suturate, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, acestea nefiind vizibile in mod special.

Cei dragi pot vedea corpul persoanei decedate fara frica, din acest punct de vedere.
Ce se intampla cu donatorul dupa ce i s-au prelevat organele si tesuturile?

Familia va urma ritualul normal de inmormantare.

Banca de tesuturi transplantate

Sus

Desi este esential ca cele mai multe dintre organele transplantate sa fie recuperate si utilizate foarte curand dupa moartea donatorului, exista cateva tipuri de tesuturi a caror stare nu este influentata de trecerea timpului si pot fi donate si atunci cand persoana a murit in orice alta parte decat in spital.

Printre acestea se enumera tesuturile osoase, cutanate, valvele cardiace si corneea.

Dupa extragere si procesare acestea pot fi depozitate in conditii speciale intr-o banca de tesuturi transplantate chiar si timp de mai multi ani.

Tesutul osos si cutanat

Sus

• Tesutul osos

Atunci cand o persoana sufera de o tumoare osoasa si cand un tip de os este afectat sau cand o fractura nu reuseste sa se vindece, poate fi necesar un transplant de grefa osoasa.

Acestea sunt de obicei mai eficiente decat grefele artificiale.

Exista restrictii de varsta pentru donatiile de tesuturi osoase dupa cum urmeaza: la barbati varsta persoanei decedate trebuie sa fie intre 18-65 de ani, iar la femei intre 18-50 de ani.

Tesutul osos poate fi donat si in momentul interventiei chirurgicale de inlocuire a soldului in cazul osteoartritei, de exemplu, atunci cand acesta ar fi oricum, aruncat.

Tesutul osos este prelucrat si depozitat la o temperatura de -80 grade celsius si poate sa ramana congelat la aceasta temperatura maxim cinci ani.

• Tesutul cutanat

Tesuturile cutanate pastrate in banci specializate pot salva viata persoanelor care sufera de arsuri grave. Timp de multi ani expertii au cultivat si au crescut tesut cutanat in conditii de laborator.

Pielea este un mijloc de protectie si inclusiv tesuturile cutanate donate pot contribui la vindecarea arsurilor unei persoane, reduc riscul aparitiei infectiior si partenerul se va simti mult mai confortabil.

Restrictiile de varsta sunt de 18-55 de ani atat in cazul barbatilor cat si al femeilor.

Pielea va fi pastrata in vapori de azot lichid la o temperatura de -170 grade celsius si poate fi depozitata pentru o perioada de maxim cinci ani.

Valvele cardiace

Sus

Acestea actioneaza ca niste supape care indreapta fluxul sanguin in directia potrivita. Unii oameni se nasc cu aceste supape defecte, in cazul altora deteriorarea poate avea loc ca urmare a anumitor boli.

Rezultatul este acelasi: fluxul sanguin este ingreunat, astfel ca inlocuirea acestora este necesara.

Desi sunt disponibile in prezent inclusiv valve artificiale sau de origine animala, valvele umane care pot proveni in urma transplantului au mai multe avantaje, inclusiv faptul ca sunt mai rezistente la infectii si in cazul lor exista posibilitatea evitarea unor medicamente potential periculoase.

Valvele artificiale pot fi destul de zgomotoase.

Transplantul de valve cardiace se face pentru repararea defectelor congenitale in cazul nou-nascutilor care ar putea deceda fara interventia chirurgicala de acest gen si pentru inlocuirea valvelor aortice la bolnavii adulti.

Restrictiile de varsta pentru donatorii de valve cardiace se refera la persoanele care depasesc varsta de 55 de ani, atat in cazul barbatilor cat si al femeilor.

Valvele cardiace sunt stocate in vapori de azot lichid la o temperatura de -170 grade Celsius si pot fi pastrate pentru o perioada de maxim cinci ani.

Corneea

Sus

Corneea este partea sticloasa a ochiului care acopera irisul (partea colorata).

Unele boli sau accidente pot provoca opacizarea si perforatia acestora. Nu exista echivalent artificial pentru inlocuirea corneei bolnave sau deteriorate.

Corneea transplantata poate contribui la recapatarea sau imbunatatirea vederii multor persoane.

Atata timp cat donatorul are peste 18 luni la data decesului nu exista nici o limita superioara de varsta, in acest caz.


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate