Cseke Attila cere ca Ministerul Sanatatii sa gestioneze fonduri structurale
Stire medicala
Cseke Attila, ministrul Sanatatii propune un program operational dedicat Sanatatii in cadrul caruia Ministerul Sanatatii sa poata gestiona fonduri structurale, in calitate de Autoritate de Management. In prezent, Ministerul Sanatatii poate accesa fonduri europene numai in calitate de beneficiar, in cadrul unor programe gestionate de alte institutii. Aceste proiecte vizeaza dezvoltarea resurselor umane si a capacitatii administrative, fara a avea posibilitatea de a depune proiecte pentru reabilitarea sau echiparea infrastructurii spitalicesti.
Ministrul Sanatatii a declarat astazi intr-o conferinta privind accesarea fondurilor structurale ca masurile de reforma demarate anul acesta de catre Ministerul Sanatatii ar putea fi sustinute financiar in urma accesarii fondurilor structurale daca ar exista un program operational dedicat sanatatii.
"Consider ca sistemul de sanatate ar trebui sa fie o prioritate de gradul zero atat la nivel national cat si in absorbtia fondurilor europene. Cu toate acestea, nu avem un program operational dedicat Sanatatii, pentru ca domeniul Sanatatii nu a fost inclus intre prioritatile Planului National de Dezvoltare si al Cadrului National Strategic de Referinta pentru perioada 2007-2013. Ar fi un succes al Romaniei daca am reusi includerea domeniului Sanatatii intre prioritati pentru urmatoarea perspectiva financiara 2014-2020", a declarat ministrul Cseke Attila.
Ministrul Cseke a discutat acest aspect si cu John Dalli, Comisar European pentru Sanatate intr-o intalnire pe care cei doi oficiali au avut-o in acesta vara. Ministrul roman si-a exprimat dorinta ca, in structura viitorului buget european, Ministerul Sanatatii sa poata accesa direct fonduri structurale in sectorul de sanatate.
Pana atunci, Ministerul Sanatatii incurajeaza autoritatile locale si judetene sa depuna proiecte de reabilitare si echipare a infrastructurii spitalicesti in cadrul programelor gestionate de celelalte ministere.
Pana in prezent, MS a dat aviz favorabil pentru 118 proiecte depuse, in valoare de aprox. 394 milioane euro, din care:
- 31 proiecte contractate in valoare de aprox. 109 milioane euro;
- 70 proiecte in evaluare in valoare de 96 milioane euro;
- 17 proiecte in valoare de 189 milioane euro;
Valoarea maxima a unui proiect eligibil poate fi de 5 milioane euro.
Fonduri ramase disponibile sunt in valoare de 65 milioane euro. Valoarea proiectelor aflate in evaluare depaseste aceasta suma, de aceea, Ministerul Sanatatii va solicita realocarea unor fonduri intre axe sau chiar intre programe operationale.
Articole recomandate
- Importanta calciului in dieta
- Uleiul de jojoba
- Indepartarea polipilor cervicali
- Patologie traumatica - plagi si contuzii
- Bronsiectaziile
- Dieta cu supa de varza
- Tulburarile mieloproliferative cronice
- Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor
- Disfunctiile sexuale si tratamentul lor prin acupunctura
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?