Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Criza economica mareste consumul de tutun - studiu

Publicat la data de: 16 Martie 2009

Consumul de tutun nu va scadea in contextul crizei economice, ci dimpotriva, va creste, potrivit unui studiu al expertilor americani de la Universitatea de Stat din Georgia, finantat de Fundatia Bill si Melinda Gates, informeaza presa americana de specialitate.

Studiul concluzioneaza ca tutunul va deveni din ce in ce mai folosit, chiar daca ucide sase milioane de persoane pe an. Potrivit expertilor, in timpul unei crize economice, creste consumul produselor care ofera "consolare", printre care si tigarile.

"Persoanele care isi pierd slujbele, somerii si toti cei afectati de criza economica se bazeaza acum pe alte placeri, pe care si le pot permite. Ironia este ca o persoana, cu cat este mai deprimata, cu atat mai mult se va baza pe placeri care sunt, din pacate, mortale", a explicat coordonatorul studiului, Michael Eriksen.

Studiul americanilor a fost folosit pentru a lansa a treia editie a Atlasului Tutunului, "ghid" care arata o imagine globala a acestui viciu, precum si a legilor si costurilor financiare. De la ultima editie a atlasului, lansata in 2006, au avut loc multe schimbari la nivel global, potrivit expertilor de la Universitatea din Georgia.

Schimbarile pozitive includ ratificarea rapida a conventiei-cadru asupra consumului de tutun, primul tratat de sanatate publica la nivel mondial dezvoltat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Tratatul obliga semnatarii sa se implice in actiuni de scadere a consumului de tutun, precum si instalarea de panouri publicitare si adoptarea unor legi care sa interzica fumatul in incaperi inchise. In afara de Statele Unite, alte 163 de state au ratificat tratatul.

Un alt rezultat pozitiv este investitia de 500 de miliarde de dolari a miliardarilor Bill Gates si Michael Bloomberg in activitati filantropice de control al consumului de tutun.

Pe de alta parte, desi din 2006 companiile producatoare de tutun au avut timp sa se adapteze schimbarilor, acestea continua sa profite de pe urma consumului de tutun, o cauza de boala si deces care ar putea fi, daca nu inlaturata, macar redusa.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate