Cum sa traiesti pana la adanci batraneti
Generalitati
SusDupa ce a vazut multe decese usor de prevenit ca medic legist, dr. Jan Garavaglia, cunoscuta drept dr. G, ne da cateva sfaturi pentru o viata lunga si sanatoasa.
In cartea sa Cum sa nu mori, dr. G are cateva sugestii simple dar cu afecte mari pentru cei care vor sa traiasca mult. Dr. Garavaglia, care apare in emisiunea Dr. G, medic legist, pe Discovery Channel, a vazut la morga cadavrele multor oameni care ar fi trait mult si bine daca ar fi fost putin mai atenti la sanatatea lor.
Sanatatea ta in cifre
SusDaca vrei sa traiesti cat mai mult, trebuie sa cunosti cele cateva cifre care arata cat de sanatoasa esti: indicele de masa corporala, tensiunea arteriala, glicemia, colesterolul.
Tensiunea arteriala se verifica cat mai des cu putinta, indiferent de varsta. Sa nu-ti imaginezi ca scapi de acest test, simplu de altfel, doar pentru ca esti tanara. il poti face in unele farmacii sau la medicul de familie. O tensiune mai mare de 130/85 ar trebui sa te trimita la medic, avertizeaza dr. G pe site-ul Discovery.
La fel si indicele de masa corporala, daca este mai mare de 29. Indicele de masa corporala al unei persoane sanatoase ar trebui sa fie mai mic de 24. Daca sare putin peste n-ar fi chiar un dezastru, cu conditia sa duci o viata sanatoasa. Dar daca ai atins un IMC de 29 sau mai mare, mergi la doctor pentru a cere ajutor in lupta cu kilogramele.
Glicemia ar trebui sa ti-o cunosti neaparat pentru a putea diagnostica la timp un eventual diabet. Dr. G ne avertizeaza ca sunt milioane de persoane in lume care sufera de diabet fara sa o stie, iar asta le distruge organismul in fiecare zi. Uneori boala este diagnosticata cand e deja prea tarziu.
Corpul tau iti vorbeste
SusDin pacate, sunt multe boli periculoase care nu dau simptome. Dar majoritatea se manifesta prin dureri sau alt gen de disconfort. Daca ai impresia ca ceva nu e in regula cu tine, daca ai o durere neobisnuita sau ceva te deranjeaza, nu mai astepta si mergi la medic cat mai repede. Corpul tau stie sa-ti transmita mesajele importante, daca stii cum sa-l asculti.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Factori despre care nu stiai ca duc la cresterea glicemiei
- Din ce cauze apar variatii ale glicemiei
- Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei
- Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. In ce ...
- Variatiile glicemiei – de ce apar?
- Monitorizarea glicemiei acasa
- Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie
- Simptome si cauze ale glicemiei scazute
- Cum pastrezi valorile glicemiei normale pe timp de vara
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente