Cum ingrijim ranile cronice
Ranile cronice sunt ranile cu vindecare intarziata (mai mult de 6 saptamani) si apar pe fondul unor boli indelung neglijate sau tratate necorespunzator. Riscul de aparitie a complicatiilor este mare din cauza varstei inaintate in cele mai multe cazuri, dar si a comorbiditatilor. Pe plan individual, aceste rani produc un disconfort constant si un oarecare grad de handicap social. Pe plan social ingreuneaza relatiile interpersonale si cresc costurile aferente ingrijirilor medicale, care uneori pot fi complexe si de lunga durata, chiar fara rezolutie definitiva pe termen lung.
In Romania, peste 1 milion de persoane sunt afectate de rani cronice, printre cele mai frecvente numarandu-se ulcerul varicos (sau venos), escara (sau ulcerul de presiune) si ulcerul piciorului diabetic.
Metodele de tratament pentru aceste tipuri de rani au evoluat semnificativ in ultimii ani, multe dintre rani putand fi vindecate fara interventii chirurgicale, prin tratament la domiciliu insotit de supervizare medicala regulata. Noile principii de tratament, neinvazive si nedureroase, utilizeaza pansamente moderne hidroactive, care vin sa sustina procesul natural de vindecare al organismului.
Cu cat o rana este recunoscuta mai devreme, la debut sau la scurt timp dupa acesta, cu atat cresc sansele unei vindecari mai rapide, fara complicatii. Pe masura ce o rana cronica evolueaza, riscurile ca pacientul sa sufere diverse complicatii (de ex: infectii extinse), ca urmare a tratamentului necorespunzator, cresc.
Punctul de plecare al unui tratament corespunzator este urmarirea unui protocol de ingrijire a ranii. Acesta reprezinta o suita de pasi prestabiliti, ce au ca scop prevenirea infectiilor si asigurarea conditiilor optime pentru vindecare.
1. Pregatirea materialelor si a ranii
Protocolul de ingrijire incepe cu pregatirea materialelor necesare pansarii si indepartarea pansamentului vechi (mai multe detalii aici).
Un pas extrem de important din acest protocol este cel de toaletare a ranii si a pielii inconjuratoare. Rana trebuie spalata si dezinfectata, prin acest proces inlaturandu-se celulele moarte si tesuturile distruse, fibrina in exces. Astfel, este facilitata cresterea si multiplicarea celulara, precum si drenajul ranii, reducandu-se incidenta necrozelor.
Atentie! Nu sunt indicate pentru spalare apa oxigenata, acidul boric, cloramina, aceste solutii avand efect de ardere a tesuturilor, atunci cand sunt folosite timp indelungat.
Acum, curatarea ranilor a devenit mai usoara datorita solutiei HydroClean® Solution - un produs NOU, HARTMANN!
HydroClean® Solution este o solutie de curatare, irigare, umezire si ingrijire a ranilor contaminate si/sau infectate. Asigura o curatare usoara si nedureroasa, contribuind la procesul de vindecare a ranilor prin curatarea si hidratarea zonelor pe care este aplicata.
Solutia poate fi utilizata atat pentru curatarea antiseptica a ranilor, cat si pentru inmuierea materialelor de pansare. Pansamentele uscate si lipite de rana pot fi umezite cu HydroClean® Solution inainte de a fi schimbate, astfel incat ele pot fi indepartate cu usurinta fara a provoca traumatisme secundare la nivelul ranii. Odata cu ele sunt indepartate si microorganismele depuse pe acestea.
HydroClean® Solution nu inhiba procesul natural de vindecare a ranii, nu irita si nu provoaca durere sau usturime, putand fi utilizata in siguranta pentru o perioada lunga de timp. Este bine tolerata de catre persoanele cu alergii si de catre diabetici.
Cum se utilizeaza HydroClean® Solution?
Intreaga rana si pielea din jurul acesteia trebuie curatate temeinic cu solutie HydroClean® Solution pentru a minimiza riscul de contaminare a ranii cu microorganisme. Pentru o curatare optima a unei rani cu necroza (coaja neagra, tare), se recomanda aplicarea pe rana a unei comprese sterile Medicomp® Extra, complet umezita cu HydroClean® Solution, pentru cel putin 10-15 min. Aplicarea poate fi repetata in functie de starea ranii, fara limite de timp. Atentie: solutia HydroClean® Solution nu trebuie diluata!
In cazul in care pansamentele sunt uscate si s-au lipit de rana, este indicat sa umeziti bine pansamentele si bandajele aderente la suprafata ranii cu HydroClean® Solution, asteptati cca. 5-10 minute pentru inmuiere si indepartati-le cu grija de pe rana.
De ce HydroClean® Solution?
Principalele motive pentru care e bine sa alegem HydroClean® Solution pentru ingrijirea ranilor cronice sunt:
• Curata si dezinfecteaza orice tip de rana, facilitand vindecarea.
• Este usor de utilizat (Nu se dilueaza!) si nu provoaca durere sau senzatie de usturime.
• Poate fi utilizata in siguranta pentru o perioada lunga de timp, deoarece nu contine substante care pot sa arda tesuturile (ex: apa oxigenata).
2. Pansare - Realizarea pansamentului nou
In aceasta etapa este important sa se identifice faza de vindecare in care se afla rana si sa se aleaga pansamentul potrivit:
• in faza de curatare sunt recomandate pansamentele hidroactive, care indeparteaza din rana celulele moarte, tesuturile distruse, fibrina si exsudatul in exces. Pansamentul potrivit se alege in functie de cantitatea de exsudat, adancimea ranii, de prezenta sau absenta necrozei.
• in cea de-a doua faza, de regenerare a tesuturilor (proces numit granulatie), rana este curata, neinfectata, tesutul ramas fiind sanatos, de culoare rosu aprins. in aceasta faza sunt recomandate pansamente umede care sa preia eventualul exsudat ramas si care sa stimuleze formarea tesutului nou.
• in ultima faza de evolutie, atunci cand procesul de cicatrizare (epitelizare) este deja in curs, se vor utiliza pansamente care sa ajute la inchiderea completa a ranii.
Pentru a afla cum ne pregatim corespunzator pentru pansarea unei rani in conditii sigure, precum si pansamentele recomandate in functie de tipul ranii, accesati platforma www.IngrijireRani.ro . Cu ajutorul tutorialelor video, veti primi indicatii corecte pentru curatarea si pansarea ranii, pentru aplicarea pansamentelor, precum si tipul de produse cu care rana poate fi pansata.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Bruceloza poate fi confundata cu gripa. Afla cum faci diferenta!
- Ulcerele venoase
- Complicatiile neurologice ale diabetului zaharat
- Teste screening recomandate femeilor
- Informatii despre sanatatea orala
- Malnutritia la varstnici
- Pasi de urmat in tratamentul unei rani cronice
- Ranile care se vindeca foarte greu, simptom al ulcerului de piele. Ce alte s ...
- Cervicita cronica (rana pe col)