Cum antrenezi memoria de scurta durata?
Generalitati
SusDesi in anii de scoala auzim cat de importanta este memoria de lunga durata, acum, la maturitate, te poticnesti mai degraba de lucruri marunte pe care ar trebui sa le tii minte pe termen scurt.
Cand mi-a spus asistenta ca m-a programat?, cum se numea melodia aia?, care era adresa de e-mail a colegei de la marketing?- iata intrebari care ne chinuie atunci cand avem foarte multe responsabilitati de dus la bun sfarsit intr-o singura zi.
Tocmai de aceea psihologii studiaza capacitatea memoriei de scurta durata si cauta sa-i inteleaga mecanismele de retinere.
Cuprins articol
Sfaturi utile
SusIata cum functioneaza memoria ta de scurta durata, precum si cum o poti imbunatati, astfel incat sa nu iti mai scape nimic din vedere!
Memoria de scurta durata mai este denumita si memoria de lucru, caci presupune pastrarea informatiei intr-o zona activa, pentru a putea fi folosita imediat, lucru pe care il poti face doar pentru o perioada scurta de timp, pana sa intervina uitarea.
Dar cat poti retine in doar cateva secunde? G. A. Miller gaseste o unitate de masura a memoriei de scurta durata. Este vorba de „chunks”, obiecte cu un anumit sens pe care le memoram pentru o perioada scurta de timp.
Miller spune ca putem enumera in medie 7 obiecte retinute intr-o anumita ordine, capacitatea de memorare variind intre 5 si 9 obiecte.
Gandeste-te daca retii pe loc un numar de fix, cu 7 cifre, dar unul de mobil cu 10 cifre? „Chunking” este procedeul prin care atribui sens unui obiect, pentru a-l retine mai usor, astfel ca poti retine pe loc si numarul de telefon mobil daca iei primele trei cifre drept simbolul retelei de telefonie mobila, ele devenind un singur obiect.
Aceste obiecte nu trebuie sa fie insa neaparat cifre. Ele pot fi si litere sau chiar cuvinte. Miller afirma ca nu conteaza lungimea obiectului, ci cat de familiarizata esti tu cu el.
Iti va fi mai greu sa enumeri sapte marci de masini abia auzite decat sapte culori. Nu iti va fi insa mai greu sa enumeri sapte culori, fata de sapte cifre obisnuite.
Totusi, conteaza intr-o oarecare masura si lungimea obiectului, astfel ca vei retine mai usor cuvintele scurte, fata de cuvintele lungi.
Dupa cum ai intuit, timpul pe care il aloci rostirii verbale a unui obiect influenteaza si el capacitatea de memorare si numarul obiectelor pe care le retii in ordinea data
Cuvintele cu pronuntie scurta sunt mai usor de retinut. Totodata, un sir de cuvinte a caror pronuntie seamana intre ele este mai greu de retinut decat unul cu pronuntii diferite.
Ai sanse sa retii mai multe cuvinte, daca ele fac parte din vocabularul tau uzual sau daca fac parte dintr-o anumita categorie, cum ar fi sportul, decat daca imprumuta notiuni din domenii diferite.
Asadar, desi 7 este considerata cifra magica a memoriei de scurta durata, ea nu este batuta in cuie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cum sa te concentrezi mai bine, acasa si la serviciu
- Cum sa evitati cresterea in greutate iarna
- Ce este postul intermitent si cum functioneaza
- Metode de a combate pierderile de memorie in menopauza
- Ingrijirea pacientului cu Alzheimer
- Cele mai bune alimente care te ajuta sa te concentrezi
- Influenta schimbarilor hormonale asupra creierului femeilor
- Ai inceput sa uiti? Iata ce poti face pentru imbunatatirea memoriei
- Beneficiile somnului din timpul zilei