Divortul are efecte de lunga durata asupra sanatatii
Generalitati
SusDivortul sau moartea partenerului de viata are in mod frecvent consecinte pe termen lung asupra sanatatii, chiar si in cazul persoanelor care se recasatoresc, arata studiile. Este un lucru cert ca divortul recent sau vaduvia recenta sunt asociate cu o crestere a incidentei problemelor de sanatate si depresia este cel mai apropiat termen, dar acum se realizeaza studii despre efectele pe termen lung sau foarte lung ale acestor situatii asupra sanatatii. Comparativ cu persoanele casatorite care nu au divortat si nu au fost vaduve, cele care au trecut prin aceste situatii au un risc mai mare de a prezenta probleme de sanatate.
In mod specific:
- persoanele divortate sau vaduve au un risc mai mare cu 20% de a dezvolta afectiuni cardiace, diabet, cancer si alte afectiuni cronice;
- de asemeni, au un risc cu 23% mai mare de a avea probleme de mobilitate, cum ar fi dificultati la urcatul scarilor sau mersul pe distante scurte;
- persoanele divortate sau vaduve care s-au recasatorit au prezentat totusi un risc mai mare cu 12% pentru probleme cronice de sanatate si cu 19% mai multe probleme de mobilitate decat persoanele care nu au fost niciodata divortate sau vaduve; de asemeni aveau un risc putin mai mare de a prezenta depresie.
Cuprins articol
Divortul prezinta un impact pe termen lung
SusSociologii arata, in urma unor studii efectuate ca persoanele divortate sau vaduve au un risc mai mare pe termen lung pentru probleme de sanatate fizica decat psihica. Sanatatea mentala pare sa fie mai responsiva la actuala stare de lucru, dar daca persoanele predispuse isi ignora starea de sanatate si nu fac miscare, nu mananca corect si nu consulta medicul cand se simt rau, acestea pot avea un impact pe termen lung. Si acestea sunt lucurile pe care oamenii au tendinta sa le faca atunci cand isi pierd casnicia din cauza unui divort sau a unui deces.
Studiul s-a realizat pe 8652 de persoane cu varsta intre 51 si 61 de ani si carora li s-a evaluat starea de sanatate si statusul medical trecut si prezent. Trei din patru respondenti erau casatoriti la momentul studiului. Doar 55% n-au fost divortati sau vaduvi si 21% erau recasatoriti dupa un divort sau decesul partenerului. Comparativ cu persoanele casatorite care n-au fost niciodata divortate sau vaduve, persoanele care si-au pierdut sotul si erau necasatorite in momentul studiului la momentul studiului au prezentat un risc mai mare cu 22% de a avea afectiuni cronice si un risc cu 27% mai mare de a prezenta probleme de mobilitate. De asemeni aveau un risc dublu pentru probleme de sanatate fata de persoanele divortate sau vaduve care s-au recasatorit.
Recasatorirea ajuta
SusPersoanele care nu se recasatoresc au un risc semnificativ mai mare pentru probleme de sanatate comparativ cu cele care se recasatoresc, dar casatoria nu sterge complet efectele de termen lung. Studiul realizat are implicatii pentru medici, dar si pentru familia si prietenii persoanelor care trec prin divort sau vaduvie.
Cercetatorii afirma ca medicii de familie ar trebui sa fie foarte vigilenti in tratarea factorilor de risc pentru afectiunile cronice cum ar fi hipertensiunea arteriala si nivelul crescut de colesterol. Riscul poate fi scazut si prin functionarea eficienta a grupului social de suport.
Stresul divortului
SusAstazi se realizeaza studii despre impactul divortului asupra afectiunilor cardiace. Un studiu a aratat ca femeile de varsta mijlocie divortate – chiar si cele recasatorite – aveau un risc mai mare de a dezvolta afectiuni cardiace decat femeile casatorite, fara divort in trecut.
Acest lucru este explicat prin aceea ca stresul pe termen lung anterior, din timpul si de dupa divort poate accelera procesele biologice care duc la afectiuni cardio-vasculare si alte afectiuni cronice posibile.
Chiar si cand stresul a incetat, efectele sale pot ramane pe termen mai lung.
Acest lucru nu inseamna, totusi, ca divortul este intotdeauna mai rau pentru sanatate decat a sta casatorit. Aceste rezultate nu se aplica tuturor cazurilor. Pentru persoanele cu un mariaj foarte stresant, divortul poate fi mai indicat pentru sanatatea lor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cum sa facem fata unei suferinte?
- Bulimia nervoasa - hiperfagie
- Mituri despre divort si casatorie
- Divortul si stresul la copii
- Efectele divortului asupra copiilor
- Tatal dupa divort
- Divortul parintilor, cauza frecventa a obezitatii infantile
- Cele mai grave greseli comise de parintii divortati
- Divortul: Efectele psihologice asupra copiilor