Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Conferinta Nationala a Pacientilor - Perspective asupra sistemului de sanatate din Romania

Actualizat la data de: 12 Mai 2023
Conferinta Nationala a Pacientilor - Perspective asupra sistemului de sanatate din Romania

Conferinta Nationala a Pacientilor s-a desfasurat in perioada 11-13 martie 2010, reunind reprezentantii tuturor asociatiilor de pacienti din Romania, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai Directiilor de Sanatate Publica, dar si oficialitati din cadrul Comisiilor de Sanatate din Camera Deputatilor si Senatul Romaniei, medici si reprezentanti ai farmacistilor. Obiectivul principal al conferintei a fost de a contribui la imbunatatirea conditiei pacientului roman prin crearea unui context favorabil dialogului pentru schimbare.

In cadrul evenimentului au partipat, pe parcursul celor trei zile, peste 1000 de persoane care au incercat sa descopere sau sa ofere cele mai bune raspunsuri la problemele cu care se confrunta pacientii romani. Conferinta Nationala a Pacientilor a reusit ca, in prima zi a evenimentului, sa aduca in dezbatere peste 30 de subiecte de discutie cu privire la sistemul de sanatate din Romania care, asa cum au considerat cei peste 280 de participanti, trebuie sa aiba in centrul sau pacientul.

Dr. Cristian Anton-Irimie, secretar de stat la Ministerul Sanatatii, a deschis joi, 11 martie 2010, Conferinta Nationala a Pacientilor, cu o discutie despre prioritatile si directiile de dezvoltare in sistemul de sanatate din Romania. in cadrul acestei discutii, Dr. Cristian Anton-Irimie a abordat una dintre temele recente de dezbatere din sistemul sanitar si anume introducerea asa-numitului „tichet de sanatate”.

„Tichetul de sanatate este definit ca o modalitate care asigura accesul oricarei persoane la o gama de servicii medicale a caror utilizare conform nevoilor fiecaruia devine astfel posibila si care imbunatateste accesul la serviciile care apar ca fiind aparent deficitare”, a declarat Dr. Cristian Anton Irimie.

Dr. Cristian Anton Irimie a prezentat catre sfarsitul discursului sau intentia de a fi in continuare alaturi de asociatiile de pacienti si profesionistii din sistemul sanitar pentru a contribui la imbunatatirea conditiei pacientului roman:

„Sunt convins ca, alaturi de dumneavoastra, asociatiile de pacienti, si profesionistii din sistem, o sa dam claritate si forta specialistilor de a-si face meseria, ca intr-un timp cat mai scurt sa vedem o crestere a satisfactiei pacientilor din Romania”

Trei fosti ministri ai Sanatatii, Prof. Univ. Dr. Mircea Beuran, Prof. Univ. Dr. Mircea Cinteza, Prof. Univ. Dr. Daniela Bartos, au prezentat in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor o serie de statistici privind situatia sistemului de sanatate din Romania, precum si metodele de eficientizare a acestuia.

Prof. Univ. Dr. Mircea Beuran a facut referire la sistemul spitalicesc din Romania considerand reteaua spitaliceasca supradimensionata si distribuita inechitabil.

„In Romania exista 7,3 paturi la mia de locuitori. Se constata o suprasolicitare a sistemului spitalicesc ceea ce demonstreaza o lipsa a responsabilizarii medicului de familie fata de pacienti, dar si o lipsa a cabinetelor medicilor de familie in zonele defavorizate. Raportul cost-eficienta este scazut. in Bucuresti, din o suta de prezentari la spital, 44 se interneaza. Durata spitalizarii in Romania este de 8,5 zile, fata de 3 – 4 zile in restul Europei”, a spus Prof. Univ. Dr. Mircea Beuran.

Prof. Dr. Mircea Cinteza a vorbit despre promovarea unei legi pentru achizitionarea noilor tehnologii din domeniul medicinei care sa duca la o mai buna eficientizare a sistemului de sanatate. in Romania, nu exista o legislatie care sa prevada obligativitatea aducerii de tehnici noi capabile sa salveze vietile a mii de oameni.

„Proiectul de lege prevede intocmirea unei comisii academice care sa realizeze o lista a tehnologiilor nou aparute in medicina occidentala si care au fost validate. Aceasta comisie ar avea si datoria de a acorda burse de specializare medicilor romani. in privinta tehnologiilor, comisia ar trebui sa aleaga doua, trei pe an dintre cele mai eficiente de pe piata”, a spus Prof. Dr. Mircea Cinteza.

Cel de-al treilea speaker care a abordat problematica metodelor de imbunatatire si eficientizare a sistemului de sanatate din Romania a fost Prof. Univ. Dr. Daniela Bartos. Fostul Ministru al Sanatatii a atras atentia asupra faptului ca in tara noastra contributia la sistemul de sanatate este foarte mica, in plus existand numeroase categorii sociale care sunt exceptate de la plata acesteia.

„Probabil, suntem tara care are cea mai scazuta contributie la sistemul asigurarilor de sanatate, de 5,5%. Ea a scazut de la 7%, pe un buget si asa insuficient. Desi contributia este mica, avem foarte multe categorii de persoane care sunt exceptate de la aceasta plata. Toti suntem egali in fata bolii si de aceea nu vad de ce atatea categorii sunt scutite de aceasta contributie”, a spus in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor Prof. Univ. Dr. Daniela Bartos.

O tema care a starnit dezbateri ample a fost cea a Vicepresedintelui Colegiului Farmacistilor din Romania, Farm. pr. Elena Clara Popescu, despre problema schimbarilor legislative din sistemul sanitar versus problemele reale ale pacientilor. Conform discursului sau, farmacistii din Romania nu vad cu ochi buni „farmaciile de familie”. Farmacistii din Romania se opun deciziei Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de a obliga pacientii cronici sa se inscrie pe listele unei farmacii. „Farmacia de familie” a fost introdusa in noul proiect al Contractului Cadru pe 2010, urmand sa intre in vigoare de la 1 aprilie.

„In conditiile in care farmaciile dau faliment si nu li se mai acorda la timp fondurile de la stat, aceasta prevedere mi se pare aberanta”, a declarat, in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor, Farm. pr. Elena Clara Popescu.

In noul Contract Cadru se arata ca bolnavii vor trebui sa isi aleaga o farmacie de familie de la care sa isi obtina medicamentele pentru bolile cronice. in aceste conditii, crede Farm. pr. Elena Clara Popescu, farmaciile ar trebui sa asigure tuturor pacientilor medicamentele de care au nevoie.

Prima zi a Conferintei Nationale a Pacientilor a adus in discutie infiintarea Avocatului Pacientului, institutie menita sa apere drepturile pacientilor din Romania. Avocatul Gabriel Manu a prezentat cateva din caile care ar trebui urmate pentru infiintarea acestui for important. in conditiile in care astazi sunt semnalate foarte multe cazuri in care drepturile bolnavilor nu sunt respectate, existenta institutiei Avocatului Pacientului reprezinta o necesitate de maxima urgenta.

O initiativa deosebita apartine si presedintelui Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu. Acesta a anuntat in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor ca va initia o alianta a asociatiilor de pacienti pentru o mai buna reprezentare a acestora in relatia cu autoritatile.

Identificarea unor solutii coerente si realizabile la problemele pe care le intampina oricare roman, pacient sau posibil pacient, atunci cand este nevoit sa se confrunte cu sistemul de sanatate din Romania.

Prezent la Conferinta Nationala a Pacientilor, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae, a anuntat ca banii alocati sistemului de sanatate ajung pana la mijlocul lunii mai.

„Estimez ca pe 15 mai nu vom mai avea bani pentru sanatatea romaneasca. Toate domeniile vor fi afectate in acest an daca prioritatile de finantare nu se vor schimba”, a declarat Prof. Univ Dr. Vasile Astarastoae.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a vorbit si despre problema malpraxisului in Romania.

“Modificarea legii malpraxisului propusa de Minister nu este decat o cosmetizare a legii. De exemplu, se vorbeste despre o mediere a cazurilor, dar nu este prevazuta nicaieri existenta unui expert mediator (…) Prin varianta propusa de Colegiul Medicilor, pacientul o sa stie din timp daca i se va face dreptate sau daca va fi nevoit sa mearga mai departe prin alte cai”, a declarat Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae.

Conform Presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, in varianta actuala a legii, rezolvarea judiciara a unui caz de malpraxis dureaza, in medie, 3–4 ani.

Prof. univ. dr. Florian Popa, rector, UMF „Carol Davila” Bucuresti, a supus dezbaterii problema reglementarii sistemului de sanatate romanesc. Acesta a declarat ca introducerea sistemului de coplata nu este o solutie pentru ameliorarea bugetului sanatatii.

„Ma opun total coplatii. Nu cred ca populatia ar trebui sa plateasca in plus pentru a beneficia de tratament”, a declarat Prof. Univ. Dr. Florian Popa.

Un alt subiect abordat in cadrul discursului sustinut vineri, 12 martie, de catre Prof. Univ. Dr. Florian Popa a fost scoala de medicina romaneasca. Lunar, peste 400 de medici cer eliberarea unor certificate de autentificare pentru a-si cauta un post la o clinica din stainatate.

„Cred in calitatea scolii de medicina romaneasca. Cadrele noastre medicale sunt foarte cautate in tarile vestice. Dincolo, medicii sunt apreciati foarte mult si sunt rasplatiti salarial. Sigur, din cei peste 400 de medici care isi depun lunar cereri pentru certificatele de autentificare, nu toti vor pleca sa lucreze in strainatate, insa acest lucru reprezinta un mare semn de intrebare la adresa sistemului nostru sanitar”, a spus Prof. Univ. Dr. Florian Popa, in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor.

Prezenta in sala a Dr. Marius Savu, director general al Administratiei Spitalelor din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti a generat, in mai multe randuri, serii de intrebari, atat din partea reprezentantilor asociatiilor de pacienti, cat si a celorlalte personalitati ale lumii medicale prezente la eveniment. Dr. Marius Savu a discutat despre descentralizarea spitalelor, o solutie pentru sistemul public de sanatate.

„Este pentru prima data cand Consiliul Local incepe sa cheltuiasca bani si pentru sanatate. Sunt cateva lucruri care s-au facut in aceste luni, insa sunt multe pe care tebuie sa le facem in continuare (…) Exista insule de performanta in spitalele bucurestene, insa noi vrem ca oamenii sa gaseasca solutii de sanatate si la Bucuresti, nu neaparat in alte tari europene”.

Conform Dr. Marius Savu, cel tarziu in toamna acestui an, Primaria Municipiului Bucuresti va pune la dispozitia pacientilor bucuresteni un serviciu telefonic gratuit prin care se vor oferi informatii din domeniul sanatatii.

Un alt subiect de interes public abordat de catre directorul general al Administratiei Spitalelor din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti se refera la tendinta pacientilor romani de a se indrepta tot mai mult catre clinicile din tarile vestice ale Europei, fapt confirmat de o evaluare facuta de Primaria din Viena. Numai anul trecut, in spitalele vieneze s-au operat 30.000 de pacienti romani, a spus, in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor, dr. Marius Savu. Costul mediu al unei interventii in Viena este de 2000-3000 de euro.

„Concluzia care se desprinde din primele doua zile ale Conferintei Nationale a Pacientilor, atat pentru pacienti, cat si pentru medici, se adreseaza celor care gestioneaza sanatatea in Romania si care trebuie sa inteleaga ca sanatatea reprezinta o prioritate in tara noastra. Ma bucura faptul ca, alaturi de medici si profesori care isi petrec viata in spitale, se afla pacienti si asociatii de pacienti. inca o data, felicit organizatorii pentru tot ce au realizat cu acest eveniment”, a declarat, Prof. univ. dr. farm. Marius Bojita, presedinte al Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. Sambata, 13 martie 2010, ultima zi a conferintei, a fost marcata Ziua Europeana a Pacientului precum si prima Conferinta de Oncologie Pediatrica din Romania. Deschiderea oficiala a fost facuta de catre Cristian Horia, membru in Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor, care a analizat tendinta pacientului roman de a deveni si de a putea fi considerat in mod real pacient european. Printre speakerii zilei s-au numarat Prof. univ. dr. Vlad Tica – vicepresedinte, Colegiul Medicilor din Romania si Prof. univ. dr. Mihai Anitei – presedinte, Colegiul Psihologilor din Romania.

In cea de-a doua parte a zilei, a avut loc Conferinta Nationala de Oncologie Pediatrica, in cadrul careia au fost tratate subiecte precum: Problematica tanarului si copilului cu cancer in Romania, Oportunitati si perspective pentru optimizarea ingrijirilor in cancerul infantil, Consilierea psihologica a copiilor diagnosticati cu cancer si a familiilor acestora, Drepturile pacientului cu cancer in serviciile medicale transfrontaliere, Program pentru imputernicirea adolescentilor si tinerilor adulti supravietuitori de cancer in oferirea unui suport critic altor tineri care lupta impotriva cancerului.

Conferinta s-a bucurat si de participare internationala prin prezenta Simonei Ene, Vicepresedinte al Coalitiei Europeane a Pacientilor cu Cancer (ECPC) si Luminita Mihaela Andreescu – Vicepresedinte Asociatia ANVOLT.

94 de speakeri, 50 de asociatii de pacienti, 3 zile de conferinta, cei mai importanti decidenti din sanatate impreuna cu reprezentantii organizatiilor specializate pe diferite afectiuni s-au reunit in perioada 11-13 martie 2010 la Conferinta Nationala a Pacientilor. Dupa trei zile de dezbateri, consideram ca misiunea Conferintei Nationale a Pacientilor, de a facilita comunicarea dintre pacient, medic si autoritati, a fost indeplinita cu succes. in fiecare an, luna martie va fi luna pacientului roman, o perioada in care mesajul sau va putea fi auzit, inteles si ,speram, transpus in realitate.

Mai multe informatii pe www.sanatateatv.ro si www.infopacienti.ro


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate