Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor
Generalitati
Sus'Nu fumez!', 'In fiecare dimineata fac exercitii fizice!', 'Desigur ca folosesc ata dentara!' Daca va numarati printre femeile care, la fiecare control medical mai omit sau mai infloresc, pe ici pe colo, informatiile oferite medicului, sa stiti ca nu sunteti singura! Mai mult: fenomenul este atat de extins, incat specialistii chiar se ingrijoreaza! O astfel de practica nu anunta nimic bun si in multe cazuri poate impiedica medicul sa previna boli de inima, complicatii ale sarcinii sau chiar cancer.
In relatia cu medicul nu trebuie sa existe rusine: oricat de personala ar fi problema, ea trebuie comunicata. In relatia cu medicul nu trebuie sa existe mici minciunele nevinovate: chiar si cele aparent inofensive il pot indruma pe o pista gresita. Medicul, oricat de bine intentionat ar fi, nu ne poate ajuta daca ii ascundem ceea ce ne deranjeaza, daca tainuim simptome sau daca mintim in legatura cu masurile pe care le luam pentru a ne proteja sanatatea.
Minciunile nevinovate sunt permise: promitem prietenilor ca ii sunam, dar uitam, dorim sa stam acasa in loc sa mergem la vreo petrecere, si spunem ca suntem inca la serviciu! Astfel de minciuni sunt acceptate. Ce nu este insa acceptat este mintirea medicului. Cu el, si uneori, poate doar cu el, trebuie sa fim intotdeauna sincer! Sanatatea noastra nu este ceva ce trebuie luat in gluma, nu trebuie tratata superficial si intotdeuna trebuie sa ii acordam atentia necesara.
Un semn sau un simptom nu va disparea in timp doar pentru ca noi nu vrem sa il recunoastem. Nu se va ameliora pentru ca ne prefacem ca nu exista. Cel mai adesea, in astfel de conditii, se va agrava! Dar ce il poate ameliora cu adevarat este un tratament adecvat si prompt instituit, iar acesta poate fi aplicat doar daca suntem sinceri 100% cu medicul.
Din pacate, sondajele de opinie demonstreaza faptul ca ne mintim medicul. Iar daca nu il mintim, doarexageram putin. Apoi inca putin,si tot asa. Incat de la Alerg in fiecare dimineata ajungem la Sportul este viata viata mea! in conditiile in care nu ne place sa mergem nici macar o statie de autobuz pe jos. Un sondaj recent publicat arata ca peste 50% dintre femei nu sunt complet sincere cu medicul lor.
Cel mai adesea se exagereaza in legatura cu consumul de tutun si alcool, in legatura cu recomandarile dietetice pe care STIM ca trebuie sa le respectam si totusi nu o facem, si uneori medicilor li se ascund chiar si comportamente cu risc ale activitatii sexuale. Ascundem astfel de lucruri pentru ca stim ca ar fi trebuit sa putem sa ne tinem de recomandarile primite, pentru ca stim ca nu e bine sa fumam si pentru ca nu vrem, cel mai adesea, sa fim dojeniti si sa auzim iar lectia care ne-a mai fost spusa in atatea alte randuri.
Nu respectam recomandarile cel mai adesea din prea multa comoditate, dar nu pentru ca nu le intelegem. Le intelegem, doar ca ne e camlene! In alte cazuri, pur si simplu, uitam. Uneori vizita este prea scurta sa ne amintim sa spunem toate bolile de care am suferit, chiar daca printre ele se numara si o boala cu transmitere sexuala pe care am avut-o prin liceu.
Sau poate ne gandim ce rau poate sa fie daca am uitat sa ii spun medicului ca acum trei zile nu am luat pastila anticonceptionala si ca asta mi se intampla de fapt, destul de frecvent in ultima vreme?
Mai mult de un sfert din femeile ce au participat la sondaj considera ca de fapt, ceea ce au omis, mai mult sau mai putin intentionat, sa spuna medicului nu poate afecta in nici un fel diagnosticul, tratamentul si prognosticul afectiunii pentru care s-au prezentat la cabinet. Cu toate acestea, este foarte important sa fim cat mai sinceri cu medicul. In plus, acesta nu poate divulga ceea ce ii spunem datorita relatiei de confidentialitate pe care o garanteaza juramantul lui Hipocrat si legea.
Fara o pregatire medicala de specialitate nu ne putem da seama ce este important si ce nu, ce conteaza in stabilirea unui diagnostic corect si ce nu, ce poate ajuta in realizarea unui diagnostic diferential si ce nu. Uneori, diferenta intre boli este data de un singur simptom, iar daca acesta este cel pe care alegem sa il tainuim, nu ne facem decat noua rau.
Astfel, diagnosticul va fi pus gresit, tratamentul va fi si el prost gandit, si timpul va trece, starea se va agrava si in final ajungem sa acuzam medicul de prost management al cazului. Uitand, desigur, ca noi, la un consult, pur si simplu nu am spus tot. Este vorba in fond, de timpul nostru, de banii nostrii si mai presus de toate de sanatatea noastra. Asadar, daca data viitoare sunteti tentata sa ascundeti medicului vreun amanuntcomplet nesemnificativ, va sfatuim sa va mai ganditi. De aceea, in continuare, va prezentam si DE CE nu ar trebui sa mai omiteti aspecte neimportante.
Cuprins articol
- Generalitati
- POVESTEA: Da, folosesc ata dentara zilnic!
- POVESTEA: Nu, niciodata nu am avut vreo BTS!
- POVESTEA: Nu prea beau!
- POVESTEA: Sunt intr-o relatie monogama!
- POVESTEA: Sunt foarte atenta la ce mananc si fac mereu exercitii fizice!
- POVESTEA: Nu fumez!
- POVESTEA: Folosesc creme cu factor de protectie solara in FIECARE zi!
- POVESTEA: Sigur, imi iau medicamentele conform prescriptiei!
- POVESTEA: Nu iau nici un fel de tratament de fond!
- POVESTEA: Folosesc intotdeuna anticonceptionale
- De retinut!
- Citeste pe aceeasi tema
POVESTEA: Da, folosesc ata dentara zilnic!
SusSpecialistii in medicina dentara sunt de parere ca, in domeniul lor, aceasta este una din cele mai frecvente minciunele cu care sunt femeile prinse zilnic. Daca initial afirma cu convingere ca folosesc ata dentara, dupa cateva intrebari referitoare la frecventa folosirii ei, adevarul incepe sa iasa la iveala. “Folosirea” inseamna de fapt utilizarea atei o data la doua- trei saptamani, chiar si o luna…sau, mai rau: inseamna deblocarea unei particule de mancare prinsa intre doi dinti! Nu este chiar la ce se asteptau specialistii!
Importanta folosirii responsabile a atei dentare
Neglijarea folosirii atei dentare este considerata un factor important de risc in aparitia cariilor dentare, a gingivitei si a bolii parodontale. Ar trebui sa folosim ata dentara pentru aceleasi motive pentru care ne spalam pe dinti: sa indepartam resturile alimentare si depozitele bacteriene care se formeaza in interiorul cavitatii bucale si pe dinti. In cazul in care acestea nu sunt inlaturate, vor deveni aderente, vor prolifera si vor contribui la formarea tartrului.
Tartrul, la randul lui, favorizeaza dezvoltarea unor colonii bacteriene chiar mai periculoase, ce se pot raspandi in organism, si nu se multumesc sa ramana cantonate strict in cavitatea bucala. Un numar tot mai mare de studii arata faptul ca gingivita, prin inflamatia pe care o implica, se poate corela cu aparitia anumitor boli cardiace sau cardiovasculare, sau chiar cu dezvoltarea, in timpul sarcinii, a unei complicatii cu risc vital, numita preeclampsie.
In cazul in care recunoastem ca nu folosim, si ca degeaba ni se spune ca trebuie, ca tot nu vom folosi, ata dentara, medicul dentist va intelege si va fi mult mai atent in verificarea starii dintilor la urmatoarele controale, astfel incat sa poata fi detectate din timp problemele ce pot afectat intregul organism. In plus, la controalele periodice, medicul va sti si va realiza el insusi aceasta procedura.
POVESTEA: Nu, niciodata nu am avut vreo BTS!
SusExpertii considera ca femeile ascund o BTS (boala cu transmitere sexuala) mai mult decat orice altceva. Teama de a fi judecate, jena, sau pur si simplu faptul ca tin, poate prea mult, la intimitatea lor, le face ca nici macar medicului sa nu ii marturiseasca o astfel de problema. Din pacate, BTS nu mai sunt de mult evenimente izolate, care sa stigmatizeze pacientul/pacienta. Ele devin din ce in ce mai frecvente, iar impactul asupra sanatatii, mai ales a femeilor, poate fi foarte important. Daca s-a rezolvat, de ce sa o mai amintim, nu? Din pacate insa, si aceasta supozitie se poate intoarce impotriva noastra. Daca nu imediat, in anii ce vor urma. O boala cu transmitere sexuala poate lasa urme asupra partilor afectate, iar medicul trebuia sa fie anuntat de existenta ei, chiar daca au trecut ani buni de la vindecare.
Importanta recunoasterii unei BTS
Tratamentul majoritatii bolilor cu trasmitere sexuala se face relativ usor. Si repede. Dupa incheierea tratamentului, femeia isi reia viata obisnuita si isi doreste sa uite de acest episod nefericit. Din pacate insa, lucurile nu sunt atat de simple. Multe din infectiile genitale lasa sechele. Iar acestea se pot traduce in timp prin recurente, prin facilitarea altor infectii, prin promovarea unei candidoze vaginale greu de stapanit terapeutic.
O infectie cu HPV (human papiloma virus) poate creste riscul ca femeia sa dezvolte, in timp, cancer de col uterin. Daca medicul este avertizat, acesta poate sa o includa astfel intr-un program de screening pentru ca, daca apare, cancerul sa fie descoperit precoce. Astfel examenul Papanicolau va fi realizat anual, se vor recolta secretii si biopsii pentru ca totul sa fie permanent verificat. Mortalitatea in cancerul de col este datorata faptului ca femeile nu cunosc ca sunt infectate sau nu vor sa recunoasca ca sunt infectate cu HPV. Detectat la timp, cancerul de col, poate fi vindecat.
O infectie cu Chlamydia, tratata si vindecata, poate ridica probleme la o sacina viitoare. Chlamydia sau gonoreea pot determina, mai ales in contextul unei boli inflamatorii pelvine, dezvoltarea unor cicatrici ale tubelor uterine. Acest fapt constituie un factor de risc pentru aparitia unor sarcini ectopice, deoarece bridele, si tesutul fibros format la acel nivel poate impiedica ovulul fecundat sa se implanteze normal, in uter, fortandu-l sa ramana in tuba.
Nici herpesul genital nu trebuie omis, mai ales in sarcina. In cazul in care existenta lui este tainuita, iar nasterea va avea loc pe cale naturala, bebelusul va fi cel afectat, iar consecintele pot fi dramatice. In timpul sarcinii si la apropierea nasterii nu trebuie sa ascundeti medicului nimic. Orice infectie poate dauna grav produsului de conceptie, orice medicament pe care il luati fara a avea o recomandare medicala, ii poate cauza malformatii. Pretul pentru un secret, pentru o minciunica sau pentru o scapare “nevinovata” este in acest caz prea mare, si nu il mai platim noi, ci copilul nostru.
POVESTEA: Nu prea beau!
SusMedicii au in general, multe reguli nespuse. Una din ele spune ca oricat de mult afirma pacientul ca bea, de fapt cantitatea reala este dubla. Si acest fapt chiar este real. Multi medici au auzit povesti din partea femeilor care spuneau ca beau cam un pahar pe saptamana, cand de fapt acestea consumau cam cateva cocktailuri pe seara.
Consumul de alcool trebuie recunoscut, nu din alte motive decat din simplul fapt ca alcoolul interactioneaza cu foarte multe medicamente. Este cunoscut faptul ca femeile au tendinta de a fi mai depresive sau mai anxioase, ca in general au tulburari de dispozitie mai frecvent decat barbatii. Ca urmare, lor le sunt prescrise mai frecvent medicamente ce afecteaza tonusul psihic bazal.
Astfel de medicamente nu trebuie consumate cu alcool, deoarece se potenteaza reactiile adverse, unele chiar grave. Combinatia de medicamente si alcool are cele mai multe sanse de a trimite pacienta foarte rapid la camera de garda. Iar acolo, adevarul, chiar daca nu este recunscut, se afla. Testele toxicologice nu mint.
Prin recunoasterea consumului nu facem decat sa facilitam munca medicilor, sa le permitem sa ne administreze mai rapid tratamentul, fara a fi nevoiti sa caute ore intregi un posibil diagnostic pana ce sunt gata testele paraclinice. Adevarul se va afla oricum, insa mai tarziu, dupa ce se vor consuma bani, timp si multa rabdare. Si in plus, daca mintim in astfel de conditii, nici medicii nu ne vor privi cu ochi buni. Varsta la care suntem prinsi cu mata-n sac a trecut, este timpul sa facem fata consecintelor propriilor decizii si actiuni.
Importanta recunoasterii consumului de alcool
Medicamentele si alcoolul interactioneaza in moduri la care nici macar nu ne gandim. Din pacate, interactiunile sunt foarte frecvente si foarte intense. Apar pentru numeroase medicamente, daca nu in mod direct, atunci indirect, prin interferarea metabolizarii, cu favorizarea acumularii unor niveluri toxice. In cazul in care medicul doreste sa ne prescrie un anumit medicament si suntem sinceri, admitand faptul ca da, consumam un pahar de vin pe zi, atunci, cel mai probabil, va recurge la un alt medicament, care sa poata fi administrat cu mai putine riscuri.
De asemenea, medicul poate oferi si anumite informatii foarte utile referitoare la modul in care consumul de alcool influenteaza starea de sanatate a femeilor in general. Este mai bine sa fim informati, decat sa tainuim astfel de informatii, in speranta ca nu se va afla! Consumul de alcool poate influenta in numeroase feluri sanatatea, si poate creste riscul de aparitie a cancerului de san, a afectiunilor hepatice cronice, a tulburarilor psihice sau chiar a accidentelor vasculare cerebrale.
Deoarece in cazul femeilor alcoolul se metabolizeaza mult mai greu, riscul de accidente dupa cosnumul moderat de alcool este semnificativ mai crescut in cazul lor decat al barbatilor. Viteza de epurare diferita, datorata unui bagaj enzimatic (de alcool de hidrogenaza) mai redus in cazul femeilor comparativ cu al barbatilor este si motivul pentru care medicii intotdeauna recomanda ca femeile sa consume pe jumatate cantitatea de alcool maxim permisa barbatilor (adica un pahar pe zi, MAXIM).
Negarea sau ascunderea consumului de alcool poate ridica si alte probleme. Dependenta de alcool, ca orice alta adictie, incepe si ea tot prin negare. Desi pare bizar, foarte multe femei sunt dependente de alcool, afectiune care le scapa complet de sub control si care iese la suprafata abia cand este foarte tarziu.
POVESTEA: Sunt intr-o relatie monogama!
SusSpecialistii s-au confruntat de-a lungul timpului cu multe tipuri de paciente, fiecare cu povestea ei. Frecvent insa, iar in ultima vreme, chiar mai frecvent, se prezinta la cabinetele de ginecologie, femei ce descriu simptome de cervicita sau candidoza vaginala. Secretie modificata, prurit genital… Plecand de la aceasta pista, se realizeaza testele necesare diagnosticului, iar diagnosticul final surprinde : nu este o infectie simpla, ci o boala cu transmitere sexuala.
Puse in fata acestui diagnsotic si intrebate cati parteneri sexuali au avut in ultimul timp, toate declara: 1 ! Din pacate, insa, majoritatea nu recunosc adevarul, acela ca de fapt nu se afla intr-o relatie monogama. Partenerii sexuali multipli reprezinta unul din cei mai frecventi factori incriminati in aparitia unei astfel de afectiuni. Bolile cu transmitere sexuala se trateaza relativ rapid, in situatia in care tratamentul este destinat tuturor partenerilor. Daca femeile nu recunosc insa ca au mai multi parteneri si nu le recomanda tuturor tratamentul, boala nu se va vindeca, si din contra, exista mari sanse de complicatie ca urmare a evolutiei indelungate. Bolile cu transmitere sexuala pot determina aparitia bolii inflamatorii pelvine si pot afecta chiar si fertilitatea.
Importanta recunoasterii unor aspecte ale vietii sexuale
Medicul nu pune intrebari privitoare la viata si activitatea sexuala pentru ca apoi sa poate judeca, sa isi dea cu parerea sau sa discute cu colegii ce face fiecare pacienta in parte. Ce il intereseaza este exclusiv faptul ca partenerii sexuali multipli sunt asociati cu un risc mai mare de aparitie a bolilor cu transmitere sexuala. Atat!
In cazul in care o astfel de informatie nu este furnizata si deci nu exista motive care sa faca medicul sa ia in discutie o astfel de boala, infectia va progresa. Tratamentul, chiar daca in final va fi adecvat instituit, va veni tarziu, cand poate infectia primara deja s-a complicat. Cele mai de temut complicatii ale acestor boli sunt infectiile pelvine inchistate, endometriozele, infertilitatea si chiar dezvoltarea unui cancer cervical. In cazul in care medicul este informat ca exista mai multi parteneri sexuali, va putea recomanda programe adecvate de screening pentru BTS, pentru cancerul de col si va putea sfatui pacienta in legatura cu metode de protectie, astfel incat infectia sa nu se mai repete.
POVESTEA: Sunt foarte atenta la ce mananc si fac mereu exercitii fizice!
SusDeloc, poate! Regula este simpla: dorim sa slabim, ne tinem de regim. Cand insa, afirmam ca suntem la regim, dar ca nu ne putem explica cum s-a intamplat sa luam cateva kilograme in plus, cu toata dieta drastica pe care o urmam, inseamna ca mancam pe ascuns! Alta explicatie nu exista, sa recunoastem! Nu avem destula vointa sa ne tinem de dieta, dar nu dorim sa le spunem asta si nutritionistilor.
Asa ca mintim ca da, dieta este dieta! Si ca in plus, mai facem si sport in fiecare zi! Doar nu vrem sa creada ca suntem lenesi. Si de cele mai multe ori este adevarat. Daca pentru noi “sport” inseamna sa mergem pe jos pana la autobuz, sau pana la metrou, sa stam in picioare daca este prea aglomerat, sau sa urcam scarile daca liftul este in reparatii. Pentru specialisti insa, o astfel de afirmatie nu este decat hilara! Le va smulge un zambet si apoi o figura dezaprobatoare, cu siguranta!
Dorim sa ne schimbam aspectul? Dorim sa pierdem kilogramele in plus si astfel sa ne imbunatatim si starea de sanatate? Cel mai bine ar fi sa incepem prin a fi sinceri cu noi insine. Nu trebuie sa ne propunem lucruri mari inca de la inceput, mai ales daca incepem a cincea dieta. Putem discuta cu medicul nutritionist care ne va formula un program si un regim pe care CHIAR sa il putem respecta!
Importanta recunoasterii exceselor alimentare
In cazul in care aveti probleme cu tensiunea sau cu colesterolul, dieta si exercitiile fizice pot influenta evolutia acestora. De aceea medicul intreaba ce mancati si cat de mult sport faceti. Si de aceea, in cazul in care stilul de viata nu este chiar cel dorit, va va face recomandari dietetice care sa permita reducerea colesterolului, a glicemiei si care sa previna evolutia unor eventuale complicatii.
Este foarte important ca aceste recomandari dietetice sa se respecte, sau daca nu, macar sa ii comunicam medicului adevarul. In cazul in care una dintre probleme si unul din factorii de risc in evaluarea problemelor cardiovasculare sau metabolice este reprezentat de kilogramele in plus, acestea vor trebui date jos! Daca dieta nu poate realiza acest obiectiv, cel mai probabil medicul ne va recomanda anumite proceduri, unele chiar costisitoare, care sa realizeze ceea ce noi nu putem.
Totusi, nu trebuie sa ne gandim ca este mai usor de slabit prin administrarea unor pilule decat prin sport si dieta. Tratamentul pentru slabit, are si el, ca orice alta terapie, avantaje si dezavantaje. In primul rand este mai costisitor decat o dieta. In al doilea rand, trebuie luat regulat, de doua ori pe zi, ca orice alt tratament. Daca nici astfel nu se ajunge la o greutate recomandata si apar in timp complicatii, tratamentele impuse de noile afectiuni ne pot da peste cap rutina zilnica.
Obezitatea predispune la aparitia hipertensiunii arteriale (al carei tratament nu este deloc simplu, care trebuie administrat permanent si care poate chiar sa afecteze libidoul), la aparitia hiperlipidemiilor, ce impun tratament special cu statine (ce determina aparitia unor crampe musculare ca reactie adversa), la aparitia diabetului zaharat (al carui tratament se poate asocia cu aparitia balonarilor, crampelor abdominale, diareei). Adevarul parca doare mai putin, nu?
POVESTEA: Nu fumez!
SusCand medicii intreaba: “Fumati?” nu se refera neaparat la 2 pachete de tigari pe zi! Nu este necesara o astfel de cantitate pentru ca fumatul sa fie considerat un inamic al santatii. Efectele nocive apar indiferent de cate tigari sunt fumate pe zi. Desigur, cu cat mai multe, cu atat mai rau, insa ceea ce vor medicii sa sublinieze este faptul ca numarul tigarilor fumate nu trebuie sa fie impresionant pentru ca raspunsul la intrebarea aceasta sa fie: “DA, fumez!” Va urma si intrebarea: Cate tigari pe zi?, insa daca nu recunoastem ca acest obicei exista, medicul nu poate insista.
Fumatul este un important factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare si pulmonare. Din pacate, el afecteaza chiar mai mult femeile deoarece interfera cu aspectul fizic: apar coloratii inestetice ale degetelor, ale parului, se modifica vocea. Iar pentru o femeie astfel de aspecte sunt importante. Uneori, ele ne pot da de gol. Degeaba sustinem ca nu fumam, daca o spunem pe o voce ragusita iar degetele poarta amprenta fumatului. Medicii nu insista decat pentru a putea aprecia categoria de boli la care suntem expusi.
Femeile care fumeaza au un status imun mai deprimat comparativ cu cele care nu fumeaza si sunt predispuse anumitor boli. Fumatul ramane inca principala cauza de mortalitate ce poate fi prevenita. Din pacate insa, foarte multe femei ignora acest avertisment si sunt diagnosticate cu afectiuni induse de consumul de tutun. Femeile sufera aceleasi complicatii ca si barbatii cand vine vorba de tutun, si cateva in puls: cancer de esofag, plamani, cavitate bucala, laringe, pancreas. In plus, asocierea fumatului cu consumul de anticonceptionale orale se poate dovedi o combinatie periculoasa, deoarece astfel este crescut semnificativ riscul de aparitie a evenimentelor coronariene.
Importanta recunoasterii fumatului
Fumatul este periculos! Chiar daca este vorba doar de o tigara, din cand in cand, fumatul ramane periculos. Riscurile pentru sanatate, deja enumerate si cunoscute, includ: emfizemul pulmonar, infectiile recurente de sinusuri si cai respiratorii superioare, bronsite, cancere cu diverse localizari (chiar si cancer de vezica urinara), boli cardiovasculare si accidente tromboembolice.
Riscul de aparitie a trombilor in circulatia generala este cu atat mai crescut cu cat fumatului ii este asociat si un consum cronic de anticonceptionale orale (sau orice tip de medicatie hormonala). Specialistii insista sa recunoastem intotdeauna fumatul, pentru ca astfel ne pot recomanda tratamente care sa interfere cat mai putin cu acesta, pentru ca in final sa nu apara probleme suplimentare.
Fumatul este important in cazul femeilor in special daca sunt insarcinate. O femeie insarcinata nu trebuie sa fumeze nu atat pentru ea, cat pentru bebelusul sau. Fumatul poate produce severe anomalii si interfera cu dezvoltarea normala a fatului. Poate fi incriminat in nasterea prematura sau in nasterea unui copil cu greutate mica sau foarte mica. Fumatul nu trebuie tainuit in nici o situatie.
Fumatul poate influenta foarte mult si fertilitatea. Se apreciaza ca o femeie care fumeaza are o fertilitatea de 70% din cea a unei nefumatoare. In conditii de sanatate, si de viata similare, specialistii apreciaza ca o fumatoare ramane de 3 ori mai greu insarcinata decat o nefumatoare, si ca perioada de incercare este de minim 1 an de la luarea deciziei efective de a concepe un copil.
POVESTEA: Folosesc creme cu factor de protectie solara in FIECARE zi!
SusSpecialistii in dermatologie inca nu s-au pus de acord care este cea mai frecventa minciunica pe care o aud de la paciente: “Nu, nu ma duc la solar, asta este culoarea mea naturala!” sau “Desigur ca aplic creme cu SPF (solar protection factor- factor de protectie solara)!”. Zilnic, specialistii apreciaza ca aproximativ 10-20% dintre pacientele care raspund afirmativ la intrebare: “Utilizati creme cu SPF?” exagereaza, sau chiar nu spun deloc adevarul.
Importanta recunoasterii utilizarii sau nu a cremelor cu SPF
Cancerul de piele ramane in continuare un subiect foarte important. Din 1980 si pana in prezent, incidenta cancerului de piele (in special a melanomului) a crescut cu peste 50%, in special in randul femeilor cu varste cuprinse intre 15- 39 de ani. Unul din cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru a evita, sau cel putin a reduce riscul de aparitie a cancerului de piele, este aplicarea pe zonele expuse radiatiilor solare, a unor creme cu FPS (SPF) de minim 30.
Acesta trebuie aplicat ori de cate ori iesim in soare, si nu doar in zilele toride de vara. Daca suntem sinceri si recunoastem ca nu aplicam astfel de creme, doctorul ne poate programa, mai ales daca locuim in zone foarte insorite, la controale periodice. Mortalitatea cancerului de piele nu este crescuta datorita faptului ca boala este foarte agresiva, ci datorita faptului ca nu este descoperita la timp si i se permite sa evolueze.
Cancer de piele poate fi orice alunita care intr-un timp relativ scurt isi modifica dimensiunile, sangereaza, proemina, sau face cruste. Uneori, chiar daca observam astfel de modificari, tot nu ne prezentam la medic. Teama ca poate este ceva grav ne tine acasa. Insa nu astfel vom rezolva afectiunea si nu astfel ne vom vindeca. Cu cat ne adresam unui medic mai repede, cu atat si “ceva”-ul acela va fi diagnosticat si tratat cat mai rapid.
Sinceritatea fata de medic poate influenta si tratamentul pe care il putem primi pentru diverse afectiuni ale pielii. De exemplu, administrarea Retin-A in tratamentul acneei, face tegumentele mult mai sensibile la radiatiile solare, si astfel riscul de aparitie a cancerului creste semnificativ. Medicul trebuie informat daca nu aplicam creme care sa ne protejeze de soare, pentru ca altfel va putea adapta tratamentul.
POVESTEA: Sigur, imi iau medicamentele conform prescriptiei!
SusFiecare medicament are un anumit ritm de administrare, motiv pentru care si medicul ne recomanda sa il luam o data, de doua sau chiar la un interval mai mic in cursul zilei. Aceste recomandari nu pot fi nici interpretate, nici modificate. Nu reprezinta preferinta personala a medicului, ci ele sunt facute in functie de mecansimul de actiune al pastilei prescrise. In cazul in care observam ca efectul terapeutic nu apare, nu trebuie sa marim doza, ci pur si simplu sa ne adresam medicului.
Exista posibilitatea ca acel medicament sa nu ne mai fie prescris deloc si va fi inlocuit cu altul. Marind doza dupa propriul plac nu facem decat sa crestem riscul de aparitie a reactiilor adverse.
Importanta recunoasterii felului in care sunt administrate tratamentele prescrise
Daca alegem metoda rationala de a ne adresa medicului daca tratamentul nu functioneaza, daca are reactii adverse care impun oprirea sau modificarea lui, acesta ne poate realiza o noua schema de tratament, care sa fie mai eficienta decat cea precedenta sau care sa isi mentina eficacitatea, fara a avea efecte adverse importante.
La fel de important este si felul in care sunt administrate medicamentele. Antibioticele, de exemplu, sunt printre cele mai sensibile medicamente, eficienta lor depinzand in mod direct de felul in care sunt administrate. Fiecare clasa de antibiotic are anumite particularitati si este capabila sa inhibe multiplicarea bacteriana in anumite stadii. In functie de stadiul pe care actioneaza, ele trebuie adminsitrate la anumite intervale, caci la acele intervale are loc replicarea bacteriana.
Daca insa administrarea lor este haotica, nu se va obtine efectul terapeutic si bacteria, dimpotriva, va dezvolta mecanisme de rezistenta la actiunea respectivului compus. Chiar daca ulterior vom lua antibioticul corect, el nu va mai avea nici un rezultat. Este foarte important ca tratamentul sa fie luat cat timp a specificat medicul. Nu trebuie ca imediat dupa ce simptomele par sa se amelioreze sa oprim tratamentul pe motiv ca ne-am vindecat. Acest lucru este fals, iar medicatia trebuie administrata pana la sfarsitul perioadei indicate sau pana la urmatorul control de specialitate.
POVESTEA: Nu iau nici un fel de tratament de fond!
SusSe pare ca aceasta poveste este spusa atat de frecvent, incat medicii se simt obligati sa intrebe si a doua oara si apoi sa incerce sa ghiceasca ce medicamente ar lua fiecare pacient in parte, intreband mai specific. Uneori atat de specific incat incep sa numeasca medicamente. “Nici macar aspirina?” si atunci parca incepem sa ne amintim!
Nu recunoastem ca luam si alte medicamente, de aceasta data nu din rusine sau in mod deliberat, ci pentru ca am incetat sa mai consideram OTC-urile (medicamente over the counter, eliberate fara prescriptie) “medicamente”. Da, luam aspirina, luam paracetamol sau ibuprofen, dar parca intrebarea era daca luam MEDICAMENTE. De cate ori medicul pune aceasta intrebare, raspunsul trebuie sa fie complet si sa includa chiar si preparatele naturiste la care apelam uneori, chiar inainte de a consulta un specialist pentru problema noastra.Vitaminele, suplimentele minerale si pastilele pentru slabit intra si ele in aceasta categorie. La fel si pilulele anticonceptionale, la fel si orice alt tratament hormonal la care apelam.
Importanta recunoasterii administrarii concomitente a altor medicamente
Importanta recunoasterii administrarii si a altor medicamete decat cele care ne-au fost prescrise in momentul respectiv rezida in faptul ca de cele mai multe ori, medicamentele interactioneaza intre ele: isi potenteaza efectele, isi cresc unul altuia toxicitatea, isi influenteaza metabolizarea. Uneori se pot atinge niveluri atat de toxice incat apar chiar complicatii vitale.
Unele medicamente ne par inofensive, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, insa in realitate ele nu actioneaza doar asupra durerii de cap sau durerii de masea care ne-a impins sa le luam. Ele sunt substante capabile sa altereze coagularea sangelui, fiind considerate antiagregante plachetare. In prezenta lor nu se mai formeaza cheagurile hemostatice.
Acest lucru este foarte bine venit, daca se doreste prevenirea unor evenimente tombotice, insa poate fi o complicatie nedorita in cazul in care pacientul are hemoragii, de exemplu. Daca medicul considera utila insituirea unui tratament antitrombotic si nu stie ca pacientul ia si aspirina sau un alt antiinflamator nesteroidian (pentru o durere articulara veche), efectele celor doua anticoagulante se vor potenta si exista riscul ca pacientul sa sangereze foarte mult. Alte complicatii ale unor combinatii de care medicul nu stie pot fi reprezentate de convulsii, de dispnee, de stop cardiorespirator.
POVESTEA: Folosesc intotdeuna anticonceptionale
SusPovestile pe care le aud medicii variaza in functie de specialitate. Se pare ca la obstetrica cel mai adesea femeile spun medicilor ca motivul pentru care au ramas insarcinate este ca prezervativul s-a rupt. Cel mai adesea femeile afirma acesta lucru cand raman insarcinate din greseala, prin accident, insa nu vor sa recunoasca ca nu au folosit de fapt un prezervativ deloc, sperand ca n-o sa se intample sa ramana insarcinate tocmai atunci.
Femeile nu sunt foarte dornice sa recunoasca nici ca nu sunt atente si nu isi pun diafragma la timp sau ca nu o pun bine, si nici ca nu isi iau pilula anticonceptionala la timp. Motivul unor astfel de scapari? Jena, provenita din faptul ca fiecare femeie este constienta ca astfel de lucuri trebuie sa le faca intotdeauna in mod corect!
Importanta recunoasterii ca nu sunt folosite contraceptivele
In momentul actual sunt disponibile foarte multe metode contraceptive. In cazul in care o femeie simte ca pur si simplu nu se poate descurca cu metoda contraceptiva care i-a fost sugerata si pe care a incercat-o cateva luni, cel mai bine este sa ii comunice acest lucru medicului. Impreuna vor gasi o solutie.
Se va gasi o metoda care sa poate fi utila, eficienta si care sa nu reprezinta o grija in plus. Unele femei au un program destul de haotic, care adesea nu le permite sa isi ia pilula anticonceptionala la aceeasi ora, in fiecare zi. Astfel de situatii nu trebuie tolerate din simplul motiv ca exista si altceva! Totul se poate rezolva, doar daca medicul este informat. Altfel, acesta nu poate ghici ca diafragma nu sta la locul ei, sau ca pilulele se iau o zi la ora 2, o zi la ora 9!
De retinut!
SusEste foarte important sa fiti sincere cu medicul personal. Acesta nu are dreptul legal si moral de a divulga nimic din ceea ce ii comunicati si nici nu va va judeca daca va afla care este problema pe care o acuzati. Principalul beneficiar al unei relatii bune, bazate pe incredere intre medic si pacient sunteti dumneavoastra. Adesea vizitele la medic sunt scurte, iar acesta nu are timpul necesar pentru a investiga daca ceea ce ii spuneti dumneavoastra este adevarat sau nu, sau daca exista un adevar ascuns undeva. El va crede informatiile pe care i le veti oferi si raspunsurile pe care le veti da intrebarilor sale.
Mintindu-va medicul nu faceti decat sa intarziati un diagnostic, care mai devreme sau mai tarziu tot va fi stabilit. Insa, si mai important, veti temporiza instalarea unui tratament care va poate ameliora si vindeca starea de sanatate. Unele probleme se pot repercuta asupra sanatatii dumneavoastra in feluri pe care inca nu vi le puteti inchipui, insa pe care un medic le poate prevedea si le poate trata. Cand vine vorba de sanatatea dumneavoastra, nu exista minciuni nevinovate! Daca va prezentati la medic este clar ca ceva este in neregula: de ce sa nu profitati de timpul pe care vi-l acorda si de ce sa fiti nevoite sa faceti alte si alte vizite, pentru probleme care pot fi rezolvate daca sunteti sincere! In cabinetul medical nu este loc pentru jena, pentru pudoare. Cu cat sunteti mai sincera fata de medicul dumneavoastra, cu atat recuperarea va fi mai grabnica.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Exercitii fizice fara pirozis (arsuri retrosternale)
- Exercitii fizice atunci cand suntem bolnavi? O idee buna?
- 7 beneficii ale exercitiilor fizice regulate
- Exercitiile fizice in timpul iernii
- Dieta versus exercitii fizice
- Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic
- Exercitiile fizice - beneficiu pentru organism si piele
- Artroza – importanta exercitiului fizic
- Intrebari frecvente legate de exercitiul fizic regulat
Citeste pe aceeasi tema
- Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea
- Alimentatia dupa exercitiile fizice
- Exercitiile fizice: beneficii asupra inimii si creierului
- Sfaturi privind initierea programelor de exercitii fizice
- Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe